Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Karbon Haritası ve GREEN AI

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Proje, insan faaliyetlerinin doğaya verdiği zararın ölçüsü olan karbon ayak izi değerlerinin hesaplanması ve azaltılması için büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yazılım Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu çalışmanın temel amacı, İzmir il sınırları içinde oluşan karbon ayak izinin hesaplanması, analiz edilmesi, azaltılması için gerekli önlemlerin belirlenmesi ve doğal kaynakların daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına katkı sağlanmasıdır.

İzmir ili, ilçe ve mahalle bazında hava kalitesi ve karbon salınımı değerleri hesaplanıp yapay zeka aracılığıyla ağaçların en, boy ve genişlik bilgileri alınır. Bu bilgiler ile birlikte çeşitli ampirik formüller ve algoritmalar kullanılarak, ağaçların ortalama karbon tutma miktarı hesaplanır. Karbon salınımı ve tutulumundaki mahalle bazlı farklılıklardan yararlanılarak, bölgeye dikilmesi gereken ağaç sayısı belirlenir. Dikilen ağaçlar sayesinde hava kalitesinin ve karbon emisyon değerlerinin optimal seviyeye gelmesi amaçlanır. Ancak bölgenin ağaçlandırılması sonrasında hava kalitesinin iyileşmesi birkaç yıldan daha fazla sürebilir. Eğer yapılan işlemler sonucunda hava kalitesi değeri, optimal seviyeye veya optimal değerin aşağısına inmediyse, bölge yeniden işleme alınır.

Tüm hesaplamalar sonucunda gerçekleştirilecek olan çalışmalar ile çevreyi, doğayı ve ekolojik dengeyi koruyarak çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlamak, İzmir’in daha sağlıklı ve yaşanabilir hava koşullarına sahip olmasını sağlamak, İzmir’in yenilenebilir enerji üretiminde öncü şehir olmasına katkıda bulunmak, yeşil altyapı çalışmaları ile iklim değişikliğine dirençli bir kent oluşturmak ve kentin karbon ayak izinin azaltılmasını sağlamak hedeflenmektedir. 

GREEN AI Mobil Uygulaması

Green AI mobil uygulaması, çevresel farkındalığı artırarak karbon ayak izini hesaplama ve sürdürülebilir alışkanlıkları benimseyerek doğal kaynakları daha bilinçli kullanma amacıyla çalışmaları sürmektedir. İzmir ilinde ikamet eden tüm vatandaşların kullanımı için geliştirilen bu proje, atık azaltma ve geri dönüşüm çabalarıyla birleşerek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine ulaşılmasına önemli katkılar sunmaktadır.

Alışkanlıkları Değiştirmek: Green AI, kullanıcılara çevresel etkileri azaltmak adına günlük alışkanlıkları değiştirme konusunda rehberlik etmektedir. Enerji tasarrufu, su yönetimi, geri dönüşüm, atık azaltma, toplu taşıma tercihleri, kişisel araç kullanımı gibi çeşitli konularda öneriler sunarak, kullanıcıların sürdürülebilir alışkanlıklar benimsemelerini teşvik etmektedir.

Doğal Kaynakları Bilinçli Kullanma: Uygulama, kullanıcıları doğal kaynakları daha bilinçli kullanmaya yönlendirir. Su, enerji ve diğer kaynakları nasıl kullandıklarına ilişkin verileri toplayarak etkin kullanım için nasıl kullanmaları gerektikleri ile ilgili katkıda bulunur. 

Bu proje, sadece bir mobil uygulama geliştirmekten öte, toplumsal ve çevresel sorumluluklara odaklanmış bir adımdır. Green AI mobil uygulaması ile birlikte, çevreye duyarlı bir yaşamın anahtarına sahip olunarak, daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atılmış olunacaktır.