Kapat

Haberler

İzmir’in ilk nostaljik tramvayı 9 Eylül’de sefere başlıyor

Aa
7 Eylül 2020 Pazartesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, elektrikli trenlerden esinlenerek yaptırdığı üç adet lastik tekerlekli nostaljik tramvaydan ilki kente geldi. Birinci Kordon’da testleri yapılan elektrikli araç, İzmir’in kurtuluş coşkusunun 98’inci kez yaşanacağı 9 Eylül’de hizmet vermeye başlayacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında hizmet vermesi için yaptırdığı üç adet nostaljik tramvaydan ilki Birinci Kordon’a geldi. Kordon’un dokusunu bozmamak için lastik tekerlekli olacak ve elektrikle çalışacak tramvay; testlerinin yapılmasının ardından, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıldönümünün kutlanacağı 9 Eylül Çarşamba günü hizmete girecek.
 
Gelen aracı inceleyen ve son hazırlıkları gözden geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, tramvayların ikincisinin 45 gün sonra, üçüncüsünün ise 90 gün sonra kente geleceğini ve hizmete alınacağını söyledi. Araçlar, Cumhuriyet Meydanı ile Alsancak Limanı viyadükleri arasındaki 1660 metrelik güzergâhta, sahildeki mevcut yolda çalışacak. Tramvayların park edebilmesi, bakımlarının, temizliğinin ve şarjlarının yapılabilmesi için Alsancak Limanı viyadüklerinin yanında özel alan da oluşturuldu.
 
Yerli firma üretti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Metro A.Ş. tarafından işletilecek lastik tekerlekli nostaljik tramvaylar, İzmir’e 1928 yılı ile 1954 yılları arasında Güzelyalı –Konak arasında hizmet veren elektrikli trenlerden esinlenerek tasarlandı. Araçları, Denizli’de dünyanın farklı yerlerine nostaljik elektrikli tramvay üreten yerli firma yapıyor.
 
Karşılıklı sefer yapacak
Tek vagondan oluşan ve 28 kişi oturma kapasiteli nostaljik tramvaylar, diğer ikisinin de hizmete girmesiyle birlikte karşılıklı sefer yapacak. Vagonun her iki yönünde de sürücü kabini bulunuyor. Yolcular; Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Alsancak İskele ve Alsancak Limanı olmak üzere dört durakta iniş/biniş yapabilecek. İki aracın rengi, 1900’lü yıllarda kente hizmet veren tramvayların rengi esas alınarak yeşil ve sarı, üçüncü araç ise bugünkü metroyu temsilen mavi olacak.
 
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Gençlerin mezuniyet sevinci yarım kalmayacak

24 Mayıs 2026 Pazar

Yaşamın her alanında fırsat eşitliği ilkesiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, öğrencilerin mezuniyet sevincine de ortak oluyor. “Mezuniyet Kıyafeti Desteği” uygulaması kapsamında ortaokul, lise ve üniversiteden mezun olacak öğrencilere kıyafet desteği sağlanacak.

Detaya Git

Bayram öncesi İzmir’in parklarında yoğun bakım mesaisi

24 Mayıs 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesi kent genelindeki park, sahil şeridi ve yeşil alanlarda bakım ve yenileme çalışmalarını hızlandırdı.

Detaya Git

Flamingo Yolu turları bayramda da devam ediyor

24 Mayıs 2026 Pazar

İZDENİZ, Kurban Bayramı’nda İzmirlileri ve kent ziyaretçilerini Gediz Deltası’nın eşsiz doğasıyla buluşturacak.

Detaya Git

Bayram öncesi zabıtadan sıkı denetim

24 Mayıs 2026 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde taksi, minibüs ve servis araçlarına yönelik denetimlerini artırdı.

Detaya Git