Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

31
Mart

İZMİR’İ VİZYONUNA ULAŞTIRACAK PROJELER

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 28 Mart 2004 seçimlerinin birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, bir yılın değerlendirmesini yaptı.
Önümüzdeki süreçte kentin gelişimi için gerçekleştirecekleri projeleri anlattı.
Geride kalan bir yılın, Büyükşehir Belediyesi açısından iki başkanlı ve üç meclisli bir dönem olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Önce seçimler yapıldı ve bir meclis oluştu. Ardından Başkanımız Ahmet Piriştina vefat etti. 22 Haziran’da ben göreve başladım. 13 Temmuz’da ise yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası yürürlüğe girdi ve 62 olan meclis üyesi sayımız 142’ye yükseldi. İlk 3-4 ayım belediye ve bağlı kuruluşlarını tanıma, bilgilenme ve projeleri değerlendirip İzmir’in ihtiyaçlarına göre öncelikleri belirleme ile geçti. Tabii bu arada belediyenin yapması gereken işlere de devam edildi. Bundan sonra yapılacak işler,bizim bakışımızı ve vizyonumu belirleyecek” dedi.
Göreve geldiklerinde önemle üzerinde durdukları konunun 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları organizasyonunda yaşanan sorun ve sıkışıkları aşmak olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu boyutta bir organizasyonu, arkasına devlet erkini almadan gerçekleştirmek mümkün değildi. Hükümet ile gerekli diyaloğu kurup işbirliği sağlayarak sorunları aştık. UNIVERSIADE için yapılmakta olan 150-200 trilyon liralık yatırımın yüzde 50’sini Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapıyoruz. En büyük sorun 10 bin kişilik Halkapınar Spor Salonu’nun yapımı idi. Bu konuda da sıkıntıyı aştık ve GSGM ile birlikte inşaatı yapıyoruz. İzmir, UNIVERIADE hazırlıkları dolayısıyla Türkiye’nin hiçbir kentinde olmayan sağlıklı bir spor altyapısına kavuşuyor.”
Kocaoğlu, UNIVERSIADE oyunlarını İzmir’e kazandıran merhum Başkan Ahmet Piriştina’yı da saygı ve şükranla andığını söyledi.

İKİ YILLIK DÖNEMLER

Kocaoğlu
, önümüzdeki süreçte önceliği, İzmir’i ortak vizyon hedefine ulaştıracak projelere vereceklerini belirterek, “Ana hedefimiz, kentin ulaşım problemini çözerek gelişim için önünü açmak” dedi.
Önümüzdeki 4 yılı, 2’şer yıllık dönemlere bölerek yatırımları gerçekleştireceklerini anlatan Kocaoğlu, “İlk iki yıl Aliağa-Menderes ve Üçyol-Üçkuyular metro hatlarını tamamlayıp hizmete alacağız.
Bu arada Kemeraltı ve Havralar Sokağı ile  Agora ve çevresini düzenleyeceğiz.
Sonraki iki yıllık dönemde ise İzmir’e yeni fuar alanı, kongre merkezi, kültür sanat merkezleri kazandırmayı ve Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni katılan yerleşim yerlerinde arıtma tesisleri kurulmasına ağırlık vereceğiz
” dedi.

İZMİR’İN ÖNÜ AÇILIYOR

Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin inşaat ihalesine Nisan sonlarında çıkılacağını ve bu proje ile birlikte mevcut metronun Üçyol’dan Üçkuyular’a uzatılması işini özkaynaklar ile finanse edeceklerini belirten Kocaoğlu,Bu projeler tamamlandığında, toplu ulaşımda yolcu taşıma ağırlığı metroya kayacak. İzmir’in gelişiminin önü açılacak. Sanayi ve konut bölgeleri birbirine bağlanmış olacak. İzmir, sıkıştığı çanaktan kurtularak, Aliağa ve Torbalı yönünde gelişecek. Bu iki proje, İzmir’i farklı yönlere taşıyacak, İzmirlileri motive edecek, kentin
gelişimini etkileyecek
” diye konuştu.

5.5 KİLOMETRELİK Üçyol-Üçkuyular metro hattı bittiğinde ise bugün 80 bin olan yolcu taşıma sayısının 160 bine çıkacağını kaydeden Kocaoğlu, “Bu iki proje tamamlandığında, diğer alanlara yapacağı yatırımlar için gerekli finansman konusunda da rahatlayacağız. Örneğin, ESHOT’un 50-60 trilyon liralık tasarrufu olacak. İki hatta yapılacak toplu taşımacılıktan da önemli oranda kaynak gelecek. Belediyemizin yatırım gücü artacak” dedi.

EVLER JEOTERMAL İLE ISINACAK

4. önemli projelerinin, İzmir’in jeotermal kaynaklarını değerlendirerek konutları ısıtmak olduğunu kaydeden Kocaoğlu, bunun çalışmalarının da başladığını söyledi.
İhale prosedüründe yaşanan gecikmeden dolayı Adnan Saygun Sanat Merkezi inşaatına başlayamadıklarını anlatan Kocaoğlu, “İzmir’in, kültür-sanat merkezlerine ihtiyacı var. Sıkıntı aşıldığında Adnan Saygun Sanat Merkezi ’nin yapımına başlayacağız” diye konuştu.

YER ALTI OTOPARKLARI

Atatürk Spor Salonu önünde 131 araçlık yer altı otoparkının inşaatı devam ediyor. Kültürpark’ta, tek bir ağaç bile kesilmeden yer altında yaklaşık 900 araçlık otopark inşa edilecek. Böylece Kültürpark tamamen yayaların kullanımına açılmış olacak.

KENT YENİLEME

TOKİ ile protokoller imzalandı. Uzundere’de 3018, Örnekköy’de 808 konut inşa edilecek. Ballıkuyu, Vezirağa hiyalan bölgelerinde yaşayanlar Uzundere’deki sağlıklı konutlara taşınacak.
Heyelan bölgesi yeşillendirilip düzenlenecek ve kent ormanı oluşturulacak. Şemikler’deki gecekondularda oturanlar da Örnekköy’de inşa edilecek çağdaş konutlara yerleştirilecek.
Ayrıca Ege mahallesi’ndeki 600 konutta oturanlar için de Gürçeşme’deki eski ESHOT atölyeleri alanında yapılacak konutlara taşınacak.

İZMİR YEŞERECEK

Başta İnciraltı olmak üzere, toplu konut alanları ile sitelerin çevresi ve Bayraklı-Bornova sırtları yeşillendirilecek,  Kent Ormanları ve koruluklar oluşturulacak. İzmir yeşerecek.

İNCİRALTI’NA DENİZ MÜZESİ

İnciraltı’nda düzenleme çalışmaları devam ediyor. İskele’de bir denizaltı ile fırkateyn konuşlandırılarak deniz müzesi oluşturulacak.
Ayrıca balıkçı barınağına da İzmir kayıkları yerleştirilerek, sportif amaçlı kullanılacak. Böylece körfez ve çevresi yaygın kullanıma açılmış olacak.

7 BİN ÖĞRENCİYE BURS

Üniversitelilere burs projesini rahmetli Başkan Ahmet Piriştina’nın gündeme getirdiğini ve 10 bin öğrenciye eğitim yardımı yapılmasının hedeflendiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Gerekli finansmanın yaklaşık 7 bin öğrenci için olan kısmını Büyükşehir ve ilçe belediyeler karşılayacaktı. 3 bin öğrenci için de çeşitli kuruluşlardan destek alınacaktı. Ancak, rahmetli Başkanımızın düşündüğü-planladığı destekler, ilgili çevrelerden gelmedi. Belediyeler olarak biz üzerimize düşün katkıyı sağladık ve önümüzdeki günlerde 7 bin öğrencinin burs paraları ödenecek. Destek aldığımızda bu sayı 10 bine ulaşacak” dedi.
Kocaoğlu, yoksul ailelere destek için oluşturulan Yardım Sandığı’na da önemli kaynak ayırdıklarını kaydetti.
Sosyal güvencesi bulunmayan İzmirlileri ortada bırakmayacaklarını da belirten Kocaoğlu, yapılacak yatırım ve donanım ile Eşrefpaşa Hastanesi’ni tam kapasiteli bir hastaneye dönüştüreceklerini kaydetti.

BAĞLI BELEDİYELERE ADİL YATIRIM

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ilçe ve ilk kademe belediye sayısının 57’ye çıktığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, bu belediyelere olanaklar ölçüsünde maddi yardımda bulunduklarını ifade ederek, “Hepsinin farklı farklı ihtiyaçları ve alt yapı eksiklikleri var. Yatırımları adil bir şekilde gerçekleştireceğiz. Ancak, çoğunun arıtma tesisi yok. Bayındır ve Torbalı için ortak bir arıtma tesisi kurmayı planlıyoruz. Urla’ya arıtma tesisi, körfezin temizliği için önemli.  Gümüldür ve Ürmez gibi turistik beldelerimizin de arıtma tesisine ihtiyaç var. Yoksa mavi bayrakları geri alınacak. Menemen’in atıklarının Çiğli Arıtma Tesisi’nde arıtılıp arıtılamayacağını araştırıyoruz” diye konuştu.

GEDİZ VE NİF TEMİZLENECEK

Gediz Nehri’ne yönelik kirliliğin önlenmesi için Uşak ve Manisa’da bir kampanya
Başlatıldığını ve bunun sevindirici olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu:“Biz de, sınırlarımızdaki Nif Çayı ile Küçük Menderes’e akan kirliliği de önlemek için çalışma başlattık. Çünkü Nif Çayı körfezi, Küçük Menderes de Pamucak’ı kirletiyor. Bunun önüne geçmeliyiz.”

STRATEJİK PLAN

İzmir’in gelecek 25 yıldaki gelişmesini belirleyecek stratejik plan hazırladıklarını açıklaşan Başkan Kocaoğlu, “Sanırım Haziran’da bu planı kamoyunun tartışmasına açacağız. Bu plan ile nereler turizm bölgesi olacak, su havzaları ile tarım alanlarının korunması, sit alanları; sanayiinin nerelerde gelişeceği belirlenecek” dedi.

YENİ BİR FUAR ALANI

Kültürpark alanında kurulan 30 metrekarelik kapalı alanı bulunan yeni fuar alanın İzmir’in bir süre daha ihtiyacını karşılayacağını ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Kocaoğlu, 2015 yılındaki Expo Fuarı’ İzmir’de gerçekleştirmeyi hedefleyen daha büyük bir fuar mekanı yapmak için yer arayışlarını sürdürdüklerini söyledi.
Ayrıca kente bir kongre merkezi de kazandırmayı hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:“Biz, kentin gelişimi ve belirlenen vizyon hedefleri doğrultusunda gerekli alt yapıyı hazırlayacağız. Bunlar yapılınca, zaten kar edecek olan özel sektör de otel gibi gerekli tesisleri kuracaktır. 4 yıl içinde, İzmir’in çizilen vizyonu doğrultusuna uygun alt yapıyı hazırlarsak, bu vizyon da havada kalmaz. Biz, üzerimize düşen yatırımları yapacağız.”


2004’te Neler Yapıldı  ?

İZSU

Kentin sağlıklı bir altyapıya kavuşması için kesintisiz süren çalışmalarda:

* İzmir’in en önemli içme su kaynağı Tahtalı Barajı Koruma Havzası’nda sürekli denetimler ile kaçak yapı engellendi. Yıl içinde 203 kaçak yapı yıkıldı. Havzadaki belediye, belde ve köylere gerekli alt yapı desteği verildi. Kamulaştırma çalışmaları sürdü. 2004 yılında 38 hektar alan kamulaştırıldı.
* Tahtalı’da 255 hektar alanda oluşturulan İZSU Ormanı için fidan dikimine devam edildi. Bugüne kadar toplam 438 bin fidan dikildi.                                                                            
* Tahtalı Barajı Havzası’ndaki yerleşim alanlarının atık sularını arıtacak 100 bin nüfus kapasiteli biyolojik arıtma tesisi hizmete girdi.
* Tahtalı Baraj ve Çamlı Baraj havzaları her türlü kontrol amacıyla uydu üzerinden bilgisayar ortamında izlemeye alındı.
* Su kaçakları ile mücadeleye devam edildi. 400 bine yakın sa sayacı değiştirildi. Su şebekelerinin yenilenmesine devam edildi. 2004 yılında 71 bin 892 metre içme suyu şebekesi yenilendi. Ayrıca 32 bin 412 metre uzunluğunda abone bağlantısı (branşman) gerçekleştirildi.
* Heyelan tehlikesi yaşanan bölgelerde su drenajı için derin kanallar yapıldı. İstinat duvarları oluşturuldu. Fore kazık imalatları yapıldı.                                                                           
* Taşkın tehdidine karşı dere yataklarının temizliğine devam edildi. Yıl içinde toplam 230 bin ton atık malzeme toplandı.

ULAŞIM

* Üçyol – Bornova hattında yer alan 11.5 kilometre uzunluğundaki İzmir Metrosu’nun, Üçyol – Üçkuyular hattında 5.5 kilometre uzunluğundaki 2. aşamasının inşaatına başlamak üzere fizibilite, proje ve diğer tüm hazırlıklar tamamlandı. İhalesi yapıldı.
* 79 kilometre uzunluğundaki Aliağa – Menderes tren hattının metro standartına yükseltilmesi için TCDD ile protokol imzalandı.             
* 2004 yılında alınan 70 adet solo otobüs ile toplu ulaşımda kullanılan otobüs sayısı 1.539’a yükseldi. Bu otobüsler bir günde yaklaşık 360 bin kilometre katediyor.
* Vatandaşların talepleri doğrultusunda 14 yeni hat açıldı. Otobüs hat sayısı toplam 286’a ulaştı.
* Otobüs yolcuları için yapılan sigorta 1 milyar TL’den, 2 milyar TL.’ye yükseltildi.
* Sürücü psikoloji eğitimlerine devam edildi.
* Otobüs duraklarındaki ulaşım haritaları yenilendi. Ulaşım el haritası hazırlanarak dağıtımı yapıldı.
* 100 adet güneş korumalı kapalı durak monte edildi.
* 60 yaş kartı uygulamasına devam edildi.
* 8.500 adet trafik yön levhası yenilendi. Kavşaklara 140 adet teleskopik direkli bilgi levhaları kondu.
* Yol çizgileri yenilenme çalışması kapsamında, kent genelinde 1.530 kilometre orta şerit çizgisi, 9.808 yaya geçidi çizgisi, 6.208 otopark çizgisi yenilendi.
* Bahriye Üçok Yeraltı otoparkı açıldı. Bahriye Üçok Bulvarı’nda yol, kaldırım ve kavşak çalışması yapıldı.
Atatürk Kapalı Spor Salonu önünde 131 araç kapasiteli yeraltı otoparkı inşaatına başlandı.
* Kazım Karabekir caddesinde kaldırım ve kavşak düzenlemeleri yapıldı.
* Cevdet Bilsay caddesinde sinyalize kavşaklar oluşturuldu.
* Soğukkuyu kavşağı projesi kapsamında Anadolu caddesinde trafiğin rahatlatılması ve bu caddeden Karşıyaka’ya giriş çıkışların kolaylaştırılması amacıyla çalışmalar başlatıldı.
* Bostanlı Şehitler Bulvarı’nda refüj, sinyalizasyon ve otopark çalışmaları başlatıldı.
* Narlıdere Kemalpaşa caddesinde tretuvar yapım çalışmalarına başlandı.
* Yıl boyunca 67 cadde ve 731 sokağa 436 bin ton asfalt döküldü. Standart yol bazında 346 kilometrelik asfaltlama yapıldı.

ÇEVRE SAĞLIĞI

* Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması projesi başlatıldı. Pilot bölge seçilen semtlerdeki 11 bin konutta uygulama devreye girdi.
* 450 adet 400 litrelik çöp konteynırı alınarak, ilçe belediyelere verildi.
* Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde çıkan günde 600 ton çamurdan biogaz elde edilip, elektrik üretmek için proje geliştirildi. Harmandalı çöp deponi alanında biriken metan gazından da elektrik üretilmesi ile günde toplam 6 bin kilovat/saatlik üretim gerçekleştirilmesiyle ilgili ihale açıldı.
* İç Körfez’de toplam 15 ayrı istasyondan alınan numeler düzenli olarak Hıfzıssıha Enstitüsü Laboratuvarı’nda analiz edildi.
* Denizden yaklaşık 182 ton çöp toplandı.
* 1.344 gemi denetlendi. 204 milyar 500 milyon liralık ceza kesildi.
* Haşere ile mücadele kapsamında yıl boyunca 3.107 litre larvasit, 16.575 litre erişkin, 3.897 kg.fare, 203 kg. kapalı alan ilacı ile 24 litre dezenfektan kullanıldı.
* Hava Kirliliği Ölçüm İstasyonları’nda kirlilik verileri sürekli olarak denetlendi.
* Işıkkent’teki hayvan barınağında AB normlarında düzenlemeler yapıldı.
* Ruhsatsız 15 LPG istasyonu kapatıldı.
* Soba ve kalorifer kullanıcılarına yönelik eğitim çalışması başlatıldı.
* 337 mahalle muhtarına 50 bin adet soba kullanım klavuzu ulaştırıldı. 10 bin konuta ulaşarak kömürlü soba kullanımına ilişkin eğitim verildi.

SOSYAL HİZMETLER

* Belediye ve kentli arasındaki iletişimi kolaylaştırmak amacıyla 2000 yılında kurulan Hemşeri İletişim Merkezi (HİM)’e toplam 116.335 başvuru yapıldı. Gelen şikayet ve istekler çözüme ulaştırılarak, başvuru sahipleri bilgilendirildi. 2004 yılında HİM’e 36 bin başvuru yapıldı. HİM belediye ile İzmirliler arasında diyalog köprüsü oluşturdu.
* Zübeyde Hanım Huzurevi’nde kalan 351 yaşlıya hizmet verildi.
* Mezarlıklar Müdürlüğü’ndeki veri girişleri bilgisayar ortamına alındı. Kabir kayıtları ve gömü evrakları 1950 yılına kadar geri gidilerek bilgisayar disketlerine yüklendi.
Gömü alanları bilgisayara işlendi. Planlı gömü alanları oluşturuldu. 215 bin metrekarelik yeni mezar alanları hazırlığı başlatıldı. Mevcut 42 mezarlıktan 12’sine ses düzeni kuruldu. Mezarlıklardaki içme su ihtiyacı karşılandı. 5 bin adet gül dikildi. 5 yeni araç satın alınarak cenaze aracı sayısı 36’a çıktı. 50 yeni tabut alındı.

* Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile imzalanan protokol ile semt öğenim birimleri oluşturuldu. Eşrefpaşa Öğrenim Birimi ile İzmir’deki sayıları 7’ye ulaştı.
* Engelli vatandaşlara yönelik malzeme alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
* İhtiyaç sahibi 2 bin engelli vatandaşa aşevinden her gün yemek dağıtımı yapıldı.
* Görme engelli vatandaşlar için metro asansörlerine ses uyarı sistemi takıldı.
* AKS 110 886 kazaya müdahale etti ve 695 acil olayda kurtarma operasyonu yaptı.
* Buca Toros’ta İtfaiye Eğitim merkezi devreye girdi. Motorize itfaiye ekipleri kuruldu.
* 341 bin öğrenciye defter dağıtıldı.
* 150 bin öğrenciye haftada 1 litre süt dağıtıldı.
* 142 okulda kız öğrencilere 24 bin paket ped dapıtıldı.
* 340 bin öğrenciye diş fırçası ve macunu dağıtıldı.
* Gezici sanat otobüsü 39 okulda ve çeşitli alışveriş merkezlerinde etkinlikler düzenledi.
* 98 ilköğretim okulundan yaklaşık 4 bin öğrenci İzmir’i Tanıyalım otobüsü ile müze, opera, bale ve tiyatro etkinliklerine götürüldü.
* Kent Arşivi ve Müzesi’ne merhum Başkan Ahmet Piriştina’nın adı verildi. Müzeyi bugüne kadar yaklaşık 21 bin kişi gezdi.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Eğitim Bursu ile 10 bin öğrenciye ayda 100 milyon lira burs vermek üzere hazırlık yapıldı.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber