Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Kemeraltı Çarşısı Sokak Düzenlemeleri

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

HAVRA SOKAGI DÜZENLEMESİ 
Tarihi sokaktaki çalışmalar tamamlandı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi dokusu ve hareketli yapısıyla kentin en önemli alışveriş mekânlarından Havra Sokağı'ndaki düzenleme çalışmaları tamamlandı. Altyapısı tamamen yenilenen sokaktaki esnafa, satış standı desteği sağlanırken dükkân tabelaları da değiştirildi. Oluşturulan üst örtü ise Havra Sokağı’na yeni bir estetik görünüm kazandırdı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırmak ve bölgenin cazibesini artırmak için başlattığı projenin bir parçası olan Havra Sokağı düzenleme çalışmaları tamamlandı. Havra Sokağı’nın özgün atmosferini ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar kapsamında, bölgede altyapı tamamen yenilendi. Büyükşehir Belediyesi, 136 metrelik bölümde kanal ve yağmur suyu hatlarını ayırdığı bölgede yağmur suyu ızgaralarını da yeniledi.
 
Yeni tabela ve satış stantları
Havra Sokağı'ndaki geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda içme suyu şebekeleri, enerji, iletişim ve aydınlatma hatları da iyileştirildi. Her gün binlerce İzmirlinin alışveriş yaptığı ticari bölgenin bozulan zemini taş döşenerek düzeltildi. Sokaktaki üst örtü çalışmaları ise büyük ölçüde tamamlandı. Çehresi yenilenen Havra Sokağı esnafına yeni satış stantları verildi. Stantları kullanmaya başlayan esnafın işyeri tabelaları da Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi.  Tarihi dokusu ve özgün yapısı ile kentin en önemli ticari bölgelerinden Havra Sokağı yeni haliyle büyük beğeni topladı.
 
AZİZLER SOKAĞI GİRİŞİ DÜZENLEME 
Proje, Antik Smyrna Agorası’nın çeperinden ve İkiçeşmelik Caddesi üzerinden Havralar Bölgesi’ne ve Kemeraltı Çarşısı’na bağlantı sağlayan Azizler Sokağı’nın (920 Sokak) yayaların vakit geçirebileceği ve dinlenebileceği bir alan olarak yeniden düzenlenmesini ve böylelikle sokağın canlandırılmasını sağlamıştır.
 
Düzenleme projesi ile Eşrefpaşa Caddesi’nden Kemeraltı Çarşısı'na yaya geçişi sağlanırken, Kemeraltı’nın en canlı kesimlerinden Havralar Bölgesi'ne erişimde 920 Sokak'ın etkisinin artması sağlanmıştır. Bölgedeki canlılığı korumak için yüksek kot farkı bulunan yerler kademelendirilerek dinlenme ve geçiş alanı olarak kullanılmış, mevcutta bulunan istinat duvarı kaldırılmıştır.
 
 
848 SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA 
UNESCO Dünya Kültür Mirası olmaya hazırlanan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin kalbi Kemeraltı çarşısını ayağa kaldırmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İkinci Beyler olarak da bilinen 848. Sokak'ta başlattığı sokak sağlıklaştırma uygulaması kapsamında, altyapı çalışmalarını  tamamladı,  İkinci Beyler’de cephe iyileştirmelerini yaparken, zemin kaplamasını ve aydınlatmaları da yeniledi.
848 Sokak özelinde uygulaması yapılan sağlıklaştırma projesi ile Kemeraltı’nın dinamik yaşantısına kaliteli bir çevre sunabilmek, sunulan bu etkinin doğallığı ve gücü ile sokak çevresinin de benzer nitelikte canlanmasında etkili olabilmesi hedeflenmiş, çalışmalarda sokağın yaşanabilirliğine katkı sağlayan bir müdahale anlayışı benimsenmiştir.
 
Projede, sokağın geçmişten günümüze aktarılabilmiş olan değerlerini ortaya çıkaran, hâlihazırda yapılmış olan dokuya uyumsuz müdahalelerden arındıran ve yapılan yeni müdahaleler ile sokağın fiziksel durumunu sağaltan ve mekânsal kalitesini arttıran ancak başkalaştırmayan çözümler üretilmiştir.
 
 
1281 SOKAK PARKI DÜZENLEME 
Parkın tasarım sürecinde, proje alanı ve çevresindeki mevcut dokuyu oluşturan yapıların tarihi ve kültürel niteliği gözetilmiş ve uygulama projeleri bu hassasiyetle hazırlanmıştır.  Alanda fiziksel çevrenin iyileştirilmesi ve sosyal donatıların güçlendirilmesi hedefiyle Belediyemizce çevre sakinleri ile gerçekleştirilen çalıştaylar sonucunda belirlenen işlevler yapılan uygulamayla hayata geçirilmiştir.

Kemeraltı Cephe Yenileme Çalışmaları ve Balık Hali Çarşısı düzenlemesine ilişkin arşiv bilgilerine bu linkten erişebilirsiniz.