Kapat

Haberler

‘Rees Köşkü’ kitap oluyor

Aa
14 Aralık 2010 Salı İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki önemli binaların tarihinin yazılması projesi çerçevesinde, ünlü levanten ailelerinden Reesler’in Buca’daki köşkünü kitap haline getiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi değerlerini korumak konusunda sürdürdüğü çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi tarafından kentte bulunan ünik (eşi olmayan) binaların tarihlerinin yazılması projesi kapsamında hazırlanan “Rees Köşkü: Bir Levanten Malikanesinden Eğitim Fakültesi’ne” adlı proje çalışması, Aralık ayı sonunda kitaplaştırılarak İzmirlilerle buluşacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Demirbaş tarafından hazırlanan kitap, İzmir’in sosyo-kültürel yapısının dışında eğitim tarihine de yer vererek İzmir tarihine ilişkin önemli bir açığı giderecek.

İzmir’deki ilk at yarışlarını Rees Ailesi başlatmıştı
İzmir’in önemli Levanten ailelerinden biri olan Reesler hakkında bugüne kadar yazılmış en kapsamlı araştırma olan kitap, hem İzmir’deki levanten dünyanın tarihsel geçmişini hem de Rees Ailesi’nin İzmir’de oynadığı rolleri ortaya çıkarması açısından oldukça ilgi çekecek. İzmir’in, Buca’nın ve Buca’daki levanten yaşam kodlarının bilimsel bir şekilde ortaya konulduğu bir çalışma niteliği taşıyan kitap, aynı zamanda İzmir’in mimari dokusu içinde ayrıcalıklı bir yere sahip olan levanten köşkleri ile bu köşkler çevresinde gelişen sosyal ve kültürel yaşamı da gözler önüne serecek.

Araştırmanın bir başka ilgi çekici boyutu da, İzmir’in ekonomik, sosyal ve kültürel tarihine önemli katkılar koyan Rees Ailesi’nin kenti terk ettikten sonra köşkün geçirdiği tarihsel süreci ele alması. Söz konusu araştırma eserinde, köşkün daha sonra Eğitim Fakültesi Dekanlık binası olarak kullanılması süreci de ayrıntılı olarak işleniyor. Bina, halen Dekanlık binası olarak işlevini sürdürüyor.
Rees Ailesi’nin, Bornovalı Whittal Ailesi ile birlikte İzmir’deki ilk at yarışlarını Buca’da organize ettiği, 1856’da Paradiso- Şirinyer ile Buca arasındaki bir düzlükte gerçekleştirilen at yarışlarının daha sonra düzenli bir hale getirildiği ve bu at yarışlarında Forbes, Evliyazadeler, Paterson, Alyoti, Pirokako, Giraut ve Balyozyanlar gibi ünlü ailelerin atlarını yarıştırdığı biliniyor.
Paylaş

Diğer Haberler

Tüm Haberleri Gör

Sigorta İzmir’de geleceğin riskleri ve fırsatları masaya yatırıldı

13 Haziran 2026 Cumartesi

Sigorta İzmir Zirvesi’nin ikinci gününde, sigortacılık sektörünün geleceğini şekillendiren başlıklar ele alındı.

Detaya Git

İzmir'de dünya kupası heyecanı dev ekranlarda yaşanacak

13 Haziran 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026 Dünya Kupası’nda A Milli Takım’ın maçlarını Bornova, Göztepe, Karşıyaka ve Buca’da kurulacak dev ekranlar aracılığıyla İzmirlilerle buluşturacak; ilk karşılaşma 14 Haziran saat 07.00’de Avustralya ile oynanacak.

Detaya Git

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden öğrencilere LGS desteği

13 Haziran 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi öğrencilerin güven ve huzur içinde LGS'ye girmesini sağlamak amacıyla bir dizi önlem aldı. Sınava geç kalan öğrenciler ise zabıta ekipleri tarafından sınav merkezlerine ulaştırıldı.

Detaya Git

İzmir'in ulaşım geleceği ortak akılla şekilleniyor

13 Haziran 2026 Cumartesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ulaşım Ana Planı 2040 (UPİ) çalışmaları kapsamında düzenlenen Paydaş Çalıştayı ile kentte ulaşımın geleceğini ortak akılla şekillendirmeyi sürdürüyor. Planın kasım ayında tamamlanması hedefleniyor.

Detaya Git