Kapat

Haberler

Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruluyor

Aa
10 Temmuz 2015 Cuma ESHOT, 12 Ağustos’ta 20 elektrikli otobüs için ihaleye çıkıyor. Sistem verimli olursa, 2019 yılına kadar İzmir’deki elektrikli otobüs sayısı 400’e çıkacak. Bu, yılda 16 milyon litre akaryakıtın tasarruf edilmesi; egzoz kaynaklı hava kirliliği ve motor gürültüsünün ciddi oranda azaltılması anlamına geliyor.

Son dönemde satın aldığı toplu ulaşım araçlarının tamamının çevre dostu ve ekonomik olmasına büyük özen gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki çevreci ulaşım teknolojilerini güçlendirmek adına önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurumlardan ESHOT, ilk etapta filosuna dahil etmek istediği 20 adet elektrikli otobüs ve şarj ekipmanları için 12 Ağustos 2015 tarihinde ihaleye çıkıyor. Sürdürülebilir çevre politikalarıyla öncü bir rol üstlenen Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda devrim niteliğindeki bu adımıyla, Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosuna da sahip olacak. Deneme çalışmalarının verimli sonuçlanması durumunda, önümüzdeki 3 yıl içinde alımlar devam edecek ve 2019 yılına kadar İzmir’deki elektrikli otobüs sayısı 400’e yükselecek.

16 milyon litre yakıt tasarrufu

Elektrikli otobüs teknolojisinin kullanımı konusunda uzun süredir araştırma, inceleme ve deneme sürüşleri yapan ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, alım ile ilgili şartnamesini tamamladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, alınacak  elektrikli otobüslerle birlikte bu alanda da öncü olurken, yollardaki egzoz gazı kaynaklı hava kirliliği ile birlikte motor gürültüsü de kademeli olarak azalacak. Enerji maliyetleri yakıtla çalışan otobüslere göre çok daha düşük olacağından, ESHOT ciddi anlamda bir tasarruf da elde edecek. 400 araçlık filonun oluşturulması durumunda, ESHOT otobüslerinin kullandığı yıllık 48 milyon litre akaryakıtın 16 milyon litresi tasarruf edilmiş olacak.


Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

“Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz baş tacımız”

26 Ağustos 2026 Çarşamba

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şubesi’nin 111. kuruluş yıl dönümü ve Özel Şeref Günü etkinliğine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şehit ailelerimiz ve gazilerimiz baş tacımız.

Detaya Git

Piriştina’nın sözü artık LED ekranda yaşatılacak

26 Ağustos 2026 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi, merhum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın “İzmir, fuarlar ve kongreler kenti olacaktır” sözünün yer aldığı Kültürpark Lozan Meydanı’ndaki afişi LED ekranla yeniledi.

Detaya Git

30 Ağustos coşkusu İzmir’in dört yanını saracak

26 Ağustos 2026 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yıl dönümünü kentin farklı ilçelerinde düzenleyeceği konserlerle kutlayacak. Kiraz’dan Kınık’a, Tire’den Torbalı’ya uzanan programlarda İzmirliler müzik ve eğlence dolu etkinliklerde buluşacak.

Detaya Git

2 milyar liralık yatırımla İzmir yollarında büyük yenileme

26 Ağustos 2026 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1 Mart’tan bu yana kentin dört bir yanında yürüttüğü yol yenileme çalışmalarında 120 noktayı tamamladı.

Detaya Git