Kapat

Haberler

Halktan nostaljik tramvaya tam destek

Aa
29 Temmuz 2020 Çarşamba
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birinci Kordon’da çalışması planlanan nostaljik tramvayla ilgili halk toplantısı düzenlendi. Projenin ayrıntılarını dinleyen bölge sakinleri, lastik tekerlekli tramvaya tam destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin nostaljik sembollerinden biri olan ve geçmişte Birinci Kordon’da çalışan tramvayı yeniden hayata geçirmeden önce bölge sakinleriyle bir araya geldi. Halk toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ve Konak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulvi Dülger yurttaşlara, projenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi. Daha sonra katılımcıların soruları yanıtlandı, görüşleri ve önerileri alındı. Projeye tam destek veren vatandaşlar, uygulamanın Konak’a uzatılmasını; kent merkezinde, başta Kültürpark olmak üzere uygun olan bölgelere de taşınmasını istedi.

1928’den esinlenildi
Nostaljik tramvay, İzmir’de 1928’den itibaren kullanılmaya başlanan elektrikli tramvaylardan esinlenerek tasarlandı. Birinci Kordon’un dokusunu bozmamak için lastik tekerlekli olacak ve elektrikle çalışacak. Mevcut toprak yol tramvayın geçişine uygun olarak düzenlenecek. Ayrıca Alsancak Limanı viyadüklerinin bulunduğu alanda bataryalı tramvay vagonlarının park edebilmesi, bakımının ve temizliğinin yapılarak bu vagonların şarj edilebilmesi için bir alan oluşturulacak.

9 Eylül’de hizmete başlayacak
Tek vagondan oluşan 28 kişi oturma kapasiteli iki adet nostaljik tramvay, Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki bin 660 metrelik güzergâhta karşılıklı sefer yapacak. Vagonun her iki yönünde sürücü kabini olacak, dönüş için alana ihtiyaç duymayacak. Cumhuriyet Meydanı, Gündoğdu Meydanı, Alsancak İskele ve Alsancak Limanı olmak üzere dört duraktan tramvaya yolcu inip binebilecek. Üçüncü tramvay vagonu ise yedekte tutulacak. İzmir’in nostaljik tramvayının rengi 1900’lü yıllarda kentte hizmet veren tramvayların rengi esas alınarak yeşil olarak belirlendi.

Tramvaylar İzmir’in Kurtuluş coşkusunun 98’inci kez yaşanacağı 9 Eylül’de hizmet vermeye başlayacak.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

“Yangını çıkmadan önleyelim”

1 Ağustos 2026 Cumartesi

İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken, İzmir İtfaiyesi’nin bir haftalık bilançosu da dikkat çekti. 25 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında 566 yangına müdahale eden ekipler, 244 kurtarma operasyonuyla birlikte toplam 810 olaya koştu.

Detaya Git

İzmir’de Bokaşi kompostu uygulamasına yoğun ilgi

1 Ağustos 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından organik atıkların evde dönüşümü için başlatılan bokaşi kompostu uygulaması 4 bin 556 haneye ulaştı. İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği uygulamada başvuruları değerlendiren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, farklı ilçelerde toplam 128

Detaya Git

Beydağ’ın yıllardır beklediği yol hizmete açıldı

1 Ağustos 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da yıllardır bölge halkının büyük zorluk yaşadığı Karaoba Baraj Yolu’nu yenileyerek hizmete açtı. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın ilçe ziyaretinde bölge halkına yapılacağı sözünü verdiği 5,5 kilometrelik yol, 5 kırsal mahalleyi güvenli ve konforlu ulaşıma kavuşturdu.

Detaya Git

İlk kez havuzla tanışan çocukların sevincine Başkan Tugay ortak oldu

1 Ağustos 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Konak Pazaryeri Mahallesi'nde kurulan portatif yüzme havuzunda eğitim alan çocukları ziyaret etti.

Detaya Git