Kapat

Haberler

İzmir’in ilk nostaljik tramvayı 9 Eylül’de sefere başlıyor

Aa
7 Eylül 2020 Pazartesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, elektrikli trenlerden esinlenerek yaptırdığı üç adet lastik tekerlekli nostaljik tramvaydan ilki kente geldi. Birinci Kordon’da testleri yapılan elektrikli araç, İzmir’in kurtuluş coşkusunun 98’inci kez yaşanacağı 9 Eylül’de hizmet vermeye başlayacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında hizmet vermesi için yaptırdığı üç adet nostaljik tramvaydan ilki Birinci Kordon’a geldi. Kordon’un dokusunu bozmamak için lastik tekerlekli olacak ve elektrikle çalışacak tramvay; testlerinin yapılmasının ardından, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümünün kutlanacağı 9 Eylül Çarşamba günü hizmete girecek.
 
Gelen aracı inceleyen ve son hazırlıkları gözden geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, tramvayların ikincisinin 45 gün sonra, üçüncüsünün ise 90 gün sonra kente geleceğini ve hizmete alınacağını söyledi. Araçlar, Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı viyadükleri arasındaki 1660 metrelik güzergâhta, sahildeki mevcut yolda çalışacak. Tramvayların park edebilmesi, bakımlarının, temizliğinin ve şarjlarının yapılabilmesi için Alsancak Limanı viyadüklerinin yanında özel alan da oluşturuldu.
 
Yerli firma üretti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro A.Ş. tarafından işletilecek lastik tekerlekli nostaljik tramvaylar, İzmir’e 1928 yılı ile 1954 yılları arasında Güzelyalı –Konak arasında hizmet veren elektrikli trenlerden esinlenerek tasarlandı. Araçları, Denizli’de dünyanın farklı yerlerine nostaljik elektrikli tramvay üreten yerli firma yapıyor.
 
Karşılıklı sefer yapacak
Tek vagondan oluşan ve 28 kişi oturma kapasiteli nostaljik tramvaylar, diğer ikisinin de hizmete girmesiyle birlikte karşılıklı sefer yapacak. Vagonun her iki yönünde de sürücü kabini bulunuyor. Yolcular; Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Alsancak İskele ve Alsancak Limanı olmak üzere dört durakta iniş/biniş yapabilecek. İki aracın rengi, 1900’lü yıllarda kente hizmet veren tramvayların rengi esas alınarak yeşil ve sarı, üçüncü araç ise bugünkü metroyu temsilen mavi olacak.
 
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Kamuoyunun bilgisine

29 Nisan 2026 Çarşamba

Çankaya Katlı Otoparkı’nın yasal zorunluluk gerekçesiyle hizmete kapatılmasıyla ilgili bazı kesimlerce dile getirilen gerçek dışı beyanlarla kamuoyunda algı oluşturulmaya çalışıldığı görülmektedir.

Detaya Git

Barok Müzik Festivali, Dunford ile kapanış yaptı

29 Nisan 2026 Çarşamba

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen 6. Uluslararası Barok Müzik Festivali, dünyaca ünlü sanatçıları ağırladı.

Detaya Git

İnciraltı’nda denetimler sürüyor

29 Nisan 2026 Çarşamba

İnciraltı sahilinde fahiş fiyat uygulamalarıyla gündeme gelen seyyar satıcılara karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi.

Detaya Git

İzmir’de itfaiyenin hızlı müdahalesi faciayı önledi

29 Nisan 2026 Çarşamba

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Bostanlı Mahallesi Cengiz Topel Caddesi’nde bir restoranın çatı kısmında çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek çevredeki yapılara sıçradı. İhbar üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri olay yerine sevk edildi.

Detaya Git