Kapat

Haberler

UNIVERSIADE’A MUHTEŞEM AÇILIŞ

Aa
18 Ağustos 2005 Perşembe

Akdeniz Oyunlarından 34 yıl sonra ilk kez uluslar arası büyük bir organizasyona ev sahipliği yapan İzmir’de başlayan 23. Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları’nın açılış töreni muhteşem oldu. 147 ülkeden 8 bin 339 sporcunun katıldığı oyunların Atatürk Stadı’ndaki açılışında görsel bir şölen yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Armoni Mızıkası’nın çaldığı 10, Yıl Marşı eşliğinde UNIVERSIADE 2005 İzmir Bayrağı ile gönüllülerin şeref tribünü önünden geçişi ile başlayan açılışta daha sonra saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Ardından da katılımcı ülke sporcularının geçişi gerçekleşti. Sporcuların geçişi sırasında statta renkli görüntüler oluşurken, izleyiciler de katılımcıları coşkuyla alkışlayarak motive etti. Türk ekibi geçerken izleyiciler Gençlik Marşı’nı söyledi.

YOĞUN KATILIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Uluslar arası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı George Killian’ın ev sahipliğindeki açılış törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Beşir Atalay, İzmir Valisi Oğuz Kaan Köksal, üniversite rektörleri, çeşitli ülkelerin Türkiye ve İzmir’deki temsilcilikleri, FISU delegeleri ve 57 bin kişi izledi.

BARIŞ İÇİN SPOR
Geçit töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, oyunları İzmir’e kazandıran merhum Başkan Ahmet Piriştina’nın en büyük rüyasını, Ona layık bir şekilde gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Katılımcı sporculara başarı dileyen Kocaoğlu, “Dünya Ege Mavisinde Buluşuyor sloganı ile spor barış için yapılacak. Burada kalıcı dostluklar kurulacak. Burada kuracağınız dostlukların ve anıların kalıcı olmasını diliyorum” dedi.

MUHTEŞEM ORGANİZASYON
FISU Başkanı George Killian, oyunların iki yıl önce yapıldığı Güney Kore’de bayrağı teslim ettiği merhum Başkan Ahmet Piriştina’yı saygı ile andığını belirterek, “İzmir’de muhteşem bir organizasyon ile karşılaştık. Organizasyonun başarısına, en başından itibaren inanmıştık. Bu organizasyon için İzmir Büyükşehir Belediyesi muhteşem yatırımlar yaptı. Uluslar arası yüksek standartlarda yeni tesisler inşa etti, mevcut tesisleri yeniledi. UNIVERSIADE İzmir, en iyi UNIVERSIADE oldu” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın dört bir yanından İzmir’e gelen değerli sporcular, 23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları’nı açmaktan onur duyuyorum” sözleri ile UNIVERSIADE’ı resmen başlattı.

Tören, beş kıtayı simgeleyen UNIVERSIADE’ın düzenleyicisi FISU’nun beş yıldızlı bayrağının İzmir marşı eşliğinde stada girişi ile devam etti. Milli Güreşçimiz Hamza Yerlikaya’nın şeref turu atarak oyunlar meşalesini tutuşturması ile birlikte lazer ışık gösterileri başladı ve havai fişek atıldı. Daha sonra okunan sporcu ve hakem andlarını takiben katılımcı sporcular tribünlerde kendilerine ayrılan yerlere oturarak saha içini boşalttı.

ANADOLU MEDENİYETLERİ SUNULDU
Resmi geçit töreninin ardından, sahanın içinde oluşturulan ve dünyada ilk kez perde olarak kullanılan 70x110 metre ebatlarındaki sahneye, “Güneşin Doğduğu Yer Anadolu” gösterisini gerçekleştirecek olan sanatçılar çıktı. 867 Devlet Opera ve Balesi sanatçısı, bir saati aşkın süre boyunca, Anadolu’da yaşamış medeniyetleri dans gösterisi eşliğinde canlandırdı.

Işık gösterisi eşliğinde yapılan sunumun ardından muhteşem bir havai fişek gösterisi yapıldı. Atatürk Stadı ve çevresinde gökyüzünde adeta bir renk cümbüşü yaşanırken, gösteri, İzmir’in çeşitli bölgelerinden de izlendi.

Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir’in Fransa şehirleriyle bağı güçleniyor

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton ve Fransa Kalkınma Ajansı Ülke Direktörü Xavier Muron’u konuk etti.

Detaya Git

Kiraz’da taşkınlara karşı 100 milyon liralık altyapı hamlesi

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kiraz’da yaklaşık 100 milyon liralık yağmursuyu altyapı yatırımı başlattı. Kiraz’ın merkezinde yaşanan su baskınlarını önleyecek proje ile yaklaşık 3 kilometrelik yağmursuyu hattı inşa edilecek.

Detaya Git

Otizmli gençler barista olma yolunda

3 Nisan 2026 Cuma

İş bulmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi’ne başvuran otizmli gençler, bir yandan da mesleki yeterliliklerini geliştirmek için Meslek Fabrikası’nın çeşitli kurslarına katılıyor. Barista kursuna başlayan gençler, kahve yapımını öğrenmek için iki haftalık eğitim alacak.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden YKS ücreti desteği

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılından bu yana yüzde 508 oranında artış gösteren Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretleri karşısında ailelere önemli bir destek sağladı. Sosyal incelemesi tamamlanan 345 öğrencinin sınav ücretleri için toplam 462 bin 700 TL destek verildi.

Detaya Git