Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

LoRaWAN

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Dirençli dijital şehir vizyonu doğrultusunda, kullanılan teknoloji tabanlı uygulamaların sayısı ve kapsamı artırılarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve kentin kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanılarak sunulan kamu hizmetinin kalitesi, etkililiği ve verimliliğinin artırılması hedeflenmektedir.
LoRaWAN; hava koşulları, doğal afet durumları, iklim değişikliği uyumu ve kentsel tasarım ile ilgili önemli verileri değerlendirerek, kentsel riskleri belirleyip yetkili birimlerin gerekli önlemleri almasına olanak tanımaktadır. Bu sayede, proje, çeşitli veri kaynaklarından elde edilen bilgilerle kentsel alanlarda potansiyel risklere karşı etkili bir şekilde mücadele edilmesini sağlamaktadır.
Bu kapsamda, 20 adet telsiz kulesine gateway, meteoroloji veri modülleri ve sıcaklık modülleri entegre edilerek şehrin %80’ini kapsayacak şekilde çalıştırılmıştır.
Toplanan veriler afet riski yüksek olan bölgelerde gerekli önlemlerin alınması için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı müdürlükler ile paylaşılacak, aynı zamanda Açık Veri Platformunda vatandaşlar ile paylaşılacaktır. Ayrıca, verilerin başta üniversiteler olmak üzere araştırma geliştirme kuruluşları ve ilgili meslek odaları ile paylaşılması sayesinde gelecekte sistemin kapsamının artırılması ve geliştirilmesi planlanmaktadır.
Ayrıca sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda LoRaWAN’ın kurulu olduğu tüm alanlarda çöp konteynerlerinin doluluk oranları, enerji altyapısının ölçümlenmesi, sokak aydınlatma sistemlerinin uzaktan kontrolü, su sayacı okuma, deniz suyu sıcaklıkları, tarım arazilerindeki toprak verimliliği, ulaşım araçlarının ortam ve yolcu verilerinin ölçümlenmesi gibi farklı alanlardaki projelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu kapsamda kurulan LoRaWAN ağı ile dijital şehir tabanı oluşturulmuş olacaktır.

Oluşabilecek orman yangınlarının ihtimallerini belirlenmesi için alanda sıcaklık ve nem gibi faktörlerin ölçülmesi gerekmektedir. LoRa sensörleri aracılığı ile konumlandırıldığı alanlarda parametrik basınç, yağmur miktarı, karbon, çiğ noktası, sıcaklık, nem, rüzgar yönü, rüzgar şiddeti gibi parametreler ölçülüp belirli hesaplamalar ile yangın oluşma ihtimalleri tespit edilmektedir. Bu hesaplamalar sonucu yangın oluşma ihtimali olan lokasyonlarda gerekli tedbirler alınarak yangınların büyümesinin önüne geçilmesi sağlanmaktadır. 

Meteorolojik Veri İstasyonu

20 Adet telsiz haberleşme kulesinde montajı yapılan Meteorolojik Veri İstasyonları sayesinde alandaki nem, sıcaklık, yağmur, rüzgar yönü ve şiddeti gibi veriler elde edilir. Bu veriler sayesinde ormanlık alanlardaki iklim durumları anlık olarak takip edilerek oluşabilecek orman yangınlarının kontrolü konusunda riskli bölgelerin belirlenmesi sağlanmaktadır.