Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

YERBİS (İzmir Yer Bilgi Sistemi)

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

İzmir ili genelinde yapılan zemin etüt çalışmalarına ait veriler CBS tabanında veri havuzunda toplanarak bir araya getirmek ve yorumlamak amaçlanmıştır.
Bu kapsamda Belediyemiz ile ilgili Bakanlık ve ilçe Belediyelerimizce yaptırılmış olan;

İmar planlarına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporları,
Parsel bazlı zemin ve Temel Etüt raporları,
Proje bazlı jeoloji-jeoteknik-hidrojeolojik etüt çalışmaları ve
Microbölgeleme Etüt Raporları sonucunda elde edilen verilerin ortak bir veri tabanında toplanması ve alanında uzman akademisyenlerce değerlendirilmesi ile İzmir’in zeminine yönelik tüm riskli bölgelerinin belirlenmesi ve buna yönelik analizler ile risklere karşı doğa ile uyumlu bir şehir yapılanması sağlanacaktır.

Aynı zamanda proje çalışmalarımızda zemine ait verilere daha kolay ulaşım sağlanırken zemine bağlı kırılganlıklar da daha kolay tespit edilecektir. Ayrıca İzmir Yer Bilgi Sistemi ile Belediyemizce planlanan mühendislik projeleri yatırımlarında da bütçe kaynaklarımızın doğru bir şekilde kullanılmasına imkân sağlanacaktır.
İzmir ili genelinde yapılan zemin etüt çalışmalarına ait veriler CBS tabanında veri havuzunda bir araya getirerek ve yorumlayarak zemin verilerinin kent bilgi sistemine entegrasyonu ile bölgesel değerlendirmeler yapılmakta ve yüksek öncelikli kentsel iyileştirme bölgeleri belirlenerek kentsel dönüşüm ve mekânsal planlama stratejilerinin oluşturulması hedeflenmektedir.

Öncelikli olarak 30 Ekim 2020 yılında kentimizde yaşanmış olan depremde en çok etkilenen ilçelerimizden Bayraklı’dan başlayarak, bölgede yapılmış olan imara esas zemin etüt raporları sayısallaştırılarak sisteme entegre edilmeye başlanılmıştır. Bu amaçla sisteme, her bir sondaj noktasına ait yüklenici firma, teknik personel bilgisi, arazi ve laboratuvar deney sonuçlarına ait veriler işlenmektedir. Aynı şekilde 30 ilçemizden alınan farklı zemin ve jeolojik özelliklere sahip bölgelerden 250’şer adet zemin ve temel etüt raporları da sayısallaştırılarak sisteme işlenmektedir. Buna paralel sahada yapılan jeofizik çalışmaları ile DES, Sismik- MASV, Microtremor vb. ölçüm veri girişleri sisteme aktarılarak zemin büyütmesi, hakim titreşim periyodu, zemin sınıfı vs. gibi parametrelerin bölgesel ölçekte bütüncül olarak belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Oluşturulan web portalı ile sisteme aktarılan tüm veriler iki boyutlu harita üzerinde lokasyon ve veri tipi olarak görülebilmekte ve ayrıca aynı portal üzerinde bulunan sorgulama butonu ile de sondaj ve projeye ait künye bilgilerine erişilebilmektedir.

Sorgulama ekranı ile Verinin kaynağı, Yüklenici Firma, Proje adı, Adres bilgileri, Ada-Parsel bilgileri, Sorumlu Mühendis ve Sondör vb. bilgileri sistem üzerinden sorgulanabilmektedir.