Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisleri Yapımına Devam

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

İzmir Entegre Atık Yönetim Planı

İzmir kenti için orta ve uzun vadede sürdürülebilir atık yönetiminin sağlanması ve entegre atık yönetim sisteminin kurulması amacıyla hazırlanan “İzmir İli Entegre Katı Atık Yönetim Planı” Mart 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu. Plan kapsamında bölgesel tesisler kurulması hedeflendi.

Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi

Harmandalı Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi ve Rehabilitasyon Uygulamaları
İzmir Harmandalı Düzenli Atık Depolama Sahası’nın Rehabilitasyonu ve Deponi Gazından Elektrik Üretilmesi İşi Sözleşmesi 24.05.2018 tarihinde imzalanmış olup, Tesisin kabulü 16MW güç ile, 25.10.2019 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Tesiste bulunan 22 adet gaz motoru ile birlikte, 2021 yılı içinde tesisin kurulu gücü 32 MW’a ulaşmıştır.
 
Güney-1: Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi

1200 ton/gün atık işleme kapasiteli Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisin’de geri dönüşüm sektörüne hammadde sağlanarak, organik atıklardan üretilen enerji değeri yüksek metan gazının yanı sıra toprak iyileştirici malzeme olan kompost ve tarımda kullanılabilecek nitelikte katı organik gübre elde edilmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynağı olan metan gazı ise Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi’nde safsızlaştırılarak elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Günümüzde atık uygulamalarının vazgeçilmez bir parçası olan enerji üretimi, tesiste Haziran 2021 tarihinden bu güne kadar3 MegaWatt saat ile başlayıp 7,80 MegaWatt saat güce ulaşmıştır. Üretilen elektrik enerjisi, aylık ortalama 116.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitededir.
 
Kuzey-1 Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi

Kentimizin kuzey aksında oluşan atıkların geri kazanımının sağlandığı Bergama Entegre Tesisi 31 Ekim 2020 tarihinde 3 MegaWatt saat kapasite ile enerji üretimine başladı. Tesisin 8,46 MW saat enerjiye ulaşmış olan kapasitesi  120bin hanenin aylık ortalama elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Tıbbi Atık Yönetimi ve Sterilizasyon Tesisi

İzmir sınırları içerisinde, aylık 1 tonun üzerinde tıbbi atık üreten 90 adet hastane ve 24 adet diyaliz merkezi olmak üzere toplam 1890 adet sağlık kurum ve kuruluşundan tıbbi atık; kovalı sistemle el değmeden iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun toplanmakta ve lisanslı araçlarla taşınarak, 110 ton/gün kapasiteye sahip İzmir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde bertaraf edilmektedir.