Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

02
Şubat

UNIVERSIADE, İZMİR VE TÜRKİYE’NİN KAZANCI

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, basın mensupları ile birlikte Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan Dünya Üniversite Oyunları için hazırlanan tesisleri gezdi. Düzenlenen basın gezisine çok sayıda medya mensubu katılarak, oyunlar için yapılmakta olan hazırlıkları ve tesisleri yerinde görme ve inceleme fırsatı buldu. Kocaoğlu, Üniversite Oyunları’nın hemen görülecek yararlarının yanı sıra, İzmir ve Türkiye için uzun erimli kazanımları da olacağını söyleyerek, “Kentimizi ve ülkemizi dünya sahnesine sunacağız” dedi.

11-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 23. Dünya Yaz Üniversite Oyunları’na 8 bin dolayında sporcu ve teknik elemanın katılmasının, oyunlar dolayısıyla da İzmir’e 30 bin dolayında turistin gelmesinin beklendiğini belirten Kocaoğlu, “Oyunlar için, hazırlık aşaması ile birlikte dev bir bütçe kullanılıyor. 59 spor tesisi elden geçirilip onarılarak standartlara uygun hale getiriliyor. 3 tane de yeni tesis inşa ediliyor. Oyunlar boyunca binlerce ton gıda maddesi tüketilecek. Tüm bu harcamalar, kent ekonomisine ve istihdama katkı yapıyor, yapacak” dedi.

Ülkelerin ve kentlerin tarihlerinde, belirleyici olaylar yaşandığını ve bunların geleceğin kurulmasında önemli mihenk taşları olduğuna işaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
30 Ağustos, 9 Eylül, Kültürpark’ın yapımı ve Enternasyonal Fuarı’n açılışı, Akdeniz Oyunları gibi olaylar, ülkemiz ve İzmir için etkileri uzun döneme yayılan önemli dönüm noktalarıdır. 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları’nın da İzmir’in geleceği ve kimliği açısından bu nitelikte bir olay olacaktır. Olimpiyatlar, Üniversite Oyunları gibi büyük spor organizasyonları, günümüz dünyasında yalnızca birer spor olayı olmaktan çıkmıştır. Ülkeler, bu tür organizasyonları artık, ülkeleri için tanıtım, imaj oluşturma ve globalleşen dünyaya bir pazar olarak sunma fırsatı niteliğinde değerlendirmektedir. Bu nedenle de ülkemiz, İstanbul’da olimpiyat gerçekleştirmek için yıllardır gayret göstermektedir. İzmir ise bu anlamda şanslıdır. Kentimiz, Üniversite Oyunları ile, sonuçları uzun erimli olacak bir tanıtım fırsatı yakaladı. Ortaya koyacağımız başarı, ülkemiz açısından da önemli sonuçlar doğuracak, olimpiyatlara giden yolun önemli bir anahtarı olacağını düşünüyoruz.”

Oyunlar sırasında ortaya çıkacak ekonomik ve kültürel hareketliliğin anlık sonuçları, kent ve bölge ekonomisinde canlanma olarak görüleceğini kaydeden Kocaoğlu, “Asıl önemli olan ise, geniş zamana yayılacak sosyal, kültürel ve fiziki kazanımlarımızdır. İzmir, gelecek kuşaklara taşıyacağımız sağlıklı bir spor alt yapısına kavuşacak. Oyunlar sayesinde, kentin insani, tarihi ve kültürel değerleri ile doğal zenginlikleri dünya sahnesine sunulacak. Ortak vizyonlarımızdan olan İzmir’in “turizm ve ticaret kenti” olarak gelişmesi hedefimize ulaşmada kentin önü açılacak” diye konuştu.
Kocaoğlu, tüm bunların da ötesinde İzmir’in, büyük bir amaç etrafında bir araya gelme, başta gençler olmak üzere tüm kentlilerin dayanışmasıyla önemli bir sınavdan yüzakı ile çıkma becerisi ve daha büyük hedefleri başarabilme cesareti kazanacağını vurguladı.
Kocaoğlu, Üniversite Oyunları’nı kentimize kazandıran merhum Başkanımız Sayın Ahmet Piriştina başta olmak üzere, bugüne kadar emek veren ve bundan sonra da verecek olan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

OYUNLAR KÖYÜ

İzmir merkeze 10 kilometre uzaklıkta Uzundere mevkiinde inşa edilen teras ev ve çok katlı blok şeklinde 6 değişik tipte 934 konut inşa ediliyor. Toplam 353 bin 67 metrekarelik alanda gerçekleştirilen ve 38 trilyon liraya inşaat ihalesi gerçekleştirilen Oyunlar Köyü,  bol yeşil alanları, sosyal tesisleri, ticaret alanları ile İzmir’in çağdaş yüzünün bir parçası olacak. Oyunların bitimine takiben revizyondan geçirilecek olan konutlar asıl sahiplerine teslim edilecek.

İZMİR KALICI SPOR TESİSLERİ KAZANIYOR

11 – 21 Ağustos 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 23. UNIVERSIADE 2005, İZMİR organizasyonunda, müsabaka ve antrenmanların yapılması için toplam 62 tesis belirlendi.

Üniversite Oyunları organizasyonu için İzmir’de çok sayıda tesis (59) bakım ve onarımdan geçirilerek uluslararası standartlara  uygun hale getirilirken, yine aynı standartlarda teknik donanım ile donatılıyor.

Atatürk ve Alsancak Stadları gibi ulusal liglerimizde ve uluslararası müsabakalarda kullandığımız statlar yenileniyor. Atatürk Spor Salonu’nda planlanan bakım ve onarım çalışmaları ise tamamlandı. Spor salonu bahçesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımına başladığı 131 araçlık yeraltı otoparkı inşaatı ise tüm hızıyla sürüyor.

Halkapınar Spor Salonu

En önemlisi ise, İzmir yeni ve kalıcı spor tesislerine kavuşuyor. 10 bin kişilik Halkapınar Spor Salonu inşaatı hızla ilerliyor.

UNIVERSIADE Oyunları’nda kullanılacak olan salon, yıllarca İzmir ve ülke sporuna da hizmet edecek. Bu kalıcı tesisin İzmir’e sağlayacağı yarar, ülkemizin 2010 yılında ev sahipliği yapacağı Dünya Basketbol Şampiyonası müsabaka programına alınması ile şimdiden kendini gösterdi.
Bu salon aynı zamanda artistik ve ritmik jimnastik yapılabilen ve yine uluslar arası standartlarda voleybol oynanabilecek ülkemizin ilk spor salonu olacak.


Karşıyaka Spor Salonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bostanlı’da yapımına başladığı  5000 kişilik spor salonunun yapımı da hızla ilerliyor. Çalışmalar, salonun oyunlarda kullanılması doğrultusunda hazırlanan program doğrultusunda sürdürülüyor.
Elden geçirilerek yenilenen ve standartlara uygun hale getirilen tesisler ile yeni yapılan spor tesisleri sayesinde İzmir, sporun mabedi olacak. Kentte sporun gelişimi hız kazanacak.

Karşıyaka’ya Tenis Kortları

İzmir, uluslararası müsabakaların yapılabileceği tenis kortlarına kavuşuyor. Karşıyaka Örnekköy’de yapımına başlanan 16 adet açık, 4 kapalı ve bir adet de center kort inşa ediliyor.


23. UNIVERSIADE 2005, İZMİR
MÜSABAKA BRANŞLARI

UNIVERSIADE Oyunları, genelde, 10’u FISU, 3’ü ise organizasyonu üstlenen ilin belirlediği 13 spor dalında gerçekleştiriliyor. Ancak, 11-21 Ağustos tarihleri arasında kentimizde gerçekleştirilecek olan 23. Üniversite Oyunları’nda müsabakalar toplam 15 branşta gerçekleştirilecek.
Bunlar;
Voleybol, eskrim, basketbol, futbol, okçuluk, yüzme, atlama, su topu, taekwondo, artistik jimnastik, ritmik jimnastik, tenis, yelken, güreş ve atletizm.

RAKAMLARLA UNIVERSIADE; NELER OLACAK ?

- Dünya Gençliği İzmir’de Buluşacak.
23. Dünya Üniversiteler Yaz Oyunları’na 170 ülkeden 8 bin dolayında sporcu ve teknik adamın katılması bekleniyor.
Çeşitli ülkelerden gelecek bu gençler İzmir’i, Türkiye’yi ve Türk konukseverliğini tanıyacak.
- Sporcu ve teknik adamlarla birlikte onların arkadaşları ve yakınları da dahil 30 bin dolayında daha çeşitli ülke vatandaşlarının oyunlar için İzmir’e geleceği tahmin ediliyor.
- Üniversite Oyunları Organizasyonunda 741 hakem ve teknik elemanın görev alması yapması planlanıyor.
- Oyunlara ayrıca FISU bünyesinden 1000 kişi ve VIP misafir katılacak.
- 23. Dünya Üniversiteler Oyunları’nı 200 yabancı basın mensubunun
izlemesi bekleniyor.
- İzmir, Manisa ve Kuşadası’ndaki spor tesislerinde gerçekleştirilecek olan oyunları 700 bin kişinin izleyeceği tahmin ediliyor.
- TRT’nin, müsabakalardan  yapacağı yayınlar ve yabancı basın mensuplarının İzmir’den ülkelerine geçecekleri haberler ile kentimizi ve Türkiye’yi dünya tanıyacak.
- Oyunlar süresince,  12 bin gönüllü görev yapacak. Şu ana dek 12 bin 500 kişi gönüllü olmak için başvuruda bulundu.
- Genel Koordinatörlük, pazarlama ve halkla ilişkiler, bilgi teknolojileri, dış ilişkiler, ulaşım ve sağlık gibi alanlarda 18 bin 452 personel görev yapacak.
Öngörülen bütçe 57 milyon 345 bin 85 Euro.
- Üniversite Oyunları sırasında yalnızca spor tesisleri kullanılmayacak.
Yönetim ofisleri, depolar, güvenlik merkezleri, basın merkezi oluşturulacak; İzmir’deki oteller, hastaneler, havaalanları da yoğun olarak kullanılacak. Ayrıca ulaşım merkezi, ve teknoloji merkezi oluşturulacak. 

SAYILARLA UNIVERSIADE

 

2003’te Güney Kore’nin Daegu kentinde yapılan 22. Üniversiade’a 174 ülkeden 6.631 sporcu ve görevli katılmıştır. Müsabakalar, 3 ayrı televizyon şirketi tarafından oluşturulan havuzdan tüm dünya ülkelerine dağıtılmıştır.

TONLARCA GIDA TÜKETİLECEK

Olimpiyatlardan sonra katılım bakımından  dünyanın ikinci büyük spor organizasyonu olan  Dünya Üniversiteler Oyunları’nda 300 bin ton gıdanın
tüketileceği tahmin ediliyor. Her gün 30 bin öğün yemek verilecek.

Oyunlara katılacak sporcu ve teknik adamlar ile delegasyon, VIP konuklar, oyunları izleyecek basın mensupları, gönüllüler ve görevli personelin yiyecek-içecek ihtiyaçlarının mali boyutu  dahi kendi başına dev bir ekonomi oluşturuyor. Ortaya çıkacak  bu büyük ekonomiden başta bölgemiz firmaları olmak üzere  tüm ülkemizin gıda üreticileri pay alacak.

6000 Kalorilik Mönü

Sporcu ve  delegasyona sunulacak yiyecek servisleri de belirlendi.
Günlük 6000 kalori esas alınarak hazırlanacak mönülerde Türk mutfağının seçkin örnekleri ile uluslar arası mutfaklardan örnekler sunulacak. Ayrıca vejetaryan mönüsü de hazırlanacak.

Yiyecek-içecek servis çeşitleri ise açık büfe, tabldot, ve yiyecek paketi olarak belirlendi. Ayrıca FISU delegasyon başkanlarının seçimine sunulacak 10 farklı yiyecek paketi mönüsü hazırlandı.

FUKUOKA Oyunları’ndan Çarpıcı Rakamlar

260.000 öğün yemek (21 günde 539.3 ton gıda tüketimi)
47.1 ton büyükbaş hayvan eti (kemiksiz)
3.8 ton domuz eti
12.6 ton tavuk eti (15.750 tavuk)
5 ton küçükbaş hayvan eti
15.2 ton deniz ürünleri
191.4 ton meyve ve sebze
12.6 ton (252 bin adet) yumurta
30 ton çöp çıkmıştır
39 ton yakıt sarfiyatı
 
2001 Pekin Oyunları’ndan Değişik Rakamlar

568 sürekli ve özel (amaçlı) hazır otobüs
Ayrıca UNIVERSIADE’a hizmet etmek için 2000 araç.
50.000 gönüllü
Pekin terminallerinde 100 bilet satış standı oluşturuldu.
Oyunlar süresince 3.5 milyon bilet satıldı.

2004 Atina Olimpiyatları Yiyecek Tüketimi

15 bin litre süt
2.500 düzine yumurta
300 ton meyve-sebze
120 ton et
85 ton deniz ürünü
25.000 somun ekmek
750 litre domates suyu
2 milyon litre şişelenmiş su
3 milyon yenileyiciler-güçlendiriciler (canlanma-yiyecek-içecek)


750 BİN DOLARLIK SİGORTA

23. Dünya Yaz Üniversite Oyunları’nın görev alacak herkes, özel olarak sigorta kapsamına alınacak. İzleyiciler dahi kaza ve sağlık sigortasından yararlanarak ücretsiz tıbbi tedavi görebilecek.

Sigorta, FISU tarafından vurgulanan riskleri kapsayacak ve hedef alacak bir sigorta paketi geliştirmeye yönelik çalışmalar devam ediyor.

750 bin ABD Doları tutarındaki sigortadan; başta sporcular olmak üzere, delegasyon, hakemler, gönüllüler, göstericiler ve izleyiciler ile sponsorluk yapan şirketler yararlanacak.

SPONSORLUK

23. UNIVERSIADE’ın ana sponsoru TANSAŞ’tır. Sponsorluk bedeli 5 milyon Euro’dur.
Yabancı Sponsorlar  : 960.000 ABD Doları
Alt Sponsorlar   : 390.000 ABD Doları
Tedarikçiler       : 180.000 ABD Doları veya ürün/hizmet bedeli
Oyunlar Köyü’ne sağlanacak ayni sponsorluk bedeli : 350.000 ABD Doları.
Sağlık Hizmetleri   : Ayni katkı payı dahil 900.000 Euro.

SAĞLIK HİZMETLERİ

İzmir’deki tüm hastaneler, oyunlar süresince görevli sayılacak. Oyunlar Köyü’nde, doping kontrollerinin de yapılacağı bir  Sağlık Merkezi oluşturulacak.

27 merkezde 260 görevli, 100 doktor, 133 paramedik sağlık hizmeti verecek.
Ambulans hizmetlerinde 165 kurumsal sözleşmeli personel, 277 gönüllü (paramedik-öğrenci) çalışacak. Sağlık hizmetleri için 900 bin dolar harcanacak.

GÖNÜLLÜ ORDUSU OLUŞTURULUYOR

İzmir ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan 23. UNIVERSIADE 2005, İZMİR’de 9 bin –9 bin 500 gönüllü görev yapacak.
Gönüllü organizasyonuna katılmak için şu ana kadar 12 bin 500 kişi başvuruda bulundu ve başvuru kabulü devam ediyor.

Gönüllü gençler, oyunlar sırasında değişik ülkelerden gençlerle tanışıp arkadaşlıklar kurma, yabancı dillerini ilerletme şansı yakalayacak.
Gençler ayrıca Türk konukseverliğini gösterirken, İzmir ve ülkemizin tanıtımına da büyük katkı sağlayacak.

Gönüllü organizasyonunda görev yapacak gençler, FISU, UNIVERSIADE, genel iletişim, akreditasyon, Türkiye 2005 vizyonu, protokol, rapor hazırlama, internet kayıt sistemi, yabancı dil, spor, ulaşım  konularında eğitimden geçirilecek.

Oyunlar Köyü’nde görev yapacak olan gönüllülere ise ayrıca;
Oyunlar Köyü ve fiziksel yapısı, Oyunlar Köyü içi iletişim ve operasyonları, kat hizmetleri, hizmet yönetimi, güvenlik, ilk yardım, yabancı dil, sporcularla genel iletişim, şikayet yönetimi, motivasyon, yönetim, hizmet kalitesi hijyen ve yangın gibi konularda eğitim verilecek.

İZMİR VE TÜRKİYE NELER KAZANACAK ?

Çağımızda, çeşitli spor oyunları ve olimpiyatlar yalnızca bir spor organizasyonu olmaktan çıkmış, imaj oluşturma ve ülkelerini uluslararası arenada tanıtma ve bir pazar olarak sunma peşinde koşan ulusların dört elle sarıldığı organizasyonlara dönüşmüştür.

Bu nedenle, gerek olimpiyatlara gerekse de Üniversite Oyunları’na ev sahipliği yapan tüm ülkeler, bu dev organizasyonlara ulusal bilinç ile yaklaşıp, ulusal bir mesele olarak ele almışlardır. Bir örnek vermek gerekirse, 2003’te 22. UNIVERSIADE’da Daegu kentinde ev sahipliği yapan Güney Kore, gönüllülük organizasyonuna katılımı özendirmek için, gençlerin askerlik sürelerinde indirime gitmiştir.

Olimpiyatların, ülke imajı ve tanıtımına yaptığı katkının bilincinde olan ülkemizde yıllardır, İstanbul’da olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmek için devletçe büyük gayretler göstermektedir.

Olimpiyatlardan sonra dünyanın ikinci büyük spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak olan İzmir ise bu anlamda şanslıdır. Tüm otoriteler, İzmir’in 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları organizasyonunda göstereceği başarının, Türkiye’nin de olimpiyata giden yolunu açabileceği konusunda hemfikirdir.

UNIVERSIADE sayesinde İzmir ve Türkiye, müthiş bir tanıtım fırsatı yakalamıştır.

İzmir ve Türkiye, 11-21 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceğimiz UNIVERSIADE ile her şeyden önce “olimpiyat kültürü” ile tanışacak.

170’i aşkın ülkeden, 8 bin dolayında sporcu ve teknik adamın katılacağı tahmin edilen 23. UNIVERSIADE 2005, İZMİR’in, kentimize sağlayacağı diğer yararları ise şöyle sıralayabiliriz:

- -         Çok sayıda spor tesisi elden geçirilirken,  yeni spor tesisleri de yapılıyor. Bu sayede İzmir, geleceğe taşıyacağı ve UNIVERSIADE benzeri organizasyonları yapabileceği sağlıklı bir spor altyapısına kavuşuyor.

- -         Oyunları izlemek için İzmir’e gelecek olan 200 dolayında basın mensubunun ülkelerine geçeceği haber ve yayınlarla kentimizi ve ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli bir fırsatı değerlendirilmiş olacak. Uluslararası arenada “İzmir imajı” oluşacak.

- -         Turizm ivme kazanacak. Sporcu ve teknik adamların dışında İzmir’e 30 bin dolayında turistin gelmesi bekleniyor. İklim koşullarının uygunluğu, kültür turizmine uygun antik kentleri, doğal güzellikleri, deniz-güneş-kum üçlemesine sahip olması gibi faktörler dikkate alındığında kente gelecek turist sayısının bu rakamın da üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir.

- -         Turizmin hareketlenmesi dolayısıyla İzmir ve bölge ekonomisinin önemli kazanımları olacak. İzmir ve yakın çevresindeki tüm oteller ve turizme hizmet eden diğer sektörler bu hareketlilikten pay alacak.
 
- -         UNIVERSIADE’a hazırlanan tesisler için 70 trilyon liranın üzerinde para harcanıyor. Bu da kent ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlıyor.

-   Oyunlar Köyü inşaatı ve konutların iç tefrişatı, istihdam yaratmasının yanı sıra inşaat, tekstil, mobilya ve dekorasyon sektörleri için de fırsat oluşturuyor.

- -         Ulaşım sektörü de 23. UNIVERSIADE 2005, İZMİR’in yaratacağı hareketlilikten pay alacak. Sporcu ve VIP konukların ulaşımı için yüzlerce araç kullanılacak.

- -         Her gün 30 bin kişilik yemek verilecek. Bundan da gıda sektörü yararlanacak.

- -         Üniversite Oyunları’na hazırlanan İzmir’de  yıllardır sürmekte olan  çalışmalarla, kentin çehresi değişti.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber