Kapat

Haberler

Kentler, genç kadınlar için daha "eşit" olacak

Aa
25 Kasım 2025 Salı
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Norveç hükümetinin desteğiyle başlatılan “Eşitlik İçin Gençlik: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dayalı Sivil Alanlar İnşa Etmek” başlıklı proje kapsamında ilk toplantı İzmir’de gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşı olduğu proje ile gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği alanında yerel düzeyde karar alma süreçlerine katılımının güçlendirilmesi sağlanacak.
 
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın "gençler ve kadınlar için daha güvenli ve konforlu bir kent oluşturulması" hedefi kapsamında çalışmalar devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile paydaş olarak yer aldığı “Eşitlik İçin Gençlik: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dayalı Sivil Alanlar İnşa Etmek” projesi ile üç kentte, kadınlar ve gençlerin yaşadığı sorunlar tespit edilerek çözüme kavuşturulacak.

Hayata geçirilen projenin ilk ayağı için yürütücüler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Yerleşkesi'nde bir araya geldi. Toplantıda, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, erkeklerin bu sürece katkısı, çalışan ve genç kadınların kent yaşamında karşılaştığı problemler ve çözüm önerileri konuşuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, Kadın Çalışmaları Şube Müdürü Berna Yurdusev Payamlıdağ ve Gençlik Çalışmaları Şube Müdürü Pelin Akbaş'ın temsil ettiği toplantının oturumlarında, ilçe belediyelerinin temsilcileri, gençlik ve kadın örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de yer aldı.
 
Kapsayıcı politikalar üretilecek
Ocak 2026'ya kadar faaliyetlerini sürdürecek proje ile genç kadınların kentsel ve kamusal yaşama katılımını artırmak amacıyla çok boyutlu ve bütünleşik bir yaklaşım benimsenecek. Toplumsal cinsiyet ilişkilerinin karmaşık dinamikleri dikkate alınarak masa başı araştırma, paydaş toplantıları ve yarı yapılandırılmış forumlar yapılacak.
Antalya, İzmir ve Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin üç farklı ilinde uygulanacak projeyle özellikle genç kadınların kent yaşamında, karar alma süreçlerinde ve sivil toplum alanında etkili roller üstlenmeleri sağlanacak. Proje boyunca elde edilecek somut çıktılar arasında yerel eylem planları, politika önerileri ve genç kadınlar tarafından geliştirilen prototip çözümler bulunacak.

Forumlar ve paydaş toplantıları aracılığıyla temel engeller ve kolaylaştırıcı unsurlar haritalanacak. Atölye ve hackathonlar ise katılımcıların deneyimlerinden yola çıkarak uygulanabilir öneriler ve araçlar ortaya çıkaracak. Bu çıktılar, hem yerel düzeyde savunuculuk çabalarına hem de belediyelerde kapsayıcı politikaların geliştirilmesine doğrudan katkı sağlayacak, projenin etkisini ölçülebilir ve sürdürülebilir kılacak. Böylece özellikle genç kadınlar ve genç erkeklerin toplumsal, siyasal ve gündelik yaşamda karşılaştıkları eşitsizlikleri fark etmeleri, daha kapsayıcı, eşitlikçi ve güvenli kamusal alanlar oluşturma kapasitelerini geliştirmesi hedefleniyor.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Başkan Tugay: Geleceği bekleyen değil, geleceği planlayan ve inşa eden bir şehir olmak zorundayız

26 Kasım 2025 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın (SECAP) ortak akılla güncellenmesi için düzenlenen çalıştayda, iklim krizi ile mücadelenin parolasını anlattı.

Detaya Git

Başkan Tugay: İtfaiyecilik cesaret, sabır, fedakârlık ve umut mesleğidir

26 Kasım 2025 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, günlerdir sıkı eğitimlerle göreve hazırlanan yeni itfaiye memurlarının mezuniyet ve yemin törenine katıldı.

Detaya Git

İzmir’den dünyaya, dünyadan İzmir’e: Buradayım, iyiyim

26 Kasım 2025 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Eşit İzmir Eşit Dünya” temalı uluslararası video konferans etkinliği düzenledi.

Detaya Git

Başkan Tugay’dan Beydağ’a ova yolu müjdesi

26 Kasım 2025 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay Beydağ’daki köyleri ziyaret ederek üreticiler ve halkla buluştu.

Detaya Git