Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Cittaslow Projesi - Demirköprü

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Projenin tasarım aşamasında ilk olarak, mahallenin yaya ve taşıt dolaşım planları yeniden oluşturuldu. Mevcut durumda taşıt öncelikli ve çift yönlü işleyen 6182. Sokak, yaya öncelikli hale getirilerek tek yöne indirildi. Rota boyunca, taşıt hız sınırı düşürüldü ve 30 km/sa olarak yeniden düzenlendi. Rota üzerinde, yol boyu devam eden park etme uygulaması kaldırıldı ve belirlenen noktalarda kısa süreli park etmeye imkân veren yeni otopark düzeni oluşturuldu. Yürünebilir ve yaya öncelikli sokak tasarımı için tek yön olarak düzenlenen rotanın, mevcut taşıt şeridi daraltıldı ve genişliği 3,5 metre olarak yeniden tasarlandı. Taşıt şeridini daraltarak, geri kazanılan yaya alanlarını tanımlamak ve erişim açısından güvenli hale getirmek için çeşitli ayırıcı öğeler [saksı, ağaç, duba, vb.] yaratılan bu alanlara yerleştirildi. Karşıdan karşıya geçiş güvenliğini sağlayan yaya geçiş alanlarında ve ihtiyaç olan yerlerde zemin boyama uygulamalarıyla, kesintisiz yürüyüş yolları tanımlandı.

Yayaların yürüyüş konforunu artırmak, sokağı estetik açıdan ilgi çekici ve yürünebilir kılmak için yaya alanı olarak ayrılan alanlara ve yol boyu belirlenen noktalara saksılar, aydınlatma öğeleri, oturma birimleri gibi sokak mobilyaları yerleştirildi. Belirlenen rota üzerinde mevcut durumda taşıt yoluyla bölünmüş park alanlarının yaya öncelikli, bütüncül ve kullanışlı şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla, iki park arası araç trafiğine kapatıldı. Yayalaştırmayla kazanılan bu alanda, mahalle kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik yeni kamusal alanlar yaratıldı.