Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

10° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

26
Kasım

İzmir Avrupa bisiklet rotasına dahil edildi

TÜMÜ PAYLAŞ

Avrupa Bisikletçiler Federasyonu, İzmir'in Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na eklenme talebini kabul etti. Böylece İzmir Türkiye’den ağa katılan ilk kent oldu. Bergama ve Efes antik kentlerini birbirine bağlayan bisiklet rotası, sürdürülebilir turizm ve ulaşıma da katkı sağlayacak.

Bisikletli turizmin gelişmesi için önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na (EuroVelo) dahil olmak için yaptığı başvuru kabul edildi ve üyeliği resmi olarak açıklandı. 2016 yılının sonunda, Avrupa Bisiklet Federasyonu'na başvuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, beklediği müjdeli haberi aldı. EuroVelo yetkilileri, İzmir'deki 500 kilometrelik bisiklet rotasının EuroVelo 8-Akdeniz rotasının devamı olarak ağa katıldığını açıkladı. Böylece İzmir, yılda yaklaşık 7 milyar avroluk ekonomik büyüklüğe sahip EuroVelo’ya Türkiye'den katılan ilk kent oldu.

Sürdürülebilir ekonomi
EuroVelo'nun sürdürülebilir turizm ve ulaşım politikalarını birleştiren önemli bir proje olduğunu söyleyen ve müjdeli haberi paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “EuroVelo üyeliği, bisikletli ulaşım altyapısı ve bisiklet kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapan İzmir için çok önemli bir kazanım. Kuzey güney doğrultusunda oluşturulan 500 kilometrelik İzmir uzantısı için bugün itibarıyla rota güçlendirme ve geliştirme çalışmalarına başlıyoruz” dedi. İzmir'in EuroVelo 8-Akdeniz Rotası’na eklenmesinin sürdürülebilir ekonomi için de önemli olduğunu sözlerine ekleyen Tunç Soyer, “EuroVelo rotası ile ülkeye giriş yapan bisikletli turist, yerel konaklama noktalarını, yeme içme yerlerini, yerel tarihi ve kültürel değerleri ziyaret ederek birçok sektör için sürdürülebilir bir ekonomik katkı oluşturuyor. EuroVelo altyapısı için kentte yapılan yatırımlar ve düzenlemeler sürdürülebilir ulaşım hedefini de destekliyor” şeklinde konuştu.

EuroVelo Direktörü Ádám Bodor ise “Türkiye'nin kıyı şeridinin bu önemli bölümünün EuroVelo 8-Akdeniz Rotası’na katılması bizi çok mutlu etti. Efes ve Bergama (Pergamon) antik şehirlerinin EuroVelo ağında bulunuyor olması müthiş. Başvuru sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çok yakın çalıştık ve şehrin bisiklet konusundaki projelerinden çok etkilendik” dedi.

Atina ile Güney Kıbrıs arasında feribot bağlantısı
İspanya’nın Kadiz kentinden Güney Kıbrıs'a kadar uzanan, Atina ile Güney Kıbrıs arasında feribot bağlantısı bulunan uzun mesafe bir bisiklet rotası olan EuroVelo 8- Akdeniz Rotası, 500 kilometrelik İzmir güzergahının eklenmesiyle 8 bin 60 kilometreye çıkıyor. İspanya’nın Endülüs bölgesini Fransız Riviera'sına, Adriyatik kıyılarını ve Balkan Yarımadası'na bağlayan bu gezi rotası sayesinde, dünyanın en güzel peyzajına sahip sahilleri ve kültürel miras öğeleri birleşiyor.

Hala devam etmekte olan “MEDCYCLETOUR” projesi kapsamında geliştirilen Türkiye'deki bu yeni rotayla İzmir, limanları üzerinden Yunanistan'ın Ege Denizi'nde bulunan adalarına feribot seferleriyle bağlanıyor. Dikili'den başlayarak Efes antik kentine uzanan İzmir rotasında bisikletli turistler, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir merkez, Balıklıova, Alaçatı ve Sığacık'tan geçerek Selçuk'taki Efes antik kentine ulaşıyor.

İzmir plajları, sakin liman kentleri ve UNESCO Dünya Mirası listesindeki antik şehirleri Efes ve Pergamon ile bu rotaya tam anlamıyla uyum sağlıyor. Eski Foça gibi küçük deniz kasabalarıyla, Alaçatı gibi geleneksel Ege mimarisini yansıtan yaşam alanlarının üzerinde bulunan İzmir rotası, kilometrelerce süren deniz manzarasının yanı sıra Türkiye’nin mutfak kültürüne dair öğeleri de barındırıyor.

650 noktada yön tabelaları yerleştirildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, EuroVelo çalışmaları kapsamında, İzmir'deki 500 kilometrelik rotada gerekli hazırlıkları yaptı. Rota üzerinde 650 noktaya yön tabelaları yerleştirildi. Asfaltlama ve yol düzenleme çalışmaları yapılacak parçalar ve noktalar belirlendi; bu çalışmaların 2021 yılının sonunda tamamlanması planlanıyor. Bundan sonra bisiklet bakım ünitelerinin ve tamir merkezlerinin yerleşeceği noktalar ile bisiklet dostu işletmeler, yeme içme ve konaklama noktaları belirlenecek. EuroVelo tanıtım faaliyetleri için hazırlanan internet sitesi (veloizmir.org) ise şu anda aktif olarak kullanılıyor.

EuroVelo nedir?
EuroVelo, Avrupa'da 70 bin kilometre üzerinde planlanmış, 45 bin kilometresi tamamlanmış 16 adet uzun yol bisiklet rotasını kapsıyor. EuroVelo bisiklet rotaları, geçtiği ülkelerdeki şehirlerin prestij kazanmasına ve sosyoekonomik yapının gelişmesine destek sağlıyor. EuroVelo bisikletli turizm ağının 14 milyon 500 bin konaklamalı bisiklet turu ile 6 milyar 400 milyon, 46 milyon günlük tur ile 700 milyon avro olmak üzere yılda yaklaşık 7 milyar avro brüt gelir getirdiği belirtiliyor.

Akdeniz Rotası nedir?
EuroVelo’nun 16 adet uzun yol bisiklet rotasından biri olan ve İzmir'in üyelik başvurusunda bulunduğu "EuroVelo 8-Akdeniz Rotası" İspanya’dan başlıyor. Fransa, Monako, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Arnavutluk üzerinden devam edip Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere 12 ülkeden geçiyor. Rota üzerinde 23 dünya mirası ve Ege Bölgesi’ne özgü 712 balık türü bulunuyor. Bu ağa İzmir’in de eklenmesiyle ile birlikte listenin daha da zenginleşmesi bekleniyor.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber