Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Mavi Bayraklarımızla Gurur Duyuyoruz

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Mavi Bayrak Ödüllü Halk Plajı Sayısı Her Geçen Yıl Artıyor!

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından açıklanan 2022 yılı mavi bayrak ödüllerine göre; İzmir'de Karaburun-Ardıç Plajı, Dikili-Dikili Plaj Sporları Halk Plajı, Aliağa-Polis Plajı bu yıl ilk defa Mavi Bayrak Ödülünü almaya hak kazanan plajlar oldu.
 
Mordoğan'da 60 milyon liralık yatırımla tamamlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin hayata geçmesi ile birlikte Mavi Bayrak Ödülü için en önemli kriter sağlanmış ve Ardıç Plajı bu yıl ilk defa ödül almaya hak kazanmıştır. Ayrıca, 2018 yılında mavi bayrak ödülünü kaybeden Akarca Plajı yürütülen çalışmalar sonucu eski kalitesine kavuştu. Yoğun çalışmaların ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından periyodik olarak alınan tüm su numunelerinin uygun çıkması üzerine Akarca Plajı'na TÜRÇEV tarafından mavi bayrak ödülü yeniden verilmiştir. 
 
Bununla beraber, 2020 yılında belediyemiz tarafından işletilmeye başlanan ve marinalar kategorisinde Mavi Bayrak Ödülüne sahip olan İzmir Marina ödülünü korumaya devam etmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Türkiye'de ilk kez 2019 yılında Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi kurulmuştur. Birim çalışmalarıyla 2019 yılında 19 olan halk plajı sayısı yaklaşık %90 oranında bir artış göstererek 36'ya ulaşmıştır. Birim, İzmir’de mavi bayraklı halk plajı sayısını artırmanın yanı sıra, İzmir plajlarının yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve can güvenliği konularında standartlarının yükseltilmesini ve mavi bayrak kriterlerinin en iyi şekilde uygulanmasının sağlanmasını hedeflemiştir. Güvenli plajlar için yetersiz olan cankurtaran sayısının artırılması amacıyla kurslar düzenlenmiş ve 3 yıldır gerçekleştirilen kurslarda toplamda 145 kişi TSSF onaylı gümüş cankurtaran sertifikası almaya hak kazanmıştır.
 
Bu Eğitimlerin Rengi Mavi!
 
Deniz Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı faaliyet gösteren Mavi Bayrak Koordinasyon Birimi tarafından farklı yaş, eğitim ve meslek gruplarına yönelik Deniz Eğitimleri Projesi de ilerlemeye devam ediyor. Farklı yaş gruplarına göre hazırlanan eğitim setlerinde; Denizlerin önemi, deniz kirliliği, küresel iklim değişikliği ve etkileri, deniz ekosistemi, deniz canlıları, Mavi Bayrak vb. konulara yer verilirken, bu eğitimler gelen talepler doğrultusunda kurumlarda ücretsiz olarak uygulanıyor. Gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirilen deniz ve çevre eğitimleri ile 2022 yılında 16 kurumda toplam 1.834 öğrenciye ve 49 öğretmene ulaşıldı. Ayrıca, plajların sürdürülebilir kullanımına dikkat çekmek için "Plajların rengi: MAVİ! " sloganıyla okul ve eğitim kurumlarının yanı sıra ilçelerde yer alan Mavi Bayraklı Plajlarda da çevre eğitim ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenmeye devam edilmektedir.

Mavi Bayrak kavramının ülkemizde ilk duyulduğu 1993 yılından bu yana İzmir; Antalya ve Muğla’nın ardından Türkiye’de en fazla Mavi Bayrak ödülüne sahip üçüncü kent olma özelliğini korumakta. İzmir’in yüzülebilir Körfez hedefiyle başlattığı arıtma seferberliği kentin Mavi Bayraklı plaj sayısının artmasında oldukça etkili oldu. Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile Türkiye'de ilk sırada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin değişen ihtiyaçlarına göre yeni arıtma, atık su ve kanalizasyon şebekesi yatırımlarını sürdürmektedir.
 
Mavi Bayrak..

Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.