Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

23° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Gelenekselleşen Festivaller ve Yıl Boyu Kültür Sanat Etkinlikleri

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Hülya – Özdemir Nutku Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali

2021’de hayatını kaybeden tiyatro araştırmacısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İzBBŞT) Danışma Kurulu Üyesi ve Sanat İletişim Direktörü Prof. Dr. Hülya Nutku ile 2019’da yaşamını yitiren tiyatrocu, şair ve yazar Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun anısını yaşatmak üzere 2022’den itibaren “Hülya-Özdemir Nutku” adıyla düzenlenmektedir.  Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali İzmirlileri; İzmir’den, Türkiye’den hatta Dünya’nın farklı ülkelerinden pek çok tiyatro ekibiyle buluşturmaktadır.

İzmir Uluslararası Portre Karikatür Şenliği 

2022 yılında ilki gerçekleştirilen, Uluslararası Portre Karikatür Şenliği üçüncü kez 25 - 28 Nisan 2024 tarihleri arasında sanatın en eğlenceli dallarından biri olan Portre Karikatürü’nü İzmirlilerle buluşturmak amacı ile 12 ülkeden 20 uluslararası sanatçının katılımıyla İzmir’in çeşitli ilçelerinde gerçekleştirilecektir.

Türkü Günleri

2023 yılının Âşık Veysel Yılı ilan edilmesi ve Âşık Veysel'in aramızdan ayrılışının 50. yılı nedeniyle gerçekleştirilmiştir. Halk müziğinin önde gelen ve sevilen sanatçılarının halkla buluşması ve 3 gün süren festivalde Âşık Veysel’in ünlü sanatçılar eşliğinde İzmir halkıyla anılması sağlanmıştır. İzmirliler tarafından yoğun ilgi gören Türkü Günleri’nin 2024 yılında da yapılması planlanmaktadır.

Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali

İlki 1935 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün talimatıyla, Balkan Ülkeleri arasında dostluk ve dayanışmayı arttırmak amacıyla düzenlenmiştir. 2007 yılından itibaren de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Sırbistan ve Yunanistan'dan Halk Oyunları ekipleri ve sanatçılarının bir araya geldiği, programında konser ve halk danslarının yer aldığı festivalde Balkanların tüm renklerini şehrimize taşınmaktadır. 2024 yılında İzmir’in göçmen nufüsunun ağırlıklı olduğu ilçelerinde 18’incisi gerçekleştirilecektir.

Yeniden Sinematek

Sinema tarihine yön veren filmlerin izlenmesi sağlanıp, bilinçli bir izleyici kitlesi yaratmak amacıyla Yeniden Sinematek Projesi kapsamında kapalı alan etkinliklerinde her ay bir tema üzerinden, yaz döneminde açık hava gösterimlerinde ise dünya festivallerinden bir seçki sunulmaktadır. Gösterimler, filmlerin sinema tarihindeki yeri, akım özellikleri, ülke sineması, tür ve yönetmen anlatısı vb. hakkında hazırlanan sunumlarla desteklenmektedir. Böylece izleyicinin film hakkında bir bakış kazanması, sinema sanatı konusunda birikimini arttırması sağlanarak katmanlı bir izleme süreci oluşturulmaktadır.
2009 yılında ilk kez Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde açık hava gösterimleri ile başlayan Yeniden Sinematek, sonbahar dönemiyle birlikte İzmir Sanat'ta düzenli olarak her ay bir tema üzerinden filmler programlanarak gösterilmektedir. 2016 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Seferihisar'da yaşama kazandırdığı Seferihisar Kültür Merkezi'nde de film gösterimleri gerçekleştirilmektedir.

İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile ilkini 2020 yılında düzenlediği İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali her yıl 21 Haziran Dünya Müzik Günü’nü kapsayan tarihlerde düzenlenmektedir. Festival programı kapsamında müzik temalı filmler başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası güncel ve retrospektif bir film seçkisinin yanı sıra film ekipleri söyleşiler ve özel konserlerin şehrin farklı mekanlarında sanatseverler ile buluşması sağlanmaktadır.  
İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nde her yıl oluşturan farklı jüriler tarafından yapılan değerlendirmelerle Ulusal Yarışma kategorisinde En İyi Film Ödülü, Jüri Özel Ödülü, En İyi Oyuncu Ödülü, En İyi Özgün Müzik Ödülü, En İyi Özgün Film Şarkısı Ödülü, En İyi Ses Tasarımı Ödülü; Uluslararası Yarışma kategorisinde En İyi Film Ödülü, Jüri Özel Ödülü, En İyi Özgün Müzik Ödülü sahiplerine Kristal Flamingo ödülleri takdim edilmektedir. Bunlara ilaveten, dizi müziklerini de ödüllendiren Festivalde Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü, Platform Dizisi En İyi Özgün Jenerik Müziği Ödülü, Ulusal Kanal Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü, Platform Dizisi En İyi Özgün Şarkı Ödülü verilmektedir.

Akdeniz Sinemaları Buluşması

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile ilkini 2020 yılında düzenlediği Akdeniz Sinemaları Buluşması (MEDCINE), Akdeniz ülkelerinden çok sayıda filmi tematik başlıklarda bir araya getiriyor. Akdenizli sinemacıların şehrimize davet edilerek sektöre dair bir yuvarlak masa toplantısına evsahipliği yapılan etkinlik kapsamında ayrıca, dünya sinemasına önemli katkıları bulunan Akdenizli usta bir sinemacıya “Henri Langlois İzmir Onur Ödülü” takdim edilmektedir.