Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Yapı Ön İnceleme

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Belediyemizin ‘’Afetlere Hazır ve Dirençli İzmir’’ vizyonu doğrultusunda Belediye Başkanlığımızca kentimizdeki mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması ve deprem etkisinde yapı davranışının değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ederken 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve çevre illerde yıkıcı şekilde hissedilen deprem felaketi gerçekleşmiştir.

6 Şubat sonrası Belediyemizce kentimizin dirençliliğini arttırmak amacıyla yürütülen altyapı ve üstyapı projeleri, afet acil toplanma alanları ve geçici barınma alanlarına yönelik projeler ile kentimize özgü geliştirilen afet risk azaltma ve diğer afet odaklı projeler 23 Şubat 2023 tarihinde düzenlenen Afet Planı sunumu ile kamuoyuyla paylaşılmıştır. 

Ayrıca, bu sunumda kentlilerimizden gelen yapılarının incelenmesine ilişkin yoğun talepler üzerine İzmir İli genelinde talep gelmesi halinde ücretsiz olarak ruhsatlı ve projeli konut türü yapılarda ön inceleme yapılacağı kamuoyuyla paylaşılmıştır. 

Bu kapsamda kentimizdeki mevcut yapı stokuna yönelik olarak yapı envanteri çalışmaları İlçe bazında devam ederken, diğer taraftan da; Belediye Başkanlığımız ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında imzalanan hizmet protokolü ile İzmir'in bütün İlçelerini kapsayacak şekilde talep gelmesi halinde ücretsiz olarak ruhsatlı ve projeli konut türü yapılarda, yapıların deprem etkisindeki davranışının belirlenmesine yönelik ön inceleme çalışması yapılmaya başlanılmıştır. Çalışmanın saha tespitleri yetkin inşaat mühendisleri; analizleri ise konusunda uzman ODTÜ’lü akademisyenler tarafından yapılmaktadır. 

Başvurular https://afetplani.izmir.bel.tr/ adresinden yapılabilmektedir. Başvuru aşamasında kentlimizin kendi yapısına ait bilgi girişlerini yapması ve başvurduğu yapıya ait 1 adet tapu, yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesini sisteme yüklemesi gerekmektedir.
  
1Mart 2023 tarihi itibariyle hizmete alınan başvuru sisteminde ilk aşamada başvuruda apartman yönetim kurulu kararı da istenirken vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler üzerine 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bireysel başvuru yapılabilecek şekilde yeniden düzenlenmiştir.
 
Yapı ön inceleme çalışmasına ilişkin detaylı bilgiye afetplani.izmir.bel.tr adresinde bulunan sıkça sorulan sorular (S.S.S.) bölümünden ulaşılabilmektedir. 
Yapı ön inceleme çalışmalarımız talebe dayalı olarak devam etmektedir. Sonuçlar 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle etaplar halinde kentlilerimizle paylaşılmaya başlanmış olup başvuru sonucu açıklandığında başvuru yapan kentlimize  sms yoluyla bilgilendirme yapılmaktadır.
   
Çalışma sonucunda ayrıca başvuru yapan her yapıya ait temel bilgilerin, en yakın toplanma alanlarının ve ruhsata esas belgelerin (yapı ruhsatı, mimari proje vb) etkin, doğrudan ve hızlı bir şekilde erişimini sağlayan bina kimlik belgesi hazırlanmaktadır.