Kapat

Haberler

Dönüşüm alanlarında kira yardım bedeli, yeni yılda 20 bin lira olacak

Aa
10 Aralık 2025 Çarşamba
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın idaresinde gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 2026 yılında bütün dönüşüm alanlarında her bir bağımsız birim için ödenecek kira yardım bedelinin aylık 20 bin lira olması oy birliği ile kabul edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi aralık ayı toplantısının ikinci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın idaresinde gerçekleştirildi. Meclis gündeminde Plan ve Bütçe, Kentsel Dönüşüm ve Konut Politikaları komisyonlarında görüşülen dönüşüm alanlarında vatandaşlara verilecek kira yardım bedeli oylandı. Kira bedellerinin yükselmesi, hak sahiplerinin piyasa rayiçlerinde ödedikleri kira bedeli ile belediye tarafından yapılan kira yardım ödemesi arasındaki farkın vatandaş aleyhine açılması nedeniyle alınan karara göre, 2026 yılında her bir bağımsız birime ödenecek kira yardım bedeli bütün dönüşüm alanlarında aynı olacak şekilde aylık 20 bin liraya yükseltildi. Oy birliği ile belirlenen karara göre 2025 yılı için geçerli olan 12 bin liralık kira yardım bedeli, 2026 yılı için 20 bin lira oldu.

“Süreci ben takip edeceğim”
Buca Onat Tüneli ikmal inşaatı ve bağlantı yolları çalışmaları kapsamında, can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden yapılara ve bu yapıların sahiplerine yönelik kira desteği, taşınma yardımı, konut/işyeri tahsisi, uzlaşma ve mülkiyet devrine ilişkin işlemlerin uzun ve esaslar çerçevesinde yürütülmesi amacıyla hazırlanan “Buca Onat Tüneli Tünel Üstü Etkileşim Alanı ve Çevresinde Yer Alan Taşınmazlara İlişkin Uygulama Esasları” da oy birliği ile uygun bulundu. Karar, hak sahiplerine kira yardımının aylık 30 bin TL’ye çıkarılması, 25 bin TL taşınma desteği sunulması ve kat karşılığı sözleşme modeli gibi destekleri içeriyor. Başkan Tugay karara ilişkin, “Bugün kabul ettiğimiz rapordaki önergeyle kimsenin mağdur olmasına izin vermeyecek, herkesin hakkını savunacak kararı beraber alıyoruz” dedi. Kararı vatandaşlarla görüşerek aldıklarını kaydeden Başkan Tugay, belediye başkanı olarak vatandaşı temsil ettiğini ifade ederek “Onun sorumluluğuyla ‘vatandaşlarımız için yapabileceğimiz en iyi şey neyse onu yapalım’ diyorum. Bu noktaya varmamızdan mutluyum. Bu süreci ben takip edeceğim” diye konuştu. 

“Üç yıl içinde stadı yapacağız”
Karşıyaka’da yapılacak stat ile ilgili bilgi veren Başkan Tugay, henüz bakanlıkla protokol yapılmadığını belirterek “Protokol yapılmaya çok yakın. Projesiyle ilgili, ruhsatla ilgili çalışılıyor. Proje tamamlandıktan sonra ihale süreci olacak. Sonra inşaat başlayacak. Üç yıl içinde bu stadı tamamlayacağız”  ifadelerini kullandı. 

İZBAN değerlendirmesi
İZBAN’da yaşanan gecikmeler üzerine de açıklamada bulunan Başkan Tugay, “İZBAN'da yaşanan gecikmeler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden değil Devlet Demir Yolları’ndan kaynaklanıyor. Devlet Demir Yolları, rayların kirası için bizden büyük paralar alıyor. Bunun karşılığında rayların bakımını yapmak zorunda ama yapmıyor. Raylarda sık sık arıza oluyor. Devlet Demir Yolları yük ve yolcu trenlerinde de aynı hattı kullanıyor. Zaman zaman İZBAN’ı bekletiyor, yük ve yolcu trenlerinin geçmesini bekliyorlar. Bu sistem bu şekilde devam ettiği sürece İZBAN'da problemler bitmez. Devlet Demir Yolları ya rayıyla, her şeyiyle sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredecek ya da biz onlara devredeceğiz. Tek elden yönetilecek, insanlar da kiminle muhatap olacağını bilecek” sözlerine yer verdi.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Yeşil çatı projesi sahada değerlendirildi

23 Mayıs 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AB destekli NBS4MED Projesi kapsamında yürütülen iklim dirençliliği çalışmaları, uluslararası ortakların katılımıyla sahada incelendi. Mustafa Necati Kültür Merkezi’nde planlanan yeşil çatı uygulaması ve kentteki doğa temelli çözümler yerinde değerlendirildi.

Detaya Git

Zeytin Sahne’de unutulmaz film müzikleri yankılandı

23 Haziran 2026 Salı

Kültürpark’ta yaklaşık 16 bin kişi kapasiteli yeşil bir etkinlik alanına dönüştürülen eski lunapark alanı, Zeytin Sahne adıyla sanatseverleri ağırlamaya başladı.

Detaya Git

İzBBŞT “Don Kişot” ile Ordu Festivali’nde sahne aldı

23 Haziran 2026 Salı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT), 10’uncu Ordu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali’ne “Don Kişot – Çağdaş Bir Masal” adlı oyunla katıldı.

Detaya Git

İzmir’in futbol hafızası yeniden canlanıyor

23 Haziran 2026 Salı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin spor belleğinde önemli bir yere sahip Langar Futbol Sahası’nı modern bir spor tesisine dönüştürüyor.

Detaya Git