Kapat

Haberler

Türkiye’nin ilk “Hurda Araç Merkezi”

Aa
7 Şubat 2022 Pazartesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılının Ocak ayında Menemen’de kurduğu Hurda Araç Merkezi’nde bugüne kadar kentin çeşitli yerlerinde çevre kirliliğinin yanı sıra güvenlik sorunlarına da neden olan terk edilmiş 459 hurda aracı toplandı. Hurda Araç Merkezi, Türkiye’de belediyeye ait ilk hurda otoparkı olma özelliğini taşıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde trafik akışını engelleyen, özellikle okul çevrelerinde güvenlik sorunu yaratan, görüntü ve çevre kirliliğine neden olan araçlar için iki yıl önce kurduğu Hurda Araç Merkezi ile Türkiye’ye örnek oluyor. Bugüne kadar 459 hurda araç toplanarak merkeze çekildi. Menemen ilçesinin Kasımpaşa Mahallesi'ndeki 880 araç kapasiteli otopark, Türkiye'de belediyeye ait ilk hurda otoparkı olma özelliğini taşıyor.

6 ay sonunda ekonomiye kazandırılıyor
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 122. Maddesi’ne istinaden hurda niteliği taşıyan araçlar, ilçe belediyelerince yerinde tespit edildikten sonra Türkiye Noterler Birliği bu araçların sahiplik bilgilerini belirliyor. Ardından araçların yedi gün içerisinde kaldırılması için sahiplerine duyuru yapılıyor. Belirlenen süre içerisinde kaldırılmayan araçlar, Zabıta Dairesi Başkanlığı ekiplerince, Menemen’deki 13 bin 774 metrekarelik Hurda Araç Merkezi’ne götürülüyor.
Araçlar 6 ay bu merkezde tutuluyor. Bu süre içerisinde araç sahipleri İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yaparak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nden alacakları bir belge ile araçlarını alabiliyor. 6 ayın sonunda çekilmeyen araçlar Emniyet Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla Makine Kimya Endüstrisi’ne gönderilerek ekonomiye kazandırılıyor. Ekipler tarafından yaklaşık iki yılda çekilen 459 araçtan 52 tanesi araç sahiplerince geri alındı.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir’de Dünya Kupası heyecanı meydanlara taştı

14 Haziran 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak, Buca, Karşıyaka ve Bornova'da kurduğu dev ekranlarda bir araya gelen yurttaşlar, A Milli Futbol Takımı'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki ilk maçını birlikte izledi. Sabahın erken saatlerine rağmen alanları dolduran İzmirliler, ay-yıldızlı ekibe büyük destek verdi.

Detaya Git

Seferihisar’ın iki büyük kavşağı yenilendi

14 Haziran 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın iki önemli kavşağında kapsamlı bir dönüşüme imza attı. Turizm rotası üzerinde yer alan Karakoç ve Akarca kavşaklarındaki peyzaj çalışmalarıyla, alanlar estetik bir görünüme kavuşturuldu.

Detaya Git

İzmir, hayvan sağlığında çıtayı yükseltti

14 Haziran 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Pako Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Sosyal Yaşam Kampüsü’nde kurduğu Merkezi Sterilizasyon Ünitesi ile sokak hayvanlarının ameliyat süreçlerindeki enfeksiyon riskini azaltıyor.

Detaya Git

İZSU’dan Yarımada derelerine güvenlik seferberliği

14 Haziran 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Yarımada’daki derelerin güvenliğini artırmak ve çevre düzenlemesi yapmak için kapsamlı bir çalışma yürütüyor.

Detaya Git