Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Halkapınar Çevre Düzenleme Projesi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Kentlerdeki iklim değişikliği, kontrolsüz büyüme, biyo-çeşitlilik kaybı, doğal ortamın bozulması ve atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunlara yönelik "doğa-esaslı çözümler" geliştirilmesi, günümüzde kritik önem taşımaktadır.  İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 Kurumsal Strateji Planında yeşil altyapı stratejilerinin belirlenmesini önemli bir ana amaç olarak benimsemiş ve kent genelinde iklim dostu yeşil alan ağları ve doğa esaslı tasarım önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda, İzmir kent merkezi ve çevre bölgelerinde ulaşım ağı ve dere yatağı gibi insan yapımı ya da doğal etkenlerle ayrışmış, kopmuş veya bozulmaya uğramış “atıl alanların”, kent ve kentliler için katkı sağlayabilecek tasarım ve uygulamalarla yeniden değerlendirilmesi planlanmış ve halihazırda işlevsiz ya da sorunlu olan bu alanların onarılması, canlandırılması ve yeniden işlev kazandırılması yoluyla kentin parçası haline gelmesini sağlayacak, sürdürülebilir ve ekolojik tasarım çözümleri ile yeşil altyapı süreçlerinin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.

Doğa esaslı çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla “Atıl alanlara Kamusal Kimlik Kazandırma Projesi” nin pilot uygulama alanı olarak; yoğun yaya- taşıt trafiği bulunan ulaşım ağları ile çevrelenmiş, tarihsel kimliğini kaybetmiş, tanımsız ve atıl durumda bulunan Halkapınar Otobüs Aktarma Alanları seçilmiştir. Bu alan gelen kullanıcı şikayetleri göz önünde bulundurularak, alana kimlik kazandırmak, gündelik yaşam kalitesini yükseltmek, kentsel donatı eksiklerini gidermek, zemin malzeme farklılıklarından kaynaklanan kot farklarını ve deformasyonlarını gidermek amaçlı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından projelendirilmiştir. Proje, toplamda 28000 m2 dir ve Metro-İzban Çıkışı, viyadük altı alanlar, Metro-Tramvay arasındaki yaya tretuvarı ve Halkapınar otobüs aktarma alanlarını içermektedir. Bu kapsamda, projede fiziksel, çevresel ve sosyal hedefleri karşılayabilecek, bekleme-dinlenme alanları, tematik bahçe peyzajları, engelli erişimine uygun otobüs peron alanı tasarımı, güvenlik hissini artıracak aydınlatma tasarımı, gölgelik sistemi ve aktarma merkezlerinde kullanılmak üzere ‘yeşil durak’ tasarımı yapılmıştır.
 
Yeşil Durak

Yeşil Durak kent içinde yoğun, sert ve geçirimsiz yüzeylerin bulunduğu, egzoz gazı salımının yüksek olduğu ve yeşil alandan yoksun aktarma merkezlerindeki mevcut duraklara alternatif olarak geliştirilmiştir. Dünyanın farklı yerlerinde de görülen Yeşil Durak uygulamaları kentin ısı adası etkilerinin azaltılması, canlılar için habitat oluşturması, karbon emici bitkiler yardımıyla karbon ayak izini azaltmaya destek olmakla beraber, çevre bilinci ve toplumsal farkındalık anlamında da olumlu etkiler yaratmaktadır. İklim değişikliği, kontrolsüz büyüme, biyo-çeşitlilik kaybı, doğal ortamları bozulması ve atıl alanların rehabilitasyonu gibi sorunlara yönelik "doğa-esaslı çözümler" geliştirilmesi günümüzde kentler için en önemli gereklilik olarak kendini göstermektedir.