Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

28° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

11
Mart

KEMERALTI ÇARŞISI’NDA YÜZLER GÜLÜYOR

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve birinci etabı tamamlanan “Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı ayağa kaldıracak cephe düzenleme” projesi, çarşı esnafının yüzünü güldürdü. Kemeraltı Derneği yöneticileri ile çarşıyı ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden esnaf, ikinci ve üçüncü etap çalışmalarını sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar ve dernek yöneticileri ile birlikte tarihi çarşıyı gezerek, Belediye tarafından yapılan cephe düzenlemesi projesi ile ilgili esnafın nabzını tuttu. Dernek başkanı Gülaylar ve çarşı esnafı çalışmalardan son derece mutlu olduklarını belirterek, Başkan Kocaoğlu’ndan projenin devamının getirilmesini istedi. Başkan Kocaoğlu ise tarihi çarşıyı ayağa kaldıracak projenin uygulanmasındaki desteklerinden dolayı esnafa teşekkür etti.

Gülaylar: “Kemeraltı 50-60 yıldır ilk kez yatırım alıyor”

Kemeraltı Çarşısı’nın bir yenilenme projesi içerisinde olduğunu belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, birinci etap çalışmalarının son derece başarıyla tamamlandığını belirterek, tüm esnaf adına Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti. “İkinci ve üçüncü etaplar için Büyükşehir Belediye Başkanımızın kararlığından son derece mutluyuz” diyen Gülaylar şöyle devam etti: “50-60 senedir yatırım almayan Kemeraltı, ciddi yatırımlar arefesinde. Kemeraltı yakında konuklarını çok daha iyi ağırlayabilecek bir konuma gelecek. Sayın Belediye Başkanımıza ve bürokratlarına çok teşekkür ediyorum.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Kemeraltı, Oteller Sokağı, Agora, Antik Roma Tiyatrosu gibi çalışmalarla kent merkezinin güzelleştirilmesi için uğraştıklarını dile getirerek, “Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve Kemeraltı Esnaf Derneği uyum içinde çalışıyor. Bu kenti layık olduğu yere elbirliği ile ulaştırmak istiyoruz” dedi. Başkan Kocaoğlu şunları kaydetti: “49 gayrımenkul ve 72 mağaza sahibi ile anlaşarak ilk etabı tamamladık. Hepsine teşekkür ediyorum. Onların gönüllü rızası ile bu işi başardık. İlk etapla birlikte deneyim kazandık. Bundan sonrası çorap söküğü gibi gidecek. Kemeraltı’nı ayağa kaldırmak istiyoruz. Bir yandan da Agora Bölgesi’ndeki kamulaştırmalar için 22-25 milyon YTL harcadık. İnsanlar İkiçeşmelik’ten baktıklarında Agora’yı görebilecek

Çarşı esnafından Başkan’a teşekkür

Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve başarıyla uygulanan “Cephe Düzenleme Projesi” esnafı fazlasıyla memnun etti. İşte çarşı esnafından bazılarının görüşleri:

Ümit Kütük (Esnaf): Yapılan çalışmaların sonuçları ortada. Dünyanın modern şehirlerindeki örneklere benzeyen bir uygulama yapıldı. 2. ve 3. etaplarla birlikte uygulamanın bir an önce çarşının tamamına yayılmasını, dükkan önlerindeki işgallerin ve çığırtkanlığın da bir an önce sona ermesini diliyorum.

Erdoğan Tosun (Esnaf): Bu çarşıda 40 yıldır esnaflık yapıyorum. Çarşımız yıllar sonra ilk kez özlediğimiz görünüme kavuştu. Bu değişimin çarşının ekonomisine de yansımasını diliyorum. Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Fikret Öge(Esnaf): İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bu yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Gerçekten çarşının çehresi değişti.

Nesrin Kılınç (Esnaf): Cephe düzenlemesi çalışmalarından sadece esnaf olarak biz değil, müşterilerimizde son derece memnun. Uzun süredir Kemeraltı’na uğramayanlar bu günlerde çarşının yeni halini görünce çok şaşırıyorlar.

Çarşı’nın çehresi değişecek

Tarihi Kemeraltı Çarşı’sının kurtuluşu olan “cephe düzenleme” projesinde ikinci etap çalışmaları için 12 Mart’ta yapım ihalesi gerçekleştirilecek. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, tarihi çarşıda uygun bölümlerin üstünün kapatılması, aydınlatılması ve kent mobilyaları ile süslenmesi konusunda bir proje yarışmasına çıkacak. Kemeraltı Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi’nin ikinci etap çalışmaları, kuzeyde Kemeraltı Camii’nin hemen yanı başındaki sebilin bulunduğu 853 sokaktan başlayıp, Başdurak Camii’nden bir sonraki adayı içine alan bölgeye kadar uzanacak.

Güneyde ise Salepçioğlu Hanı ve Kemer Plaza’nın bulunduğu bölgedeki yapılardan başlayacak olan cephe düzenleme çalışmaları, Kestelli Caddesi kavşağının ilerisindeki Halk Bankası’na kadar uzanacak. Çalışmalar kapsamında, 250 metrelik mesafede 9 adada yer alan 93 parseldeki çok sayıda işletmenin cepheleri restore edilip düzenlenerek, yapıların tarihi ve mimari özellikleri görülebilir, algılanabilir bir hale getirilecek.

Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi’nin 2. etap çalışmalarına ayrıca, birinci etapta yapılan düzenlemeleri besleyip projenin, tarihi çarşının diğer yönlerine de dağılmasını sağlayacak ekler de yapıldı. Bu kapsamda; Milli Kütüphane Caddesi’ndeki Güzel İzmir Hanı ile Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi’nin yanındaki 853 Sokak’ta yeralan dört yapının da cepheleri düzenlenecek. Tarihi çarşıdaki mimari ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore etmek için başlatılan çalışmalar kapsamında ilk etapta; Kemeraltı’nın Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar olan bölümünde bulunan toplam 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi’ne bakan cepheleri ile köşe parselleri restore edilerek yenilendi.

Kemeraltı’nda neler yapılıyor?

? İşyerlerinin dış cephelerindeki çıkma yapılar, kirlilik yaratan reklam tabelaları, klima dış üniteleri kaldırılıyor.
? Tarihi yapıların dış cepheleri aslına uygun olarak restore ediliyor.
? Hatalı yapılan sıvalar kazınarak altta kalan süslemeler ortaya çıkarılıyor.
? Tarihi yapılardaki duvarla örülüp yok edilen pencereler aslına uygun olarak yeniden yapılıyor, dokuya aykırı açılan pencereler kapatılıyor.
? Ahşap cumba ve ferforjeler aslına uygun olarak yenileniyor.
? Tüm binaların dış cepheleri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca onaylanan “Kemeraltı Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı” Tasarım Rehberinde yer alan renklerden, esnafın ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ortaklaşa belirlediği herhangi biri ile boyanıyor. Ancak tüm yapıların renk uyumu gözetiliyor.
? Taş yüzeyler temizleniyor.
? Reklam tabelaları, hazırlanan Sit Alanları İçin İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne uygun hale getiriliyor; binaların cephesini örtüp, tarihi dokuyu kapatmasına izin verilmiyor.
? Askılık olarak kullanılan dış cephelerdeki ferforjeler kaldırılıyor.
? Güneş ve yağmurdan korumak amacıyla yapıların önlerinde; belirlenen standartlarda, tarihi doku ve yapının rengine uygun körüklü tente uygulaması yapılıyor. Tentelerin bir armoni oluşturmasına özen gösteriliyor.
? Proje kapsamında yapıların önü bir hat çizilerek ticari faaliyetlerin bu hattı kesinlikle aşmaması hedefleniyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber