Kapat

Haberler

KÖRFEZ ULAŞIMINA “BÜYÜK TAKVİYE”

Aa
11 Mart 2010 Perşembe

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’deki ulaşım olanaklarını daha verimli bir şekilde kullanabilmek için 2013 yılına kadar 15 adet yolcu gemisi ile 2 adet arabalı vapur alacak, iskeleleri yenileyecek. Deniz taşımacılığının kent ulaşımındaki payı artırılıp maliyetler düşürülecek. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi ve ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması için çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdürüyor. Bu çerçevede ilk etapta, 2010-12 yılları arasında 10 adet yolcu gemisi alımı için ihale çalışmaları sürdürülüyor. Bu yıllar arasında 1 adet arabalı vapur alımı için de çalışmalar gerçekleştiriliyor. Büyükşehir’in ikinci etap çalışmaları çerçevesinde de 2012-13 yılları arasında  5 adet yolcu gemisi ve 1 adet  arabalı vapurun alınması planlanıyor.
Mevcut işletimde yapılan yolcu sayımları ve ileride yolcu kapasitesinin artacağı varsayılarak 400-450 kişi kapasiteli olarak alınması planlanan yolcu gemilerinin; yolcu salonu ferahlığı, konforu, yolcu iniş-biniş kolaylığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için katamaran gövde tipinde olması öngörüldü.
İzmir Körfezi’nde çalışacak yeni yolcu gemilerinin boylarının 37-41 metre, eninin ise 10-12 metre arasında değişeceğini bildiren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, iskelelerin verimli kullanılması, yolcu iniş-binişlerinin hızlı ve rahat, oturma düzeninin de halkın alışkanlıklarına uygun olması konularına özellikle dikkat edildiğini kaydetti.

Konak-Bostanlı seferleri 10 dakika kısalacak
Mevcut durumda kullanılan yolucu gemileriyle Konak-Bostanlı arasındaki mesafe örnek alınarak, 2.38 deniz mili mesafenin yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada katetildiği, yolcu iniş-binişinin 5 dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada seferin tamamlandığını vurgulayan yetkililer, alınması planlanan gemilerde ise yanaşma ve ayrılma manevraları dahil en çok 10 dakika ve 5 dakikada yolcu iniş-biniş süreleri ile birlikte seferin 15 dakikada tamamlanmasının hedeflendiğinin altını çizdi. Mevcut arabalı vapurlar ile seferlerin araç/yolcu iniş-binişleri hariç 30-35 dakikada tamamlandığı, yeni alınacak arabalı vapurlarla ise bu sürenin 15 dakikaya kadar düşürülmesinin hedeflendiği bildirildi.

Yüzer iskeleler geliyor
İzmir’deki toplu ulaşımda faaliyetlerinde deniz taşımacılığının payının artırılması amacını taşıyan yeni gemi alımlarıyla birlikte seyahat süresinin kısaltılması, daha kaliteli ve konforlu ulaşımın sağlanması, maliyetlerin düşürülmesi ve verimli çağdaş işletmeciliğin oluşturulması hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje hedeflerine uygun olarak bilgisayarlı deniz trafik takip kontrol sistemi de oluşturarak tüm personeli sisteme uygun şekilde eğitimden geçirecek. İskeleler, yeni alınan gemilere göre işletmenin verimliliğini artıracak şekilde yeniden yapılandırılacak. Dalga, rüzgar ve denizin alçalıp yükselmesinin (med-cezir) sakıncalarını ortadan kaldırıcı “yüzer iskeleler” yapılacak. İskelelerin yeri ve büyüklükleri, ulaşımda entegrasyon ve işletmenin performansını artıracak şekilde yeniden değerlendirilecek.
Genişleyen filonun bakım ve onarımları düşünüldüğünde; işletme sırasında oluşabilecek risklerin önlenmesi açısından ayrıca bakım ve onarım ünitesi de kurulacak. Kurulması planlanan gemi bakım ve onarım ünitesi alanı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi deniz ulaşımında halen, kendi mülkiyetinde olan 7 adet yolcu gemisi, 14 adet  kiralık yolcu gemisi ve yine kendi mülkiyetinde olan 3 adet arabalı vapur ile İzmirlilere hizmet veriyor. 

Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Başkan Tugay: Üreticinin emeğini korumaya devam edeceğiz

16 Ocak 2026 Cuma

Karaburun’la özdeşleşen ve eşsiz kokusuyla her yıl heyecanla beklenen nergis çiçeği, 8. Karaburun Nergis Festivali ile tezgâhlardaki yerini aldı.

Detaya Git

Fabrika yangını kısa sürede kontrol altına alındı

16 Ocak 2026 Cuma

Menderes’te yalıtım malzemesi üreten bir fabrikada yangın çıktı. İzmir İtfaiyesi, 13 araç ve 45 personelle yangına müdahale etti. Alevler kısa sürede kontrol altına alındı. Ekiplerin hızlı müdahalesi yangının çevredeki diğer tesislere sıçramasını önledi.

Detaya Git

Atatürk, AASSM’de hasretle anıldı

16 Ocak 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Karabağlar Şubesi tarafından düzenlenen “Atatürk’e Hasret Şarkıları” adlı Türk sanat müziği konserine ev sahipliği yaptı.

Detaya Git

Dijital güzergahlardan gerçek toplu ulaşıma

16 Ocak 2026 Cuma

ESHOT hatlarını simülasyonla birebir kurgulayan “Osman Kaptan” lakaplı dijital içerik üreticisi Osman Ulaşan, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün konuğu oldu.

Detaya Git