Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Akıllı İhbar Sistemi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Makine Öğrenimi ve Görüntü işleme teknolojilerinin gelişmesiyle Öğrenilmiş görsel senaryoların düşük hata payı ile Gerçek zamanlı tespiti Mümkün hale gelmiştir. Görüntü işleme ile Kurgulanan uygulamalar Akıllı Şehirlerin alt yapısında büyük önem taşımaktadır. İzmir Büyükşehir Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Yazılım Şube Müdürlüğü olarak bu konuda Bölgemizde güncel sorunlardan en kritik olduğunu düşündüğümüz Orman Yangınlarının tespiti ve hızlı müdahalesi için bir çözüm üretmeye karar verdik.

Ana Takip Ekranı

11 bölgede 360 derece görüntüleme yapan kameralar mevcuttur.
Bölgede Yapay Zeka modülü aracılığıyla öğrenilmiş duman sahneleri gerçek zamanlı olarak işleniyor. Merkezde belirlenmiş yüzde oranı üzerinde bir sahne yakalanır ise Modül Ana İstasyona Tespit görüntü kaydı, konum ve tespit oranı gibi detaylı bilgileri gönderiyor.
Ana Takip Ekranı İtfaiyede çalışıyor.
Ana Takip ekranı, tüm bölgelerden gelen anlık bildirimleri yukarıdaki gibi kutu içerisine alarak Merkez İstasyon İzleme Yetkilisine gösteriyor.
Olay kameralar tarafından tespit edildiği anda görüntüler ana takip ekranına düşüyor, ana takip ekranında olay karesini gören Merkez İstasyonundaki İzleme görevlisi fareyi olay karesinin üzerinde tutup, büyütülmüş görüntüyü inceleyebiliyor. Olayın yangın olma ihtimali var ise görevli görüntüye çift tıklayarak detay ekranına gidecektir.

Detay Ekranı

Merkez İstasyon İzleme Yetkilisi olaya tıklandığında detaylı bilgi ekranına geçiyor.
Olayın tespit edildiği istasyonun lokasyonu harita üzerinden görüntülenirken, tespit yapılan kameranın görüş açısı, olay anının resmi görüntüleniyor.
Canlı izle seçeneği ile olay anının görüntüleri canlı izlenebiliyor ve Merkez İstasyonundaki İzleme görevlisi olayın videosunu kaydetmek istediği takdirde Video  Kaydet seçeneği ile Canlı görüntüyü kayıt altına alabiliyor. Eğer görüntüden yangın olduğuna emin olamadıysa, o sırada haritadan bölgeye ulaşım güzergahını inceliyor.(Yol tarifi al butonu)
Konuma en yakın itfaiye biriminin lokasyonu ve bilgileri, google servislerinden anlık trafik durumlarına göre ulaşabileceği ortalama varış süresi gösterilebiliyor.
Merkez İstasyonundaki İzleme görevlisi bölgeyi net bilmediğinden dolayı (bölgede sanayii dumanları vs. olabilir) durumu değerlendirmesi için dış istasyondaki itfaiye yetkilisine olayın detaylarını içeren mesajı gönderiyor. (İstasyon Yetkilisine Sms Gönder butonu)
Olay görüntüsünü yorumlaması için en yakın itfaiye biriminin o gün görevde olan İstasyon yetkilisini Personel girişlerinden bulup o kişiye olayın detaylarını yorumlayacağı bir mesaj gönderme seçeneği bulunuyor
Merkez İstasyon İzleme Yetkilisinin görüntüleri incelemesi sonucu veya Dış İstasyon Yetkisinin olay yerini incelemesi sonucu kesin yangın durumu söz konusu ise  Alarm ver! butonuna basarak sistem alarm veriyor. İtfaiye yetkilileri, gerekli merkezlere telsizle ve muhtarlara SMS ile alarm veriyor.
Olay yerine en yakın muhtara bilgi mesajı gönderme butonu mevcuttur.
Eğer herhangi bir yangın durumu söz konusu değilse Alarm Yok! butonuna basılarak tehlike olmadığı bilgisi veriliyor.