Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

08
Ocak

İZMİR’E TARİHİ KONUK EVİ

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şato Restoran’ı ‘Başkanlık Konuk Evi’ne dönüştürecek. Yapılacak onarım ve bakımın ardından Şato Restoran, ilk günlerde olduğu gibi görkemli yapısıyla İzmir’e gelen protokolü ağırlayacak, çeşitli üst düzey toplantı ve görüşmelerin gerçekleştirileceği bir mekan olacak. İzmir’de Varyant yolunun açılmasının ardından bu bölgeye yapılan ilk yapılardan biri olan Şato Restoran’ı tekrar İzmir’e kazandırmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tescilli yapıyı restore ederek konuk evine dönüştürecek. 2. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan yapı 1969 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin Tansaş’ın hisselerini elinde tuttuğu dönemde Tansaş’a, Tansaş tarafından da üçüncü kişilere kiralandı. Büyükşehir Belediyesi’nin Tansaş hisselerini devretmesinin ardından sözleşmenin iptali için dava açıldı. Dava 2001 yılında tamamlandı ve Şato Restoran’ı işleten şirket tahliye edildi. 2001 yılından bu yana kullanılmayan bina 2005 yılında Meclis kararıyla Grand Plaza şirketinin bünyesine girdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Şato Restoran’ın restorasyon projesini hazırlayacaklarını, 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onayının hemen ardından çalışmalara başlayacaklarını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, ‘Başkanlık Konuk Evi’ olarak düzenleyecekleri Şato Restoran’da kente gelen konuklara yemekler verileceğini, görüşme ve toplantıların yapılacağını söyleyerek, özellikle EXPO adaylığı sürecinde İzmir’e davet edecekleri yabancı konukları ve EXPO delegelerini bu binada ağırlamak istediklerini belirtti.

ŞATO RESTORAN

Eşrefpaşa ve Hatay Semtlerinin gelişmesini sağlayan Varyant yolunun 1955’de açılmasının ardından yapılan ilk yapılardan biridir.

Bina, Sedad Hakkı Eldem’in icat ettiği “Milli Mimari” söyleminden ve bunu temellendirdiği, 17. yüzyılda yapılan Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı gibi, genelde Boğaz’daki yapı ve plan tipolojilerinden esinlenmiştir. Mimar Rıza Aşkan ve Doğan Tekeli; Sedad Hakkı Eldem’in 1948’de yaptığı ve günümüzde yıkılmış olan İstanbul Taşlık Kahvesi’ni İzmir’e adapte etmeye girişirler. 1954’de Şark Kahvesi olarak tasarlanan yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlenmiştir. Yol kotundaki giriş katında büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunmaktadır.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber