Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Yer: Tan Mahallesi, 774. Sokak No: 4 Konak/İzmir
Tarih: 28.10.2023 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir. 
 
Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi; İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi, Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü ve “Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği” işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitimli, çağdaş, modern bir gelecek nesil yetiştirme hedefinin özgün projesi olan Köy Enstitülerini konu almaktadır. Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi binası, Konak’ta, “Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi”nin hemen yanında yer almaktadır.
 
Köy Enstitülerinin tarihimizdeki yeri ve önemi, Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında temel eğitim, köy öğretmenleri, Köy Enstitülerinin kurucuları, mezunları ve günümüze kalanlar Anı ve Kültür Evi’nin temasında odak noktasında bulunmaktadır. Anı ve Kültür Evi’nde; Köy Enstitülerinin kuruluş amacı, hedefleri, kurucuları, dönemin koşulları hakkında modern müzecilik teknikleri kullanılarak verilen bilgilerle, öne çıkan isimlerin biyografileri, günümüze ulaşan hatıraları harmanlanarak bir Köy Enstitüleri anlatısı sunulmaktadır. Sergilenen materyaller arasında; Köy Enstitüsü öğrencileri tarafından yapılmış ya da kullanılmış olan; tahta bavul, saat, tuğla, mandolin, mandolin kutusu, rozet, marangoz rendesi vb ders araç gereçleri bulunmaktadır. Ayrıca tarihi belge; diploma, günlük, kayıt defterleri, ders notları, orijinal baskı fotoğraflar gibi materyaller de Anı ve Kültür Evi’nde sergilenmektedir. Anı ve Kültür Evi’nde dinamik bir yapı ortaya koymak amacıyla, bir araştırma kütüphanesi ve bir dijital kütüphane de bulunmaktadır. 
 
Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi kütüphanesinde yer alan tamamı Köy Enstitülerini konu alan 600 kitap ve dijital kütüphanesinde yer alan dokümanlarla, Köy Enstitüleri alanında çalışan araştırmacılara değerli bir veri tabanı sağlanmaktadır. Bu veri tabanına ziyaretçiler Anı ve Kültür Evi’nde yer alan tabletlerden ulaşabilmektedir. Böylelikle Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi, Köy Enstitüleri alanında araştırma yapan akademisyen, tarihçi ve araştırmacılar için önemli bir başvuru merkezi konumuna ulaşmaktadır.
 
Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi, dijital müzecilik uygulamalarının kullanıldığı bir kurgu ile hayata geçirilmiştir.  Dokunmatik etkileşimli ekran uygulamaları, dijital arşive erişim sağlayan tabletler vb uygulamalarla özellikle gençlerin ilgisini çekecek bir tasarım ile gerçekleştirilen Anı ve Kültür Evi’nde, Köy Enstitüleri hakkında; “Köy Enstitüsüne Başlama Hikâyesi”, “Köy Enstitüsünde Neler Öğrendiler”, “Köy Enstitülerinin Eğitim Felsefesi”, “Köy Enstitüleri Neden Kapatıldı” vb başlıklarla sunulan sözlü tarih videolarını izlemek de mümkün olmaktadır.  
 
Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi binası hakkında
 
Köy Enstitüsü Anı ve Kültür Evi binası, İzmir İli, Konak İlçesi, Natırzade Mahallesi 18 pafta, 118 ada, 4 parselde yer almaktadır. “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiş olan Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi binası; bodrum, zemin kat, birinci kat ve bir ara katıyla yaklaşık olarak 300 m²’lik alana sahiptir. Yapı büyük oranda değişmeden günümüze kadar ulaşmıştır; L planlı, üç katlı ve yığma yapı sistemi kullanılarak yapılmıştır. Yapının kuzeyinde Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi (Yemişçizade Konağı), güneyinde ise Natırzade Camii bulunmaktadır. Yapının kuzeyinde bulunan 774 sokak araç trafiğine kapalıdır ve bu sokak Eşrefpaşa Caddesi’ne merdivenler ile bağlanmaktadır. Yapının tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte 19. yüzyıl sonlarında veya 20. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı düşünülmektedir.