Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

24° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

26
Eylül

NAMUS SÖZÜ VERDİ

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu,  Geleneksel 5. Efemçukuru Köyü Organik Üzüm Festivali’nde Çamlı için namus sözü verdi.  Burada yaşanacak kirlenmenin sadece Efemçukuru’nu değil İzmir’i ve Türkiye’yi ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, “Benim bir sorun çözme adabım var. Kavga etmeden uzlaşarak ama inancımdan dönmeyerek, uzlaşarak ama ilkelerimden taviz vermeyerek, uzlaşarak ama adam gibi durarak sorun çözme yöntemim var. Kentte 40 yıldır kangren olmuş konuları çözdük. Çamlı için de hepinizin huzurunda yasal bütün yolları deneyerek kentimizin ve kent insanımızın, ülkemizin havasını, suyunu, toprağını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğime namusum ve şerefim üzerine söz veriyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 5. si düzenlenen Geleneksel Efemçukuru Köyü Organik Üzüm Festivali Menderes’in Efemçukuru Köyü’nde düzenlendi. Festivale CHP Genel Başkan Yardımcısı Binnur Tamaylıgil, İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Ahmet Ersin, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Efemçukuru Efemçukuru Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fikret Bay, Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir, meclis üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları,  köylüler ve vatandaşlar katıldı.

Baraj yatırımı kaldırıldı
 Festivalin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Efemçukuru’nun İzmir için önemine değinerek, altın aranacak yerin 700 – 750 metre rakımda çevresinin Tahtalı Barajı, Ürkmez Barajı, 5-6 adet göletle çevrili olduğunu,   İzmir İl Özel İdaresi ile birlikte milyonlarca lira harcayarak çıkarttıkları, termal turizmin, seracılığın, elektrik üretiminin geliştirileceği jeotermal yatakların da bu tepenin altında olduğunu belirtti. Burada yaşanacak kirlenmenin nelere mal olacağına dikkat çeken Başkan  Başkan Kocaoğlu, “Altın madeni sadece Efemçukurunu değil, Türkiye’nin en iyi üzümünü değil, bu bölgedeki köyleri değil İzmir’i ve Türkiye’yi ilgilendiren bir konudur. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği karar son derece vahimdir” diye konuştu. Göreve geldikten sonra bu bölgede altın arama konusunun gündeme geldiğini, bir grup bilim adamının altın aranmasına karşı, bir grubun da maden zenginliktir diyerek altın aranması konusunda görüş bildirdiğini belirten Başkan Kocaolğıu, “ Beni altın aranmasın, ya da altın aranmasın diyenler ilgilendirmiyor.

 Beni ilgilendiren 3.5 milyon hemşehrimin Başkanı olarak bu konunun bilimsel alt yapısıdır. Tarafsızlığına ve bilimsel ahlakına inandığımız öğretim üyeleri, meslek odaları ile 4 sene önce 188 sayfalık dosya hazırlayarak Efemçukuru konusunda yaptığımız bilimsel çalışmayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımız, Bakanlarımız ve milletvekillerimize gönderdik. 21.5 milyon metreküp hacmiyle 300 bin nüfuslu Yarıdımada bölgesinin su ihtiyacını karşılayacak Çamlı Barajı’nın İZSU Kurumumuz yapsın dedik. Projesini DSİ’nin yaptığı, etütleri hazır olan ve DSİ’nin 5 yıllık yatırım programında yer alan bu baraj sonra DSİ’nin yatırım programından çıkarılmış. Devreye biz girmişiz. İhtiyacımız var diyerek barajın yapımını talep etmişiz. Fizibilite hesabı 10 yıl önce yapılan baraj için şartların değiştiğini belirtilmiş. Aslında gerek olmamasına rağmen biz yeniden yapımına başladık. Ancak Çevre Orman Bakanlığı’nın son yaptığı çevre düzeni planında baraj kaldırılmıştır, yok olmuştur” diye konuştu.

Yargıya gideceğiz
Eski DSİ Genel Müdürü’nün Çevre ve Orman Bakanı olduğunu,  DSİ’nin Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlandığı belirten Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “ Biz yasal mücadelemizi sürdürüyoruz. Önce plana itiraz ettik. Değişmezse yargıya gideceğiz. Çamlı Barajı’nın yapılmadığını, bu kente lazım olmadığını varsayalım. Altın aranacak Efemçukuru Köyü’nün konumu, burada yaşanacak bir kirlenme tüm İzmir’i ve ülkeyi ilgilendiren önemli bir konudur. Benim bir sorun çözme adabım var. Kavga etmeden uzlaşarak ama inancımdan dönmeyerek, uzlaşarak ama ilkelerimden taviz vermeyerek, uzlaşarak ama adam gibi durarak sorun çözme yöntemim var. Kentte 40 yıldır kangren olmuş konuları çözdük. Ama bu konu çok önemli. Çok hayati. Tüm İzmirlileri Efemçukuru’nu değil İzmir enfes üzümüne değil kentin suyuna toprağına sahip çıkması gerekir. Hepinizin huzurunda yasal bütün yolları deneyerek kentin ve kent insanının, ülkenin havasını, toprağını, suyunu sonuna kadar korumak için  namusun ve şerefim üzerine mücadele edeceğime söz veriyorum”

Kocaooğlu’na teşekkür
Efemçukuru Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Fikret Bay ve Efemçukuru Köyü Muhtarı Mustafa Özdemir ise yaptıkları konuşmada 2 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yeni bir üzüm getirdiğini adına İzmir Enfesi koyduklarını belirterek, organik tarıma geçiş için verdikleri destekten ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek ürünlerini İstanbul pazarlarına satmaya başladıklarını söyledi. Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün ise yaptığı konuşmada Efekçukuru’nu İzmir’in gündemine oturtan, İzmir Enfesi üzümünü telafuz ettiren Başkan Aziz Kocaolğu’na teşekkür etti.

Festivalden renkli görüntüler
Menderes ve Seferihisar Orhanlı Köyü halk dansları ekiplerinin gösterileri ile başlayan festivalde Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yöreye getirdiği çekirdeksiz kara üzüm olan İzmir Enfesi’nin ilk hasadı da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ikram edildi. 10 üreticinin katıldığı organik Enfes üzümü yarışması da düzenlendi. Değerlendirmeler ziraat mühendisleri tarafından yapıldı.  Birinci olan Kazım Karakuş’a ara çapa makinasını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hediye etti. İkinci ve üçüncüye de motorlu tırpan ve motorlu pülverizatür dağıtıldı. Köylü kadınlarının yaptığı keşkekler ikram edildi. Başkan Kocaoğlu, köyde aynı gün evlenen aynı zamanda organik üzüm yetiştiricisi olan Serkan ve Teslim’e Sağdıç çiftini kutlayarak altın taktı. Türk halk müziğinin sevilen sanatçısı Tolga Çandar’ın sevilen türküleri ile son bulan festivalin girişin de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttı organik üzümler oldukça beğenildi,





TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber