Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

05
Mayıs

“NARLIDERE VE OTOGAR’A METRO” İÇİN İLK BÜYÜK ADIM ATILDI

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metroyu Otogar ve Narlıdere’ye uzatacak projeleri tamamlayarak yapım ihalesine hazır hale getirdi. Otogar için “ikiz tünel” inşa edilecek. Ulaşımda dev hamleler gerçekleştirip büyük projelere imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, metronun Otogar ve Narlıdere hattına uzatılması için gerekli proje çalışmalarını tamamlayıp yapım ihalesi aşamasına getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, en kısa sürede ihalelere çıkıp çalışmaları başlatmayı hedeflediklerini söyledi. İzmir metrosu ve hafif raylı sistem ağının, kendi alanında Türkiye’nin en yaygın hızlı ulaşım ağı olacağını belirten Başkan Kocaoğlu, “Metroyu, her gün binlerce kişinin gidip geldiği İzmir Otogarı ve bu güzergahtaki semtlerle buluşturacağız. Batıda ise Balçova ve Narlıdere metro ile tanışmış olacak. Ayrıca İzmir, havaalanı ve otogarı metro ile birbirine bağlanan sayılı kentlerden biri olması bakımından da, Türkiye’ye örnek olacak” dedi. 

Aliağa-Menderes Hafif Raylı Sistem Projesi’nin, bir banliyö hattının hafif raylı sisteme dönüştürülerek kent merkezindeki metro ağı ile entegrasyonu ve bir yerel yönetimin TCDD ile işbirliği içinde yürüttüğü ilk proje olması bakımından Türkiye’ye örnek olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Göreve başladığım 2004 Haziranı’ndan bu yana 80 kilometrelik Aliağa-Menderes, 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular ve 3.2 kilometrelik Bornova Ege Üniversitesi Hastanesi-Bornova Merkez hatlarının inşaatlarını başlatıp ciddiyetle yürütüyoruz. Planladığımız gibi ilerleyen bu projelere önümüzdeki süreçte yeni metro hatlarını ilave edeceğiz” şeklinde konuştu.

Halkapınar-Otogar hattı

İzmir Metrosu 3. aşama 2. kısmını oluşturan Halkapınar-Otogar güzergahı, yaklaşık 4 bin 400 metre olarak planlandı. Halkapınar’dan başlayıp Kamil Tunca Bulvarı’nın altından Otogar’a ulaşması planlanan proje kapsamında, her biri 6.5 metre çapında ikiz tünel inşa edilecek. İkiz tüneller, gidiş-dönüş olarak kullanılacak. Bu güzergah üzerinde 125 metre uzunluğunda 5 adet orta peronlu yeraltı istasyonu oluşturulacak. Halkapınar, Vakıflar, Çamdibi, Altındağ ve Otogar İstasyonlarının peron ve bilet holü bölümleri yeraltında yapılacak, iniş- çıkışlar asansör ve yürüyen merdiven ile gerçekleştirilecek.

Halkapınar İstasyonu böylece, kentin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan Aliağa –Menderes Raylı Sistem Projesi ile yine kentin doğu ve batı kesimlerindeki yerleşimleri birbirine bağlayan metro güzergahı ile kesiştiği için “Aktarma İstasyonu ve Merkezi” olarak kullanılacak.

F. Altay- Narlıdere hattı

Yapım çalışmaları planlandığı gibi süren Üçyol-Üçkuyular hattının uzantısı niteliğindeki Fahrettin Altay- Narlıdere hattı da, yaklaşık 4 bin 500 metre olarak inşa edilecek. Aç- kapa tünel yöntemiyle yapılacak olan metro hattında 5 istasyon bulunacak. Projede; Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Narlıdere olarak belirlenen istasyonlar, 125 metre boyunda olacak.

İlçe girişindeki İtfaiye Merkezi’nin hemen yanında kurulacak Narlıdere İstasyonu orta, diğerler istasyonlar ise kenar peronlu olarak inşa edilecek. Tüm istasyonlar yaya geçidi olarak kullanılacak; hepsinde asansör ve yürüyen merdiven bulunacak.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber