Kapat

Haberler

Farkındalık için adım attılar

Aa
7 Nisan 2025 Pazartesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Otizm Farkındalık Haftası kapsamında İzmir Otizm Topluluğu tarafından “Farkındalık için Adım At” etkinliği yapılarak yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Etkinlikte otizmli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekilerek toplumsal farkındalık ve eşitlik vurgusu yapıldı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Mavi Işık Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, KEDİ Otizm Derneği, ODER Otizm Derneği, Urla Otizmle Yaşam Derneği, Otizm Federasyonu ve Nar Taneleri Derneği’nin yer aldığı İzmir Otizm Topluluğu, Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle “Farkındalık için Adım At” etkinliği düzenledi. Otizmli bireyler ve ailelerinin yaşadığı sorunların anlatıldığı ve bu kapsamda taleplerin yinelendiği etkinlikte Gündoğdu Meydanı’nda toplanılarak Vosvos korteji eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Yürüyüşte, çok sayıda vatandaş ellerinde dövizler taşıyarak sloganlar attı. Etkinlikte Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulurken, kurulan sahnede İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, Sıradışı Çocuklar ve otizmli çocuklar ile gençlerin solo konserleri verildi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nde görevli spor ve dans eğitmeni Ayşen Yersel eşliğinde dans gösterisi yapıldı.
 
Otizmli bireyler adına konuştular
Gündoğdu Meydanı’ndaki etkinlikte otizmli bireyler adına Lal Günsu Ergüven ve Erdoğan Erdemirdöven konuştu. Lal Günsu Ergüven, 2025 yılında hala eşit yurttaşlık talebini yinelediklerini belirterek “Otizm alanında yaşanan yapısal sorunlar bir türlü çözüme kavuşamıyor. Otizmliler; bakım, eğitim, terapi, sağlık, yaşam aktivitesi ve iş kazandırma konularında yeterli devlet desteğine ulaşamıyor. Otizmliler, ailelerinin maddi gücü ve otizme bakış açısı paralelinde eğitim ve terapi alabiliyor. Bu yalnız bırakılma hali, otizmli bireylerin yaşam kalitesini etkiliyor. Bizler, beklemekten ve ötelenmekten yorulduk” dedi. Erdoğan Erdemirdöven ise otizmli bireylerin hayata dahil edilmesi ve eşit yurttaşlık hakkı için yapılması gerekenleri sıraladı.
 
“Çocuklarımızı hayata katmamız gerekiyor”
KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu da otizmli bireylerin topluma kazandırılması için kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Ahmetoğlu, “Türkiye’de otizm farkındalığı maalesef sadece tanı ölçütlerinde sıkışmış durumda. Erken tanı önemli ama bu çocukların büyüdüğü gözden kaçırılıyor. Birey olduklarında yeterli desteği alamıyorlar ve istihdama katılamıyorlar. Engelli kotalarında bile yerleri yok. Bu nedenle biz özellikle devletimizin imzacısı olduğu BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü çocuklarımızı hayata dahil etmemiz gerekiyor. Her akşam ‘Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak’ diye düşünerek yatıyoruz” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nün faaliyetlerinde yer alan otizmli bireyler ve ailelerinin de katıldığı etkinlikte ünlü oyuncular İlkay Akdağlı ve Veda Yurtsever, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü, Engelli Çalışmaları Şube Müdürü Tufan Fırat Göksel ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde görevli otizmli müzisyen Özge Çeltik de yer aldı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otizm dostu politikaları 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, otizmli bireylerin sosyal yaşama katılımını artırmak için engelsiz parklar, özel eğitim atölyeleri ve istihdam projeleri yürütüyor. Ayrıca, ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri ve farkındalık eğitimleriyle kapsayıcı bir kent hedefini sürdürüyor.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

İzmir’in Fransa şehirleriyle bağı güçleniyor

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, İstanbul Başkonsolosu Nadia Fanton ve Fransa Kalkınma Ajansı Ülke Direktörü Xavier Muron’u konuk etti.

Detaya Git

Kiraz’da taşkınlara karşı 100 milyon liralık altyapı hamlesi

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kiraz’da yaklaşık 100 milyon liralık yağmursuyu altyapı yatırımı başlattı. Kiraz’ın merkezinde yaşanan su baskınlarını önleyecek proje ile yaklaşık 3 kilometrelik yağmursuyu hattı inşa edilecek.

Detaya Git

Otizmli gençler barista olma yolunda

3 Nisan 2026 Cuma

İş bulmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi’ne başvuran otizmli gençler, bir yandan da mesleki yeterliliklerini geliştirmek için Meslek Fabrikası’nın çeşitli kurslarına katılıyor. Barista kursuna başlayan gençler, kahve yapımını öğrenmek için iki haftalık eğitim alacak.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden YKS ücreti desteği

3 Nisan 2026 Cuma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılından bu yana yüzde 508 oranında artış gösteren Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretleri karşısında ailelere önemli bir destek sağladı. Sosyal incelemesi tamamlanan 345 öğrencinin sınav ücretleri için toplam 462 bin 700 TL destek verildi.

Detaya Git