- Müyesser Turfan Geçici Erkek Konukevi
- Ayni ve Nakdi Yardımlar
- Yemek ve Kumanya Desteği
- Süt Kuzusu Dağıtımları
- Medikal Malzeme Desteği
- Acılı Günlerinde Ailelerin Yanındayız
- Paylaşmayı Unutmuyoruz
- Öğrencilerimize Destek Veriyoruz
- Buca Sosyal Yaşam Kampüsü Hayata Geçti
- Sokakta Yaşam Mücadalesi Veren İhtiyaç Sahiplerine Destek
- İzmir’e Hijyenik ve Kaliteli Öğünler
- Anne Dayanışma Kartı
Haberler
İzmir’in Balçova ilçesi İnciraltı bölgesindeki Çakalburnu Lagünü’nde, sığ alanlarda yoğun şekilde gelişen deniz marulları su seviyesinin düşmesiyle yüzeye çıkmaya başladı. Medcezir etkisiyle yer değiştiren bu biyokütle, akıntı ve rüzgârın etkisiyle Göztepe, Karantina, Konak ve Alsancak kıyılarına kadar taşınabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, su seviyesinin düşmesiyle güneş ışığına maruz kalan ve bu nedenle çürüyerek kötü koku ile görsel kirliliğe neden olan deniz marullarının, çevre ve insan sağlığını tehdit etmeden yönetilmesi ve körfezde yaşam kalitesinin korunması için yoğun çalışma yürütüyor. Ekipler, son 10 günde yaklaşık 20 ton ölü yosunu toplayarak bertaraf etti.
Doğal süreç çevresel riske dönüşmeden önlem alınıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Koruma Şube Müdürlüğü’nde bölge sorumlusu olarak görev yapan Anıl Kartal, özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte çürüme sürecinin hızlandığına dikkat çekti. Deniz marullarının doğanın bir parçası olduğunu anımsatan Kartal, “Ancak su seviyesinin düşmesiyle yüzeye çıkan yosunlar güneş ışığına maruz kaldığında çürüyerek kokuya neden oluyor. Biz de hem görüntü hem de koku sorununu ortadan kaldırmak için denizden ve karadan müdahale ederek bertaraf sürecini yürütüyoruz. Derin sularda temizlik gemileri, kıyı hattında kara ekipleri, sığ bölgelerde ise amfibik araçlar kullanılarak deniz marullarına müdahale ediyoruz. Çakalburnu Lagünü hassas bir ekosisteme sahip. Çalışmalarımızı doğanın dengesini koruyacak şekilde planlıyoruz” dedi.
İZSU lagünde temizlik yapıyor
Öte yandan lagündeki su hareketliliğinin artırılması da mücadelede önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, su giriş-çıkışını kısıtlayan birikintiler kontrollü şekilde temizlenerek lagünün hidrodinamik yapısı destekleniyor. Bu sayede hem yosun birikiminin azaltılması hem de su kalitesinin korunması amaçlanıyor. Deniz marullarının, sudaki azot ve fosforu emerek su kalitesinin iyileşmesine katkı sağladığı biliniyor. Bu yönüyle doğal bir filtre görevi gören yosunlar, uygun koşullarda ekosistemin dengesine destek oluyor.
Diğer Haberler
Tüm Haberleri Gör
Teoman’dan 95. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda müzik şöleni
12 Eylül 2026 Cumartesiİzmir Enternasyonal Fuarı’nın yedinci gününde Kültürpark, müzik, mizah ve sahne sanatlarıyla renklenen etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Toplu ulaşımda kış dönemi başlıyor
12 Eylül 2026 Cumartesiİzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda 14 Eylül 2026 Pazartesi günü itibariyle kış düzenini başlatıyor. Yeni eğitim öğretim yılının başlayacak olması nedeniyle otobüs, metro ve tramvay hatlarında sefer sıklıkları artırılacak. İZDENİZ gemileri, mevcut tarifeleriyle çalışmaya devam edecek.
Peru ve İzmir ilişkileri güçlenecek
12 Eylül 2026 CumartesiPeru’nun Ankara Büyükelçisi Luz Betty Caballero Morales ve beraberindeki heyet İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulundu. Başkan Vekili Dr. Zafer Yıldır’ın ev sahipliği yaptığı ziyarette Peru ile ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.
Menemen Konutları için çalışmalar hız kesmiyor
12 Eylül 2026 Cumartesiİzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından dar ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için başlatılan 3 bin 100 konutluk Egeşehir Menemen Konutları Projesi’nde önemli bir aşamaya daha geçildi. Projenin 411 konutluk ilk etabı kapsamında inşa edilecek A Blok için temel betonu döküldü.
