Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

30
Haziran

İNCİRALTI KENT ORMANI SEZEN AKSU KONSERİ İLE AÇILIYOR

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğayla kucaklaşmak isteyen İzmirliler için İnciraltı’nda 2 milyon metrekarelik bir alanı düzenledi. Bu alanın 622 bin metrekarelik bölümünde ise binlerce ağacın yer aldığı Kent Ormanı oluşturdu. Belediyenin gerçekleştirdiği düzenleme sayesinde İzmirliler artık kilometrelerce uzağa gitmeden, İnciraltı’nda deniz ve yeşilin buluştuğu cennet ormanda buluşup piknik yaparak gönüllerince hoşça vakit geçirebilecekler. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İnciraltı’nda oluşturduğu Kent Ormanı muhteşem etkinliklerle 3 Haziran Cumartesi günü vatandaşların hizmetine açılacak. Açılış günü saat 21.00’da İzmirli sanatçı Sezen Aksu da vereceği konserde hemşehrileriyle buluşacak.

İnciraltı Kent Ormanı’nı İzmir’in geleceğine armağan ettiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İnciraltı’nda yeni düzenlediğimiz alan, yeşilin ve denizin mavisinin birbirine karıştığı, İzmir’in önemli cazibe merkezlerinden biri olacak. İzmirliler burayı çok sevecek. Bu güzelliği hep birlikte paylaşmak için tüm İzmirlileri açılışımıza bekliyoruz” dedi.

KÜLTÜRPARK’IN 3.5 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

1999 yılına kadar moloz döküm alanı olarak kullanılan İnciraltı’ndaki 2 milyon metrekarelik alan bir bütün olarak ele alınarak düzenlendi. Toplam alanının 622 bin metrekarelik bölümünde ise binlerce ağaç dikilerek Dalyan Ormanı oluşturuldu. Üçkuyular İskelesi’nden Yenikale Burnu’na kadar uzanan ve Kültürpark’ın 3.5 katı büyüklüğündeki alanda; kesintisiz gezinti-yürüyüş ve bisiklet yolları yapıldı, meydanlar oluşturuldu, Kent Ormanı’nda İzmirlilerin denize nazır piknik yapabileceği düzenlemeler gerçekleştirildi.

Muhteşem bir düzenleme yapılan alan ve Kent Ormanı, 3 Haziran Cumartesi günü coşkulu bir açılış ile İzmirlileri kucaklayacak.

Açılış etkinlikleri saat 20.00’da başlayacak. İnciraltı Mermerli Yol’dan hareket edilerek faytonlar, bisikletliler ve dağcılar eşliğinde törene katılan tüm İzmirlilerle Dalyan Şehir Ormanı gezilecek. Saat 20.30’da Barış Manço Köprüsü’nden konser alanına kortej düzenlenecek. Demokrasi Meydanı’nda halk oyunları gösterileri ve konfetilerle açılış yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından saat 21.00’da da İzmirli ünlü sanatçı Sezen Aksu, birbirinden güzel şarkılarıyla muhteşem bir konser verecek.

Vatandaşların kolay ulaşımları için konser öncesi ilçelerden, konserin ardından da İnciraltı’ndan otobüs seferleri yapılacak. Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi önünden, Karşıyaka’da vapur iskelesi, diğer metropol ilçelerden de belediye önlerinden saat 19.00’da otobüsler kaldırılacak.

NELER YAPILDI?

  • Dalyana atılmış moloz ve taşlar kaldırıldı, etrafı temizlendi. Dalyan gölünü çevreleyen deniz kıyısı ile ana yolun arasındaki arazi, taçlı –gölgelikli – dikenli ağaçlarla ağaçlandırıldı.
  • Alana toplam 35 bin ağaç dikildi, 5 bin adet daha dikilerek ağaç sayısı 40 bine ulaşacak. Alana dikilen ve boyları 2-6 metre arasında değişen ağaç çeşitlerinden bazıları ise Kanada Kavağı, fıstık çamı, kalem selvi, akasya, söğüt, çınar, yapraklı Akçaağaç. Bunun yanı sıra 40 bin adet de çalı formu bitki dikildi, 10 bin daha dikilerek bu rakam 50 bine çıkacak.
  • Dalyan gölünün İnciraltı tarafında toplantı ve gezinti meydanları yapıldı. İnciraltı sahilinin sembolü balıkçı barınağı korunurken, kıyılar tümüyle yeniden düzenlendi, bağımsız ve dağınık görünümden kurtulmuş oldu. Kıyı şeridi boydan boya yumuşak eğimli taş dizgi ile döşendi.
  • Demokrasi Meydanı yeniden düzenlenerek genişletildi. Düzenleme alanında 60 ve 90 metre çaplarında iki meydan daha oluşturuldu.
  • Bakü Bulvarı’na bitişik 1000 araçlık ve plajın bulunduğu kısımda da yine 1000 araçlık olmak üzere toplam 2 bin araçlık otopark yapıldı. İki büyük otoparkın yanı sıra düzenleme alanının birkaç noktasında da 200 araçlık otopark alanları oluşturuldu.
  • Düzenleme alanındaki otoparkların yeterli olması nedeniyle yol kenarlarında gelişigüzel parklar ya da rekreasyon alanlarına motorlu araç girişinin önüne geçildi.
  • Ilıca Deresi ve Dalyan ağzında iki yeni yaya köprüsü yapıldı. Böylece Yenikale’den başlayan yürüyüş ve bisiklet yolu, sahilden Dalyan Şehir Ormanı’na oradan Üçkuyular’a oradan da Kordon’a kesintisiz olarak bağlandı.
  • Dalyan Şehir Ormanı’nda oturma yerleri tabii taş ve kayalarla, tahtalarla düzenlendi.
  • Doğal dokusu tahrip edilmiş ve giderek yaşam döngüsünün sona erme aşamasına gelmiş olan dalyan ve çevresi koruma altına alındı. Dalyan gölünde yaşayan kuş, deniz canlıları ve hayvanların barınmasını sağlayacak mühendislik imalatları yapıldı. Kuşların barındığı ve yumurtladığı orman içindeki sulak alan tel örgüyle koruma altına alındı. Kuşlar ve diğer canlılar rahatsız edilmeden seyredilebilecek.
  • Ormanın girişi büyük mermer plakalarla kaplandı, mermer sütunlarla donatıldı. Hemen önünde otobüs durağı yer alıyor.
  • Deniz kenarına kadar ağaçlandırılan alanın, 1960’lara kadar devam eden ve kirlenmeyle yok olan son plajının yeniden canlandırılması için kıyıları ıslah edildi ve plaj hazırlığı yapıldı.
  • Kıyı boyunca ıslah edilen kumsallarda ve meydan kenarlarında gölgelik amaçlı saçak tenteleri projesi hazırlandı. Önümüzdeki yıllarda bu gölgelikler çoğaltılacak.
  • Yürüyüş yolları ve otoparklar, doğal sistemi ve yeşil dokuyu zedelemeyecek şekilde ulusal park anlayışı ile düzenlendi.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber