Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

28
Temmuz

BAŞKAN’IN ŞANTİYE MESAİSİ

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, restorasyon sonrasında “konukevine” dönüştürülecek olan Şato Restoran ile Şirinyer Tüneli’nin üst düzenleme çalışmalarını yerinde inceledi, vatandaşlarla bir araya gelerek düşüncelerini aldı.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nın yapımı süren projelerindeki şantiyeleri ile yapımları yeni tamamlanan yatırımları gezmeye devam ediyor. Geçtiğimiz Hafta Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi ve Gaziemir Semt Garajı şantiyeleri ile yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başlayan Gaziemir yürüyen merdivenli asansörlü üst geçidini teftiş eden Başkan Kocaoğlu, şantiye incelemelerini restorasyon çalışmalarının devam ettiği Şato Restorant ile düzenleme çalışmaları tamamlanan Şirinyer Tüneli üst düzenlemesiyle sürdürdü.



Konak Meydanı’nı tepeden gören konumuyla İzmir’in en özel yapılarından birisi olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konukevi yapmak üzere başladığı restorasyon çalışmaları ile tekrar hayat bulmaya başlayan Şato Restoran’daki inceleme gezisinde, Başkan Aziz Kocaoğlu'na İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran ve Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer eşlik etti.


Varyant yolunun açılmasının ardından bu bölgeye yapılan ilk yapılardan birisi olan Şato Restoran’ı tekrar kente kazandırmaya kararlı olduklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, çalışmaları İzmir 1 No’lu Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onayı ile devam eden bu muhteşem yapının tüm katlarını ve bahçesini karış karış gezerek bürokratlardan ve yüklenici firma temsilcilerinden bilgi aldı. İnşaat çalışmaları planlandığı gibi yürüyen ve kente gelen protokol konuklarının ağırlanmasında önemli bir görev üstelenecek olan bu tescilli yapı, çeşitli üst düzey toplantı ve görüşmelerin gerçekleştirileceği özel bir mekan haline getirilecek. İnşaat çalışmaları Eylül ayında tamamlanacak olan Şato Restoran, peyzaj ve iç tefriş çalışmalarının ardından görkemli yapısıyla konukevi olarak hizmet vermeye başlayacak.


Şark Kahvesi’ydi
Eşrefpaşa ve Hatay Semtlerinin gelişmesini sağlayan Varyant yolunun 1955’de açılmasının ardından yapılan ilk yapılardan birisi olan Şato, “Milli Mimari” söylemiyle ve 17. yüzyıldaki İstanbul yalılarından esinlenilerek yapıldı. Mimar Rıza Aşkan ve Doğan Tekeli tarafından 1954’de Şark Kahvesi olarak tasarlanan yapı, yol ile park arasındaki eğimli arazide iki katlı olarak düzenlendi. Yol kotundaki giriş katında büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor. 2. derecede arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Şato Restoran, 1969 yılında İzmir Belediyesi’nin mülkiyetine geçmişti.








Şirinyer turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa Menderes Raylı Sistem Projesi kapsamında yapımı gerçekleştirilen Şirinyer Tünel üstü düzenlemesini de yerinde inceleyerek esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Tünel üst düzenlemesi için Başkan’a teşekkür eden vatandaşlar, istek ve önerilerini de aktarma fırsatı buldular.


Şirinyer Tüneli’nin üst ve yan kısmında kalan alanlarında içinde olduğu düzenleme; bir uçta Hürriyet Mahallesi Cengiz Topel İlköğretim Okulu, diğer uçta Aydın Hatboyu, Akdoğan Caddesi Akıncılar İlköğretim Okulu’na kadar olan güzergahı kapsıyor. Yaklaşık 2 kilometrelik tünelle demiryolu hattı yeraltına alındığından, yerüstünde kazanılan alan ve eski demiryolunun yan kısımlarındaki alanlar düzenleme kapsamında ele alındı. Vatandaşların kültürel, dinlenme ve sportif ihtiyaçları düşünülerek yapılan düzenleme kapsamında, Şirinyer Tüneli’nin kapalı alanı üstünde gölgelikli sergileme ve dinlenme alanları, yeşil alanlar ve otopark alanları oluşturuldu. Bu alanlara yerleştirilecek banklar, açıkhava kondisyon ile çocuk oyun setlerinin de önümüzdeki günlerde monte edilmesinin ardından, vatandaşlar bu alanlardan da faydalanmaya başlayabilecek. Düzenlemeyle birlikte alana yerleştirilen panolarda, demiryollarının tarihsel gelişim sürecini anlatan bir bölüm de oluşturularak vatandaşların bu konuda bilgi edinmeleri sağlanacak.


Tünel üstü ve eski demiryolu hattı yan yollarını kapsayan toplam 1 milyon 841 bin TL’lik maliyetli proje kapsamında, Aydın Hatboyu Caddesi’nin 531 ve Namık Kemal Caddesi ile kesiştiği noktalarda kavşak arası yol geçişleri de oluşturularak trafik düzeni sağlandı.


TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber