Kapat

Haberler

Genç kadınlar geleceğini Meslek Fabrikası’yla kuruyor

Aa
10 Temmuz 2023 Pazartesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın Barista kursuna katılan kadınlar sertifikalarını aldı. Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) programına katılan kadınlar hem altın bilezikleri koluna taktı hem de hem iş kapılarını araladı.
 
İşgücü potansiyelini attırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek üzere hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda Barista kursu alan 19 öğrenci sertifikalarını törenle aldı. Meslek Fabrikası binasında düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörü Güvenç Küçüktok, Sabancı Vakfı Proje Yöneticisi Şimal Yavaş, büyükşehir bürokratları, kursiyerler katıldı. Ne Eğitimde Ne İstihdamda (NEET) kapsamında “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesine katılan kadınlar bir aylık sürenin sonunda sertifikalarına kavuştu. Yaklaşık 4 ay önce de NEET projesi kapsamında 25 genç kadın protez tırnak ve nail art kursundan mezun oldu.
 
Başarılı bir iş çıkardık
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, “Bir kamusal alan için vizyonu yüksek ve başarılı bir iş çıkardık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eylem planında işsizlikle, yoksullukla mücadele var. Aslında genç kadınların işsizliğini önleyen bir program var.  Yine ortak aklı ortaya koyan bir çalışma var. Umarım bu umut tüm kente yayılır” dedi.
 
Yanınızda olmaya devam edeceğiz
18-29 yaş arası kadınların yetkinliklerini arttırmayı amaçlayan projenin meyvelerini topladıklarını ifade eden Sabancı Vakfı Proje Yöneticisi Şimal Yavaş ise “Başarıyla kursu tamamladığınız için sizleri tebrik ediyorum. Bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Koordinatörü Güvenç Küçüktok da “Kalkınma denilince akla yollar, köprüler geliyor. Aslında insanların güçlü olduğu, kırılganlıkların azaldığı bir toplum en iyi kalkınmayı işaret eder bize. Genç kadınların güçlendiği her proje de bizler için çok önemli ve değerli. 2022 yılında İzmir, Diyarbakır ve Adana’da Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesine başladık. NEET işbirliğiyle fırsatlara erişimi desteklemeye devam edeceğiz. İlgili kurumlarla kursiyerlerin işe yerleşme sürecini de destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
 
İstihdam için ilk tercihleri Meslek Fabrikası
Kahveyi çok sevdiğini, iyi bir yerde eğitim alması gerektiğini düşünüp yola çıktığını ifade eden Zehra Özdemir, “Şu anda üniversite 2. sınıf öğrencisiyim ve arkeoloji okuyorum. Sadece ek gelir değil aynı zamanda bu işi iyi yapmak için bu kursa geldim ve aynı zamanda bir kafede işe girdim. Ercan hocamız aracılığıyla kurs devam ederken işe başlamış oldum. Burada öğrendiğim her şeyi işe girdiğimde uyguladım ve hiç zorlanmadım” diye konuştu. 
Kahveye ilgisi olduğunu ifade eden 21 yaşındaki Fatma Yıldız, “Lise mezunuyum. Meslek Fabrikası’nın olanakları çok iyi. Kurs bulabilmek, hele ki ücretsiz kurs bulabilmek çok zor. İstihdam da yaratabildikleri için Meslek Fabrikası’nı tercih ettim.  Son yıllarda Türkiye’de kahve sektörü çok gelişti. Bence kahveye dokunmak, yeni kahve çeşitleri üretip onu yaratmak hem insanı rahatlatıyor hem de yaratıcılığı artırıyor. Bu yüzden bu sektöre hemen iş bulabileceğime inanıyorum” dedi.
24 yaşındaki lise mezunu Yasemin İleri ise asıl mesleği grafik tasarım işini yapmayıp barista olmaya yönelen kursiyelerden. Yasemin İleri, barista yolculuğunu şöyle dile getiriyor: “Barista artık çok aranılan bir meslek haline geldi, ben de kursa yazılmak istedim. Burada aldığım eğitimlerden oldukça memnunum. Hocalarımız da çok destek oluyor. İş bulmamıza da yardımcı oluyorlar.”
 
NEET nedir?
“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” ile 18-29 yaş arası kadınların yetkinliklerinin artırılması amaçlanıyor. Eğitimde ve istihdamda olmayan gençler için NEET (Not in Education, Employment or Training) kavramı kullanılıyor. NEET grubu içerisinde kadınların çarpıcı bir şekilde daha büyük bir paya sahip olduğu görülüyor. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yağış seferberliği sürüyor

13 Şubat 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri sağanak yağış nedeniyle kent genelinde meydana gelen olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Ekipler Karaburun, Dikili, Urla, Foça ve Bergama’da yoğun mesai yapıyor.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi sahada: 412 iş makinesi ve 1365 personel görevde

13 Şubat 2026 Cuma

İzmir’de dün gece başlayan ve bu sabah saatlerine kadar etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri kent genelinde yoğun mesai yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre son 12 saatte en fazla yağış Karaburun’da ölçüldü.

Detaya Git

Menemen Türkelli’de 25 milyonluk altyapı hamlesi

13 Şubat 2026 Cuma

Menemen Türkelli’de yağışlı havalarda sürücüler ve yayalar için risk oluşturan su birikmesi sorunu tarihe karışıyor.

Detaya Git

Başkan Tugay: İzmir için durmadan çalışacağız

13 Şubat 2026 Cuma

Urla’da muhtarlarla bir araya gelerek talep ve önerilerini dinleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Biz bütün gücümüzle, imkânımızla hizmet etmek için buradayız. Bundan sonra da böyle olacak. Bazen bilerek önümüzü kapatacaklar ama ne olursa olsun çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Detaya Git