Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Gaziemir Abdullah Arda Meydanı Ve Meydana Bitişik Bina Cephelerinin Yenilenmesi Projesi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Gaziemir Abdullah Arda Meydanı'nın zaman içinde yıpranan niteliklerini günümüz koşullarına uygun hale getirmek, mekânsal kaliteyi artırmak ve kamusal yaşamı desteklemek amacıyla ‘'Abdullah Arda Meydanı ve Meydana Bitişik Bina Cephelerinin Yenilenmesi Projesi" hazırlanmıştır. Proje kapsamında oturma alanları, yeşil alanlar, kuru havuz, aydınlatma elemanları, çöp kutuları ve zemin yenilemesi gibi imalatlar yapılmakta olup erişilebilir bir kent meydanı tasarlanmıştır.

Proje sürecinde meydana bitişik durumda bulunan geleneksel bina cephelerinin de yenilenen meydanla bütünleşecek şekilde kent estetiğine uygun olarak düzenlenmesi gereği doğmuştur. Meydana bitişik bina cephelerinin hazırlanan proje kapsamında belirlenen renklere boyanması, basit cephe bakım-onarım-sıva işlerinin yapılması, tanıtım unsurlarının geliştirilen tipoloji kapsamında yenilenmesi ve açık alan kullanımları için üst örtü imalatlarının yapılması işleri de meydan yenilemesi ile birlikte yürütülmektedir.

Proje kapsamında meydanda Gülcemal Vapuruna ithafen bir anıt imal edilecektir. Gülcemal; 1875’te Kuzey İrlanda’nın Belfast limanında inşa edilen Gülcemal (ilk ismiyle Germanic), dört direkli ve iki bacalı 1700 kişi kapasiteli büyük bir transatlantik gemisiydi. 1924 yılında imzalanan Lozan Antlaşması kapsamında Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen zorunlu nüfus mübadelesiyle milyonlarca insan, memleketlerini geride bırakarak yeni vatanlarına yelken açtı. İlk kuşak mübadillerin tanıkları bu yolculuğun hüzün, umut ve birçok kayıpla tecrübe edildiğini ortaya koymaktadır. Çoğu Kavala ve Selanik civarındaki Rahça, Korucu, Zigoş, Doksat gibi yerleşimlerden gelen Seydiköylüler’ in ataları da Selanik Limanı’ndan İzmir’e Gülcemal Vapuru ile ulaşmıştır. Gaziemir’in kalbindeki bu anıt, ilk kuşak Seydiköylülerin anısına ithaf edilmiştir.