Kapat

Haberler

Büyükşehir’in Körfez’de denetim yetkisi talebine Bakanlık’tan ret yanıtı

Aa
30 Aralık 2024 Pazartesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Körfez’e deşarj yapan işletmelerin ve deniz kirliliğine neden olan gemilerin denetlenmesine ilişkin yetki talebine Bakanlıktan olumsuz yanıt geldi.
 
Körfez’de temizlik seferberliği başlatarak İzmir tarihinin en büyük yatırımlarından birini yapan,  bu yıl temizlik ve altyapı yatırımlarına 9 milyar lira ayıran Büyükşehir Belediyesi, Körfez’i kirleten unsurlara karşı önlem almak için de harekete geçti.

Körfez’e atık deşarj eden işletmelerin denetlenmesi ve gemilerin yarattığı kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uhdesindeki denetim yetkisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi yönündeki talebe Bakanlık tarafından olumsuz yanıt verildi. 27 Aralık tarihinde Bakanlık’tan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletilen yazıda alıcı ortamlara doğrudan atıksu deşarjı yapan işletmeler için denetim yetkisinin  devredilmesine ilişkin ikincil mevzuat düzenlenmesinin gerektiği,  gemilerin denetlenmesi yetki devri talebi için de yetki devri başvuru şartlarında belirtilen bilgi ve belgelerin incelendiği ve yapılan değerlendirme sonucunda, 2023/3 Sayılı Genelge kapsamında yetki devri yapılmasının uygun görülmediği bildirildi.
 
Tugay: Üzerimize düşenden fazlasını yapıyoruz
Gemi kaynaklı deniz kirliliğinin denetiminde Antalya ve Mersin’de söz konusu yetki devrinin yapıldığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Körfez’in dip temizlik sorumluluğu, sanayi tesislerinin, limanların, yük gemilerinin, tersanelerin denetimi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda.  İzmir’in bugününü ve yarınını etkileyecek Körfez temizliği konusunda ciddi adımlar atarak dip temizliği çalışmasını başlattık. Körfez temizliği konusunda üzerimize düşenden fazlasını yapıyoruz. Bakanlık’tan da üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Ancak yetkilerimizde bazı kısıtlamalar mevcut. Körfezin derinlemesine temizliği sadece dip taraması yaparak olmaz. Kirlilik kaynaklarının da önüne geçmemiz gerek. Bu konuda bize yetki vermeyen Bakanlık’ın Körfez için harekete geçmesini bekliyoruz” dedi.
 
Denetim yetkisi neden istendi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’ni kirleten kaynakların önlenmesi için sıkı denetimlerin yapılması hedefiyle denetim yetkisi talep etti. Bakanlığın yetki vermesi halinde Körfez’i kirleten işletmeler ve gemi kaynaklı atıklar Büyükşehir tarafından denetlenecek böylelikle İzmir Körfezi’nin temizliğini tehdit eden unsurlar kontrol altına alınacak.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir Oda Orkestrası yine ayakta alkışlandı

28 Nisan 2026 Salı

İzmir Oda Orkestrası, Nisan ayının son konseri ile sanatseverlere özel bir repertuvar sundu. Yoğun ilgi gören konser izleyenler tarafından ayakta alkışlandı. Konserde Beethoven, Antonín Dvořák gibi büyük bestecilerin eserleri seslendirildi.

Detaya Git

75 kilometrelik hatla su sorunu tarihe karışıyor

28 Nisan 2026 Salı

İZSU’nun Bergama’da başlattığı kapsamlı yatırımlarla hem yağmur suyu altyapısı güçleniyor hem de 5 mahallede içme suyu hatları baştan sona yenileniyor. Yıllardır yaşanan kesinti, basınç ve taşkın sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi hedefleniyor.

Detaya Git

ESHOT’tan duraklarda temizlik hareketi

28 Nisan 2026 Salı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün başlattığı uygulamayla otobüs durakları daha temiz ve düzenli hale geliyor. Sigara izmaritleri için ayrı bölümü bulunan yeni çöp kovaları kent genelinde yaygınlaştırılırken, toplam sayının 3 bin 150’ye ulaşması hedefleniyor.

Detaya Git

Demokrasi Okulu’nda kentsel politikalar konuşuluyor

28 Nisan 2026 Salı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çatısı altında faaliyet gösteren Akdeniz Akademisi’nde Demokrasi Okulu’nun Kentsel Politikalar Programı başladı. Seminer ve atölyelerden oluşan program 16 Mayıs’taki forum ve sergiyle sona erecek.

Detaya Git