- Müyesser Turfan Geçici Erkek Konukevi
- Ayni ve Nakdi Yardımlar
- Yemek ve Kumanya Desteği
- Süt Kuzusu Dağıtımları
- Medikal Malzeme Desteği
- Acılı Günlerinde Ailelerin Yanındayız
- Paylaşmayı Unutmuyoruz
- Öğrencilerimize Destek Veriyoruz
- Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Hayata Geçti
- Sokakta Yaşam Mücadalesi Veren İhtiyaç Sahiplerine Destek
- İzmir’e Hijyenik ve Kaliteli Öğünler
- Anne Dayanışma Kartı
Haberler
İzmir’de kent içi toplu ulaşımın önemli unsurlarından Metro AŞ ile Türk-İş bünyesindeki Demiryol İş Sendikası arasındaki toplu iş görüşmeleri hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bir açıklama geldi. Sürece ilişkin tüm detaylara yer verilen açıklamanın tam metni şöyle:
“İzmir halkının dikkatine;
İzmir Metro A.Ş. ile Demiryol İş Sendikası arasında 20 Nisan 2021 tarihinde başlayan toplu iş görüşmelerinde, toplam 69 maddelik taslağın 60 maddesinde anlaşma sağlanmış, kalan 9 madde üzerinde mutabakat sağlanamadığından sendika tarafından 22 Ekim 2021 günü 05:00’da başlamak üzere grev kararı almıştır.
Grev kararına rağmen 13 Ekim 2021 tarihinde yetkili sendikamız SODEMSEN’in çağrısı üzerine yapılan toplantıda, kalan maddeler üzerinde müzakereler sürdürülürken ve işveren tarafça teklifler olumlu yönde revize edilmeye devam edilirken; işçi sendikası sunmuş oldukları taslak dışında hiçbir teklife açık olmadıklarını beyan ederek toplantıyı sona erdirmiştir.
Bu toplu pazarlık kapsamında, işçilerimizin daha iyi bir refah seviyesine ulaşması için, ekonomik hak ve menfaatlerinde çok ciddi iyileştirme sağlanmış;
- Aylık 57,00 TL olan yakacak yardımı birinci yıl 200,00 TL/ay, ikinci yıl 270,00 TL/ay,
- %70 olan fazla çalışma ücreti %75,
- %15 olan gece zammı sözleşmenin ilk yılında %20, ikinci yılında %30,
- 1+2 yevmiye olan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma ücreti 1+3 yevmiye,
- Daha önce olmayan birleştirilmiş sosyal yardım, birinci yıl 200 TL/ay, ikinci yıl 300 TL/ay,
- 254,00 TL olan evlenme yardımı 800,00 TL,
- 158,00 TL olan doğum yardımı 550,00 TL,
- 1.150,00 TL olan afet yardımı 2.000,00 TL,
- 223,00 TL olan izin yardımı 600,00 TL
olarak kabul edilmiştir. Ancak;
- İlkokulda okuyan her çocuk için 215,00 TL olan öğrenim yardımı 1.400,00 TL/yıl,
- Ortaokulda okuyan her çocuk için 215,00 TL olan öğrenim yardımı 1.550,00 TL/yıl,
- Lisede okuyan her çocuk için 430,00 TL olan öğrenim yardımı 1.800,00 TL/yıl,
- Yükseköğretim gören her çocuk için 645,00 TL olan öğrenim yardımı 2.500,00 TL/yıl,
- 71,00 TL olan iş riski primi 130,00 TL/ay,
- 110,00 TL olan iş riski primi 180,00 TL/ay,
- 137,00 TL olan iş riski primi 230,00 TL/ay
Bu bilgiler ışığında İzmir Metro AŞ’nin önerdiği zam oranı ortalama yüzde 31.9 dur. En alt maaş gurubunda bu oran yüzde 37.7’dir. Giydirilmiş ücretlere göre artış oranı ise yüzde 43.1 e kadar çıkmaktadır. Yine sosyal haklarda da çok ciddi artışlar öneren bir teklif yapılmıştır.
Kamuoyunca bilinmesi gereken bir diğer nokta ise aynı sendika ile İZBAN AŞ’de yaklaşık 6 ay önce yapılan toplu sözleşmede sendikanın kabul ettiği artış oranının %25.1 olduğudur.
İzmir Metro AŞ’nin önerdiği teklife göre İZBAN AŞ’deki en alt gurup çalışana göre metro çalışanı %19.3 daha fazla ücret alacaktır.
Çalışanlarımızın ekonomik düzeylerinin ve refah seviyelerinin artırılması konusunda ne kadar özverili olduğumuz tüm kamuoyunun bilgisindedir. Ancak belediyemizin mali imkanlarının da bir sınırı bulunmaktadır. Bu sınırlar da zorlanarak tekliflerimiz sürekli revize edilmesine rağmen işçi sendikasının hiçbir geri adım atmaksızın taslaktaki taleplerde ısrarcı olmasını ve nihayetinde sebepsiz yere masadan kalkmasını iyi niyetli bulmamakla beraber; Belediyemizin, Metro çalışanlarının ve İzmir halkının bu koşullarda bir grevi hak etmediğini düşündüğümüzden, sendikanın taslağını yeniden gözden geçirip görüşmeleri sürdürme talebinde bulunması halinde müzakereye açık olduğumuzu da belirtmek istiyoruz.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.
Diğer Haberler
Tüm Haberleri Gör
25. Mandalina Şenliği üreticinin yüzünü güldürdü
7 Aralık 2025 Pazarİzmir’in Seferihisar ilçesinde bu yıl 25’incisi düzenlenen Mandalina Şenliği, hem üreticilerin hem de bölge halkının yoğun katılımına sahne oldu.
Başkan Tugay Abdal Musa için düzenlenen lokma duasına katıldı
7 Aralık 2025 Pazarİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 14’üncü yüzyılda yaşamış Anadolu erenlerinden Abdal Musa için Narlıdere’de düzenlenen lokma duasına katıldı. Başkan Tugay, dayanışmanın önemine değinerek, “İnanıyoruz ki ülkemiz ve dünya da ancak dayanışma, birlik ve beraberlik sayesinde kurtulur.
Büyükşehir’in sportif yetenek ölçümü İzmir’e yayılıyor
7 Aralık 2025 Pazarİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz “Sportif Yetenek Ölçümü” uygulaması kentin tamamına yayılıyor. Ölçümler sadece Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Sporları Salonu’nda gerçekleştirilmeyecek. Ekipler ilçelere de gidecek. İlk uygulama Torbalı’da yapıldı.
İzmir’in ibadethaneleri pırıl pırıl
7 Aralık 2025 Pazarİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temizlik ekipleri, kent genelindeki camilerden cemevlerine, sinagoglardan kiliselere tüm ibadethaneleri köşe bucak pırıl pırıl bir görünüme kavuşturuyor. 13 yıldır kesintisiz hizmet veren ekipler, çalışmalarını titizlik, özveri ve sevgiyle yerine getiriyor.
