Kapat

Haberler

“ÇİN’İN LOBİ GÜCÜ, EXPO’DAKİ KOZUMUZ OLACAK”

Aa
2 Aralık 2007 Pazar

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve beraberindeki heyet, ikinci Çin seferinin ilk durağı olan Şanghay’a ulaştı. Başkan Kocaoğlu, 40’a yakın BİE üyesini etkileme gücü olan Çin’i yanına alan ülkenin, EXPO yarışında çok avantajlı olacağını söyledi. Geçtiğimiz ayın ortalarında gerçekleştirdiği Pekin seyahatinde Çinli yatırımcılarla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ikinci Çin seferine, ülkenin en büyük kenti Şanghay’dan başladı. Aralarında EBSO Başkanı Tamer Taşkın’ın da bulunduğu 9 kişilik heyet üyeleriyle birlikte, Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosu Murat Ülkü ve Ticari Ateşe Göktuğ Bayrı tarafından karşılanan Başkan Kocaoğlu, kentte, özellikle 2010 yılında yapılacak EXPO hazırlık çalışmalarını inceleyeceklerini söyledi.

Şanghay kent merkezinde yapılan kısa bir turdan sonra Başkonsolos Murat Ülkü, İzmir heyetine Şanghay hakkında özet bir bilgi sundu. Ülkelerini bir ejderhaya benzeten Çinlilerin, Şanghay’ın da bu ejderhanın “başı” olduğuna inandığını söyleyen Ülkü, “Çin’e her yıl ortalama 65 milyar dolarlık yabancı yatırım yapılırken, bunun 18 millar dolarını Şanghay alıyor. Ülkenin ticari başkenti olarak kabul edilen kentin yılda 200 milyar dolarlık ihracat ve ithalat kapasitesi var. Çin’deki toplam dış ticaretinin dörtte biri, Şanghay limanından geçiyor” diye konuştu.

15 yıl önce Şanghay’da doğru dürüst yapılanma olmazken, bugün kentteki gökdelen sayısının 3 bine ulaştığına dikkat çeken Murat Ülkü, “İnsan en çok, buradaki planlamacılık noktasına hayran kalıyor. Çinliler’in ve Şanghaylılar’ın EXPO 2010’dan beklentisi, dünyaya tanıtım anlamında önemli bir açılım yapabilmek. EXPO’yu o yüzden önemli bir propaganda aracı olarak görüyorlar” dedi. Başkonsolos Murat Ülkü, deniz kenarında eski bir fabrika alanında yapılacak EXPO 2010 için Şanghay’a yerli ve yabancı 70 milyon turist beklendiğini de sözlerine ekledi.

Çin’e yaptıkları ikinci ziyaretin, İzmir’e önemli kazanımlar getireceğine inandığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu ülkenin özellikle lobicilikteki gücünün farkındayız. EXPO yarışında bizim yanımızda yer almaları, Uluslar arası Sergiler bürosu’na (BIE) üye yaklaşık 40 ülkenin oyunu etkileyebilir” dedi.

Şanghay ve Tienjin’de yapacakları temaslar sırasında öncelikle hedeflerinin, Çinli yatırımcıları İzmir’e davet etmek olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Burada EXPO ve olumpuyatlar çerçevesinde yapılanları görmenin de, çalışmalarımız için çok yararlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük kargo limanı

Şanghay, Doğu Çin’de Yangtze Irmağı Deltası’nın kıyısında yer alan Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük ve dünyanın da sekizinci en büyük şehri. Çin’in modern ekonomisinin kalesi olarak kabul edilen şehir bu yönüyle, ülkenin en önemli kültürel, ticari, endüstriyel ve iletişim merkezlerinden biri olarak hizmet veriyor. Şanghay’ın çok sayıda kardeş şehirleri arasında, İstanbul da bulunuyor.
İdari olarak Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti’nin eyalet statüsündeki bir belediyesi. Bununla birlikte Şanghay, dünyanın en yoğun limanlarından birisi. 2005’ten bu yana da dünyadaki en büyük kargo limanı…200 ilçesiyle birlikte Şanghay’ın yaklaşık 20 milyon nüfusu bulunuyor. Şanghay’ın EXPO 2010 teması “Daha İyi Kent, Daha İyi Yaşam”.

Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Buca’da depo yangını kısa sürede söndürüldü

22 Ocak 2026 Perşembe

Buca Seyhan Mahallesi’nde bir oto tamirci deposunda çıkan yangın, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri sağanak nedeniyle seferber oldu

22 Ocak 2026 Perşembe

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sabah saatlerinde etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle tüm birimleriyle sahaya indi. Kent genelinde metrekareye 26,4 kilogram yağış düşerken, 1.321 personel, 343 araç ve 200 pompa ile müdahale ediliyor.

Detaya Git

IF Wedding Fashion İzmir’den dünya sahnesine

22 Ocak 2026 Perşembe

IF Wedding Fashion İzmir kapsamında düzenlenen Gelinlik Tasarım Yarışması’nı kazanarak moda yolculuğuna başlayan Amor Garibovic, bugün dünya yıldızlarıyla çalışan uluslararası bir tasarımcı olarak aynı podyuma bu kez jüri üyesi kimliğiyle döndü.

Detaya Git

IF Wedding Fashion İzmir’de moda rüzgarı esmeye devam ediyor

22 Ocak 2026 Perşembe

IF Wedding Fashion İzmir – 19. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, ticari buluşmaların yanı sıra yeni sezon koleksiyonlarının sergilendiği görkemli defilelerle İzmir’i moda dünyasının odağına taşıyor.

Detaya Git