- Müyesser Turfan Geçici Erkek Konukevi
- Ayni ve Nakdi Yardımlar
- Yemek ve Kumanya Desteği
- Süt Kuzusu Dağıtımları
- Medikal Malzeme Desteği
- Acılı Günlerinde Ailelerin Yanındayız
- Paylaşmayı Unutmuyoruz
- Öğrencilerimize Destek Veriyoruz
- Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Hayata Geçti
- Sokakta Yaşam Mücadalesi Veren İhtiyaç Sahiplerine Destek
- İzmir’e Hijyenik ve Kaliteli Öğünler
- Anne Dayanışma Kartı
Haberler
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan İzmir Çocuk Meclisi, komisyon toplantılarının 7’ncisini düzenledi. Mayıs ayı toplantısının gündemi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle engelli hakları oldu. Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan Kapsayıcı Çocuk Hakları Atölyesi’nde farklılıklar, ihtiyaçlar, beceriler üzerine fikir alışverişi yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi’nden hareketle, engelli çocukların hak ve hizmetlerden bağımsız yararlanmalarını sağlayan erişilebilirlik hakkı başta olmak üzere engelli hakları örneklerle tartışıldı. Eğitim, sağlık, adalete erişim gibi birçok konuda çözüm önerileri üzerine konuşuldu. Çocuklar, görme engellilerin bağımsız yaşamını destekleyici beyaz baston, braille alfabeli kitap gibi erişilebilirlik araçlarını yakından tanıma fırsatı buldu.
Engelli farkındalığı için deneyim parkuru
Toplantının bir bölümünde Çocuk Meclisi üyesi çocuklar, oluşturulan deneyim parkurunda beyaz baston kullanımını deneyimledi. Ayrıca görme engelli birine yönelik doğru yaklaşımın önemini kavrayarak sesli betimleme yaparken dikkat edilmesi gereken hususları öğrendi. Komisyon üyeleri, “Bir Karar Ver” etkinliği ile oluşturulan tartışma ortamında, engellilerin yaşamına ilişkin yargılar hakkındaki düşüncelerini ifade etme fırsatı buldu.
“Engelli çocuklar görev alıyor”
Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu sosyolog Deniz Kesimler Çakal, “Atölyenin amacı engelli hakları ile ilgili farkındalık yaratmak ve toplumda engellilerle ilgili yerleşik önyargıları çocuklarla birlikte tartışmak. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesi ‘Tüm çocuklar eşittir’ der. 23. maddede ise ‘Hiçbir çocuk engelinden dolayı dışlanamaz, ihmal edilemez ve haklarından yoksun bırakılamaz’ der. Çocuk Meclisimizde de farklı bilişsel ve fiziksel özellikler gösteren engelli çocuklar görev alıyor. Amacımız hiçbir ayrım gözetmeden tüm çocukların bir arada olduğu, fikirlerini özgürce ifade edebildiği ortamlar yaratmak” dedi.
“Ençokk” kutu oyunu
Toplantılar, atölyede konuşulan konuları pekiştirmek üzere “Ençokk” kutu oyununun oynanması ile tamamlandı. “Ençokk” kutu oyunu Türkiye Spina Bifida Derneği’nin koordinasyonunda farklı engel gruplarından çocukların da katılımıyla hazırlanan erişilebilir bir kutu oyunu olma özelliği taşıyor. Çocuklar bu oyunla, interaktif olarak farklı engel gruplarının özellikleri ve ihtiyaçları hakkında tartışarak günlük yaşamda engelli çocukların karşılaşabileceği sorunlarla ilgili çözümler üretti.
Diğer Haberler
Tüm Haberleri Gör
Başkan Tugay: Geleceği bekleyen değil, geleceği planlayan ve inşa eden bir şehir olmak zorundayız
26 Kasım 2025 Çarşambaİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nın (SECAP) ortak akılla güncellenmesi için düzenlenen çalıştayda, iklim krizi ile mücadelenin parolasını anlattı.
Başkan Tugay: İtfaiyecilik cesaret, sabır, fedakârlık ve umut mesleğidir
26 Kasım 2025 Çarşambaİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, günlerdir sıkı eğitimlerle göreve hazırlanan yeni itfaiye memurlarının mezuniyet ve yemin törenine katıldı.
İzmir’den dünyaya, dünyadan İzmir’e: Buradayım, iyiyim
26 Kasım 2025 Çarşambaİzmir Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Eşit İzmir Eşit Dünya” temalı uluslararası video konferans etkinliği düzenledi.
Başkan Tugay’dan Beydağ’a ova yolu müjdesi
26 Kasım 2025 Çarşambaİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay Beydağ’daki köyleri ziyaret ederek üreticiler ve halkla buluştu.
