Kapat

Haberler

İzmir'in 115 metro vagonu için 2 katlı yeraltı otoparkı yapılıyor

Aa
27 Haziran 2018 Çarşamba Genişleyen metro ağı için 95 yeni vagonu filosuna katan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu vagonları Halkapınar’da yapımını sürdürdüğü 2 katlı yer altı otoparkında konuşlandıracak. Yaklaşık 130 milyon liraya mal olacak tesiste, aynı anda 115 vagon park edebilecek. Büyükşehir, bu proje kapsamında Ozan Abay'daki su baskınlarını da bitirecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan Evka 3 - Bornova Merkez, Buca ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu hatları ile daha da genişleyecek olan metro sistemi için Metro ağında kullanılacak 95 yeni vagonun teminini yaparken, diğer yandan da bu araçların depolama ve bakımları için yeni tesis çalışmalarını son hızla sürdürüyor. 

Tesiste neler yapıldı
İzmir Metrosu’nun 4. aşaması olan Fahrettin Altay- Narlıdere hattının temelini atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzatılacak Narlıdere hattında kullanılmak ve yolcu konforunu artırırken mevcut sefer aralığını da 90 saniyeye kadar düşürebilmek amacıyla satın aldığı 95 adet metro aracı için yapılan “Halkapınar Yeraltı Depolama Tesisi”ne büyük önem veriyor. Boyları 21 metre ile 28 metre arasında değişen ve toplam yüzey alanı 50 bin metrekare olan 670 adet diyafram duvar imalatının tamamladığı bu dev "metro otoparkında" kazı ve betonarme işlerine başlandı. Trenlerin metro hattından Şehitler Caddesi altında bulunan yer altı deposuna ulaşımını sağlayacak olan tünellerin yapımı devam ediyor. 

Ozan Abay'daki su baskınları da bitecek
Proje kapsamında Mersinli Mahallesi 2844 Sokak üzerinde bulunan Ozan Abay Altgeçidi'nde mevsimsel olarak yaşanan su baskınlarını önlemek amacıyla Kocasu Deresi'ne terfi merkezi de yapılıyor. Terfi merkezi ile Kocasu deresinden gelecek olan yağmur suları, toplam 6000 lt/sn debiye sahip 6 adet pompa ve 110 cm çapındaki borularla metro hatlarının altından geçerek Arap Deresi'ne ulaştırılacak. Sadece bu imalatlar için toplam 10,5 milyon TL harcanacak ve terfi merkezinin tamamlanmasının ardından Ozan Abay altgeçidinde yaşanan su baskınları yaz sonu son bulacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yer altı Vagon Otoparkı, yağmur suyu ile ilgili proje hariç, yaklaşık 130 milyon liraya mal olacak.

İki katlı, 115 vagon kapasiteli
Her geçen gün genişleyen İzmir Metrosu filosunun bakım ve depolanması için “Atatürk Stadı önü ile Şehitler Caddesi’nden başlayıp Osman Ünlü Kavşağı ve Halkapınar metro depo alanına uzanan bölgede” oluşturulacak yeni tesis, 115 vagon kapasiteli olacak.  Toplam 15 bin metrekarelik alanda iki katlı olarak inşa edilecek yer altı bakım ve depolama tesislerinde, ortamı havalandırmak ve herhangi bir yangın anında oluşan dumanı tahliye etmek için jet fan ve aksiyel fanlardan oluşan havalandırma sistemi kurulacak. Periyodik bakımın yapılacağı yükseltilmiş hatların bulunduğu bölümde ise araç ve parça bakımı yapmak üzere basınçlı hava sistemi oluşturulacak. Tesisin dışında araçların hareketli olarak yıkanmasını sağlayacak otomatik tren yıkama sistemi de kurulacak. Ulusal yangın yönetmeliklerine uygun olarak bina içi sulu yangın söndürme sistemi (dolap sistemi),  sprinkler  (yangın söndürme sistemi) sistemi ve itfaiye dolum ağzı yapılacak. Yeraltı araç depolama tesisinde trafo merkezi ve trenlerin enerjisini sağlayan 3. ray sistemi de oluşturulacak. Ayrıca tesise yangın algılama-ihbar, kamera ve  scada sistemleri de kurulacak.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Buca Cezaevi arsasının yarısı yeşil alan olacak

12 Aralık 2025 Cuma

Basın mensuplarının sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İller Bankası’nın mülkiyetindeki eski Buca Cezaevi arazisi ile ilgili önemli gelişmeleri paylaştı.

Detaya Git

“Gururla, umutla ve kararlılıkla İzmir’in geleceğini inşa ediyoruz”

12 Aralık 2025 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün Konak, Bayraklı ve Karabağlar ilçelerindeki toplam 3 milyar liralık altyapı yatırımlarının temeli törenle atıldı.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi Korosu "Sonbahar Şarkıları"yla yüreklere dokundu

12 Aralık 2025 Cuma

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sahne alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Klasik Türk Müziği Korosu, "Sonbahar Şarkıları" konseriyle İzmirliler ile buluştu.

Detaya Git

Tugay: Hep beraber bir İzmir hikayesi yazacağız

12 Aralık 2025 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin (APİKAM) ev sahipliği yaptığı “İzmir Fotoğrafhanesi-Görsel Hafızanın İnşası (1840-1922)” başlıklı sergiyi açtı.

Detaya Git