Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

İzmir HRS 5. Aşama Üçyol - Buca Hattı Yapım İşi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

İzmir HRS 5. Aşama Üçyol - Buca Hattı Yapım İşi

04.01.2022 tarihinde sözleşme imzalanmış, 21.01.2022 tarihinde yer teslimi yapılarak çalışmalara başlanmıştır.
Hat, Üçyol Metro İstasyonu ile Çamlıkule arasında hizmet verecek. Güzergah üzerindeki ana hat tünelleri TBM makinası kullanılarak derin tünel olarak açılacak, istasyon ve çıkış yapılarına ait tüneller ise Yeni Avusturya Metodu olarak adlandırılan (NATM) yöntemle inşa edilecektir. 

 

Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop. ve Çamlıkule istasyonlarının bulunacağı 13,5 km'lik Buca Metro hattı, F.Altay - Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacaktır.

Yeni hat mevcut Üçyol İstasyonu’na bilet holü katından, İZBAN Şirinyer İstasyonu’nda ise peron katından bağlanacak ve mevcut hatlardan bağımsız çalışacaktır. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecektir.

Projede 80 bin m² kapalı alana sahip hatta yönelik bakım atölyesi ve depo binası da bulunmaktadır.  İki katlı yapının ilk katı geceleme, idari ofisler ve personel alanları, üst katı ise araç bakım ve onarım katı olarak değerlendirilmiştir.

Çalışmaların 2026 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.


General Asım Gündüz İstasyonu;

Aç-Kapa kazı destekleme imalatları kapsamında fore kazık imalatları tamamlanmış olup İstasyon kazı çalışmalarına devam etmektedir, Alt Yapı Deplasman çalışmaları tamamlanmıştır.
1.Kısım ve 2. Kısım temel çalışmaları tamamlanmış olup, 3. Kısım temel çalışmaları devam etmektedir.
2 Adet TBM Kazıcı Makine İstasyon Bölgesine indirilmiş  Hat-2 TBM Makinesi Üçyol yönüne doğru  kazıya başlamış, HAT-1 TBM Makinesi kurulum çalışmaları devam etmektedir.
 


Temel Demir Montaj Çalışmaları


 
TBM (Hat-1 / HAT-2) Hazırlık Çalışmaları

Buca Koop. İstasyonu;

Aç-Kapa kazı destekleme imalatları kapsamında fore kazık imalatları tamamlanmış olup İstasyon kazı çalışmalarına devam etmektedir.
Birinci kısım temel çalışmaları tamamlanmış olup, ikinci kısım temel çalışmaları devam etmektedir.
2 Adet TBM Makinesi İstasyon Bölgesine indirilmiş. Kurulum hazırlıkları yapılmaktadır. 
 


TBM Makinesinin İstasyon Bölesine İndirilmesi


 
Buca Koop. İstasyonu 1. Kısım Temel Demir Montajı


Dokuz Eylül İstasyonu;

İstasyonun Aç-Kapa kazı destekleme imalatları kapsamında Mini Kazık imalatları devam etmektedir, İstasyon kazı çalışmaları devam etmektedir, Alt Yapı Deplasman çalışmaları devam etmektedir.


 
Dokuz Eylül İstasyonu Mini Kazık İmalatı
 


Dokuz Eylül İstasyon Kazısı Çalışmaları
 
 Çamlıkule İstasyonu-Makas Yapısı

İstasyonun mobilizasyon çalışmaları devam etmektedir, şantiye alan kapama çalışmaları tamamlanmıştır, altyapı deplasman çalışmaları tamamlanmıştır.
Aç-Kapa kazı destekleme imalatları kapsamında donatı çalışmalarına devam edilmektedir.

 

Kazı Destek Çalışmaları İçin Kazık Donatı Hazırlığı


Hasanağa Bahçesi İstasyonu;

Aç-Kapa kazı destekleme imalatları kapsamında fore kazık imalatları tamamlanmıştır. Başlık Kirişi betonları dökülmekte ve istasyon kazı çalışmaları devam etmektedir.


   
Hasanağa Bahçesi İstasyonu Başlık Kirişi Çalışmaları




Şirinyer İstasyonu;

İstasyon Mobilizasyon Çalışmaları ve Mevcut pazaryerinin taşınması için gerekli çalışmalara devam edilmektedir.

 



Şirinyer İstasyonu Yeni Yapılacak Pazaryeri Çalışması

Hat Başı Şaftı;
ÜÇYOL yönüne doğru ilerleyecek olan TBM kazı makineleri tünel kazıları tamamlandığında Hat Başlangıcında yapılanacak olan Hat Başı Şaftından dışarı çıkarılacaktır. Şaft kazı-destek işleri kapsamında mini kazık imalatları devam etmektedir.

TBM Tünelleri;

TBM Tünelleri proje kapsamında General Asım Gündüz İstasyonundan Hat Başı Şaftına doğru ilerlemektedir, Hat-2 (Halide Edip Bulvarı) tarafında TBM Tünel Kazısı başlamış, Hat-1 (Yeşillik-Eşrefpaşa Caddesi) tarafında TBM makinesinin parçaları temel bölgesinde olup, montaj çalışmaları devam etmektedir.
 
HAT-2 TBM Tüneli İç Görünüşü
 
TBM Tünelleri Dıştan Görünüşü