Kapat

Haberler

Fıstık çamının geleceğine imza

Aa
24 Mart 2019 Pazar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Kozak Yaylası'ndaki çam fıstığı üretimini bitme noktasına getiren ve yıllardır nedeni belirlenemeyen hastalığın çözümü için harekete geçti. Türkiye Ormancılar Derneği ile protokol imzalayan Büyükşehir Belediyesi, bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan kozalak verimliliğini yeniden artırmanın yollarını arayacak.   

Bergama - Kozak bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından çam fıstığında üretimin giderek düşmesi, yöre ekonomisini ve geçimini sadece bu ürün ile sağlayan orman köylülerini olumsuz yönde etkiliyor. 2009 yılından bu yana fıstık çamlarında kademeli olarak artmaya başlayan verim düşüklüğü, TBMM gündemine taşınmasına rağmen yetkili kurumlar tarafından çözüm üretilemeyince, devreye İzmir Büyükşehir Belediyesi girdi. Sorunun nedenlerinin tespiti ve çözüm yollarının araştırılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında protokol imzalandı. Başkan Kocaoğlu'nun makamında gerçekleşen buluşmada Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi - Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sezgin Özden ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan da hazır bulundu.

İki istasyon kurulacak
Hazırlanan protokolü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Çetin birlikte imzaladı. Protokol kapsamında, Kozak yöresindeki fıstık çamı ağaçlarında bulunan kozalak verimindeki düşüş araştırılarak gerekli tedbirlerin alınması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve orman köylülerine bilimsel tespitler sunulacak. Bilimsel araştırmaların ardından sorunun çözümüne ilişkin izlenecek yöntem belirlenecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgede belirlenecek yerlere iki adet meteoroloji ve  aktif hava kirliliği örnekleme istasyonu kurulacak. Ormancılar Derneği, istasyonların işletimini belediyenin görevlendirdiği teknik personelle birlikte sağlayacak. Proje süresince toprak ve kozalak ile yağış suyu örnekleri alınacak. Bölgedeki böcek, mantar gibi zararlılar incelenecek. Dernek 6 ayda bir araştırmaların genel gidişatı ile ilgili bir rapor hazırlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sunacak. Proje sonunda analiz ve değerlendirmeler ile çözüm önerilerini içeren bir sonuç raporu oluşturulacak. Elde edilen veriler ise bilimsel yayına dönüştürülecek.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir İtfaiyesi 2025 bilançosu: Yangınların yüzde 43’ü sigara ve kibritten

26 Aralık 2025 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 2025 yılına ilişkin yangın ve acil müdahale verilerini açıkladı. Kent genelinde yıl boyunca 32 bin 593 olaya müdahale edilirken, bunların 15 bin 284’ü yangın olarak kayıtlara geçti.

Detaya Git

İzmir İtfaiyesi her an hazır

26 Aralık 2025 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve BUCAKUT ekipleri Buca Belediyesi hizmet binasında olası yangın ve acil durumlara hazırlık amacıyla yangın, kurtarma ve tahliye tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği mahsur kalan dört çalışan başarılı bir şekilde kurtarıldı.

Detaya Git

Kadınlar için dijital okuryazarlık eğitimi başlıyor

26 Aralık 2025 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınlar için dijital okuryazarlık eğitimi düzenliyor. Meslek Fabrikası’nda yapılacak eğitimler ile katılımcıların dijital dünyada bilgiye erişim, güvenli kullanım ve temel teknoloji becerilerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Detaya Git

Yuvamız İzmirli çocuklara yeni yıl sürprizi

26 Aralık 2025 Cuma

Yuvamız İzmir Çocuk Etkinlik Merkezlerinde eğitim alan çocuklar, Tarihi Havagazı Fabrikası Sergi Salonu'nda yeni yıl coşkusu yaşadı.

Detaya Git