Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

08
Şubat

ASBESTLİ BORULAR TARİH OLUYOR

TÜMÜ PAYLAŞ

Yaptığı yatırımlarla kentin içme suyu şebekesinde asbestli boru miktarını “binde 2”ye düşüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de yeni bağlanan ilçe, belde ve köyleri sağlıklı şebekeye kavuşturuyor. 20 yıl önce döşenen “kanserojen etkili” asbestli çimento boruları sağlıklı polietilen borular ile değiştiren Büyükşehir, 2 yılda 45 milyon YTL’lik yatırımla 885 kilometrelik içme suyu borusunu yenileyecek.

Yatırımlarında kaliteyi ve halk sağlığını ön planda tutan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kanserojen etkisi doğuran asbest borulara savaş açtı. Yaptığı yatırımlarda kentin içme suyu şebekesindeki asbest boru miktarını binde 2’ye indiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU), şimdi de sınırlarına dahil tüm ilçe, belde ve köylerdeki asbest boruların tamamını yenilemeye başladı.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2008 ve 2009 yıllarında yapacağı içme suyu yatırımları ile bu yerleşimlerdeki asbest boruların tamamı, basınca dayanıklı, 100 yıl ömürlü polietilen borularla değiştirilecek. Başta Aliağa, Torbalı, Menemen, Yeni Foça, Kemalpaşa olmak üzere birçok ilçe, belde ve köylerde 15 – 20 yıl önce döşendiği tahmin edilen Asbestli Çimento Borular (AÇP) tarihe karışacak.

İki yılda 885 kilometre

Halka sağlıklı içme suyu sunmak, su kayıplarını azaltmak, ileride yaşanabilecek ciddi su sıkıntısını önlemek için ilçe, belde ve köylerde yatırım hamlesi başlattıklarını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “2008 ve 2009 yıllarında sınırlarımıza dahil olan ilçe ve beldelerde, eşitlikçi hizmet anlayışımızla 885 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi döşeyeceğiz. Şebeke yenileme çalışmaları sırasında, zamanında yapılan asbest boruların da tamamını değiştireceğiz. Böylelikle yıllardır altyapı sorunlarını çözememiş olan bölgelerimizi hem modern altyapıya kavuşturacağız hem de vatandaşlarımızın kesintisiz ve sağlıklı su içmesini sağlayacağız. Bize bağlanan yeni yerleşimleri, 25 yıl sonrasının ihtiyaçlarına yanıt verebilecek içme suyu sistemine kavuşturacağız” diye konuştu.

Modern altyapıya kavuşuyorlar

Su kayıplarının azaltılması ve asbest boruların halk sağlığına verdiği zararın ortadan kaldırılmasını hedefleyen İZSU Genel Müdürlüğü, şebeke yenileme çalışmaları sırasında ilk etapta Aliağa’nın Helvacı beldesi ile Hacıömerli ve Kalabak köylerindeki toplam 6 bin, Torbalı’nın Karakuyu, Yazıbaşı ve Çaybaşı beldelerindeki 7 bin 500, Menemen’in Asarlık, Ulukent ve Maltepe beldesinde 8 bin, Yeni Foça’da 25 bin, Sasalı’da 1000, Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca Beldesi’nde 3 bin metrelik AÇP boruyu yenileyecek. İZSU Genel Müdürlüğü bu bölgelerdeki AÇP borularla birlikte ayrıca, eskiyen PVC, galvaniz ve çelik boruları da yenileyecek. Gelecek iki yılda yapılacak içme suyu borusu çalışması için 45 milyon YTL'lik yatırım yapılacağını belirten yetkililer; ilçe, belde ve köylere yönelik projelerde 25 yıl sonrasının nüfusu ve su dağıtım sisteminin baz alınacağını ifade etti. Yetkililer, içme suyu şebeke döşeme çalışmalarında kalite ve sağlığı ön planda tuttuklarını, çalışmalarda yüksek yoğunluklu, basınca dayanabilen ve 100 yıl ömürlü HDPE boruları tercih ettiklerini belirtti.

İzmir’de asbest borular değiştirildi

1982 yılında İzmir’de bir bölümü İller Bankası bir bölümü ESHOT tarafından döşenen ve 1986 yılında döşenmesine son verilen asbest boruların şebekedeki oranı yok denecek kadar azaldı. 1999 – 2007 yılları arasında 6 bin 455 metre içme suyu iletim hattı ve 981 kilometre içme suyu şebekesi döşeyen İZSU Genel Müdürlüğü, şebeke yenileme çalışmaları sırasında planlı bir şekilde asbest boruları da yeniledi. 3 bin 850 kilometre uzunluğunda içme suyu şebekesi bulunan İzmir’de asbest boruların toplam şebekedeki payı binde 2’ye indi. Kentin değişik noktalarındaki bu borular da hızla yenileniyor.

TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber