Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Tarihi Köşkler Restore Ediliyor

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Carfi Köşkü

Carfi ailesine ait 940 metrekare bahçe içindeki iki katlı köşk 19. yy'da İzmir'in köklü ailelerinin yaşadığı Tilkilik semtinde 945 sokakta yer almakta olup,  aile konağı 1997'de EÇEV'e bağışlamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir 1 Numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescilli yapının restorasyonu ve rekonstrüksiyonu EÇEV'le imzalanan protokol kapsamında yapılmıştır.

Yapının rölöve ve restorasyon projeleri ile eski fotoğraflara dayanılarak çıkarılan plan kurgusu ile tek katlı müştemilat yapısı sergi atölyeleri ve eğitim salonu olarak hizmet edecek iki katlı konut yapısında ise seminer salonları, sabit sergi alanı, konferans salonu ve çalışanlara ait ofisler olarak yenilenmiştir.
Carfi Bilgi ve Kültür Evi hizmete alındığında, tarihi Agora bölgesinde yaşayan çocuk,genç ve yetişkinlerin eğitim fırsatlarıyla buluşacağı, EÇEV'in İzmir'deki üçüncü etkinlik merkezi olacaktır.

Paterson Köşkü

Yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık tarihi yapı, restorasyon çalışmalarının ardından kültür amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecektir.
Kentin önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü'nün restorasyonu Büyükşehir Belediyesi tarafından devam ettiriliyor. Çevre düzenlemesi kapsamında müştemilat yapıları çevresinde araştırma kazıları yapılmıştır. Restorasyon kapsamında, köşkün içinde serbest durumdaki yapı malzemeleri sanat tarihi uzmanları tarafından değerlendirilmiş yapının özgün malzemesi olduğu tespit edilenler envantere alınarak tekrar kullanılması amacı ile korunmuştur. 
Ana binada rekonstrüksiyon çalışmaları devam etmekte olup, kuleli binada dış cephe boya imalatları tamamlanmıştır.