Erişilebilirlik Butonu
Kapat
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

10° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Çocuk Belediyesi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

 Çocuk Belediyesi fotoğrafı 0
 Çocuk Belediyesi fotoğrafı 1
ÇOCUK BELEDİYESİ NEDİR?
 
Çocuk Belediyesi; çocuk katılımı, yerel yönetimlerde çocuğun söz sahibi olabilmesi ve çocuk dostu kent algısının hayata geçmesi gibi konularda çalışır. Çocukların düşüncelerini açıkça söyleyebildikleri, bir sorun karşısında sürece dahil olabildikleri, çözüm üretebildikleri,  karar alma mekanizmalarında aktif katılımlarının sağlandığı, çocuk haklarını gözeten ve çocukların yönetime doğrudan katıldığı Sosyal projeler daire başkanlığına bağlı çocuk odaklı bir sistemle çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi Müdürlüğüdür.
 
Türkiye’de Çocuk Belediyesi Kavramı Oluşumu Ve İşleyişi
Seferihisar Çocuk Belediyesi, 10 yıl önce, Seferihisar ilçesinde, Tunç Soyer’in çocukların yerel yönetim süreçlerine katılımının desteklenmesi ve kenti ortak akıl ile yönetme vizyonu ile kurulmuştur. Şuan ise tüm İzmir adına var olan bir birimdir. Bu vizyon doğrultusunda, ilçede yaşayan çocuklar her yıl sandık başına geçiyor ve aday olup seçilen çocuk ve yönetim kurulu üyeleri 1 yıl boyunca ilçedeki belediye ile birlikte çalışmaktadır.
 
 
Çocuk Belediyesi İlkeleri;
Şeffaflik
Temsilci Olabilmek
Cinsiyet Eşitlik
Gönüllülük
Kişisel Gelişim
Sosyal Sorumluluk
Kentin Yaşam Kalitesinin Arttırmak
Sürdürülebilirlik
Yönetişim
Ortaklık
Aktif Katılım
Tarafsızlık
Yerellik
 
ÇOCUK HAKLARI
 
Çocuk hakları 20 Kasım 1989 dan beri kabul görmüş çocuk hakları sözleşmesi tarafından tüm dünyaca kabul gören ve uyulması zorunlu haktır. Her yıl 20 Kasım Çocuk Hakları Günü olarak kutlanır. 
 
Çocukların Hakları şunlardır;
 
İsim Hakkı
 
Vatandaşlık Hakkı
 
Aile ve Barınma Hakkı
 
Sağlıklı Yaşam Hakkı
 
Medyaya Erişim Ve Teknoloji Okur Yazarlığı Hakkı
İfade Hakkı
Katılım Hakkı
Eğitim Hakkı
Oyun Hakkı
Ekoloji ve Çevre Hakkı
Şikayet Hakkı
 
Çocuk Meclisi
İlçelerde özellikle okullar ve mahallelerde duyurular yapılarak aday çağrısı sağlanır. Aday olan çocukların ve yönetim kurulu üyelerinin seçim çalışmalarına belli bir zaman tanındıktan sonra yer ve tarih belirlenerek oylama yapılması sağlanır. Çocuk Belediyesi Başkanları, çocuklar tarafından seçilir. Her ilçe adına bir başkan ve çocuk belediyesini temsilen tüm ilçelerden yapılan oylama ile bir başkan seçilir. 15-18 yaş aralığındaki çocuklar çocuk belediyesinin yaptığı çağrı sonrası en az 3 en fazla 14 kişiden oluşan bir yönetim kurulu oluşturarak adaylık başvurularını yapabilmektedirler. İlçede yaşayan 7-18 yaş arası çocuklar sandık başına geçmekte, Çocuk Belediye Başkanı olmak isteyen çocuklar adaylıklarını açıklamaktadır. Yetişkin gözetiminde çocuklar ile yapılan kapalı usul oylama ve açık usul sayım sonucunda en çok oyu alan Çocuk Belediye Başkanı olmakta ve yönetim kurulunu oluşturmaktadır. Seçilen çocuklar ve yönetim kurulu üyeleri 1 yıl boyunca ilçedeki belediye ile birlikte çalışmalara katılır ve söz sahibi olur. Ayrıca çocuklar haftada bir kez bir araya gelerek mevkidaşlarıyla birlikte çalışmaktadır.
Çocukların katılacağı uluslararası ve ulusal çalışmalar, projelerin takibi, çocuk belediyesine sunulması istenen konuların planlanması ve çözüm üretilmesi gereken konuların konuşulduğu bir çocuk meclisi oluşturulur. 
ATÖLYELERİMİZ
 
Atölyelerin temel amacı çocuk katılını sağlanarak eğilim gösterdikleri, öğrenmek istedikleri veya geliştirmek istedikleri becerilerine katkı sağlamaktır. Her atölye belirli dönemlerde açılır. Öğrenci katılımı eğitmen potansiyeli ve ihtiyaca göre düzenlenir.
 
Oyunlarla Müzik Atölyesi
Gençlik Orkestrası Atölyesi
Oda Müziği Atölyesi
Halk oyunları Atölyesi
Zumba Atölyesi
Beden Eğitimi Atölyesi
Jimnastik, Spor ve Hareket Atölyesi
Resim Atölyesi
Karakalem Atölyesi
Karikatür Çizimi Atölyesi
Seramik Atölyesi
Çevre Eğitimi Atölyesi
Stem Atölyesi
Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi
Çocuk Hakları Atölyesi
Makrome Atölyesi
Genç Denizciler Atölyesi
Quiling Atölyesi
Sokak Oyunları Atölyesi
Akıl Oyunları Atölyesi
 
 
 
ÇOCUK BELEDİYESİ DERGİSİ
 
Dijital ortamda link olarak yüklenecek.
 
WECYCLE FUAR ETKİNLİĞİ PROJESİ
 
Çocuk Belediyesi Wecycle Projeleri;
 
 
1-Atık Yağ Projesi
 
''Yağını atık kutusuna at doğanı kurtar!'' sloğanı ile yola çıkarak Çocuk Belediyesi Meclisiye beraber tasarlanmış Atık Yağ projemizde amaç; atık yağların doğaya zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Proje kapsamında belli bölgelere atık yağ toplama kutuları yerleştirip bu kutuların üzerine çeşitli bilgilendirici videolar karekod yönlendirilmesi ile eklenerek atık yağ konusunda toplum bilincinin oluşması sağlanır.
 
 
2- Yeni Nesil Çöp Kutusu Projesi
 
''Temiz bir dünyada büyümek hakkım'' sloganını kullanarak geliştirilen bu projenin amacı ise; çöp kutularını daha ulaşılabilir kılmaktır. Belirli bölgelere kameralar yerleştirilerek daha çok ihtiyaç duyulan bölgeye çöp kutusu takviyesi sağlanır ve ortam kirliliğinin durumu saptanmış olur.
 
3-Karakılçık Projesi
 
''Yaşadığım kenti yeşil görmek hakkım!'' sloganıyla hareket eden bu projemiz ise çiftçi ve tarım faaliyetlerine destek vermeyi amaçlar. Karakılçık tohumundan kalan sapların yeme dönüştürülüp besi hayvanlarına verilmesi sağlanır. Geri dönüşümü de destekleyen bir projedir.
 
Sosyal Medya Hesaplarımız