Eylül

“Milletin efendisi”ne en büyük destek

“Milletin efendisi”ne en büyük destek
Güç koşullarda ayakta durmaya çalışan tarım kesimi, bu sıkıntılı süreci İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle atlatıyor. Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini başlatan yerel yönetim olarak dikkatleri toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma kooperatiflerine ortak üreticilere 2007 yılından bu yana yaklaşık 168 milyon TL’lik katkıda bulundu. 2015 yılı sonuna kadar planlanan alımlarla birlikte bu rakam 190 milyon TL’ye ulaşacak.

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Yerelde kalkınma hedefi kapsamında 2007 yılında uygulamaya başladığı sözleşmeli üretim modeliyle bugüne kadar tarım kooperatiflerine yaklaşık 168 milyon kaynak aktaran Büyükşehir Belediyesi, zor durumdaki üreticiye de can suyu oldu. Kooperatiflerden 2015 yılı başından itibaren 32.5 milyon TL alım yapan Büyükşehir Belediyesi, yıl sonuna kadar planladığı 22 milyon liralık alımla birlikte, bu yıl üreticiye 54.5 milyon TL aktarmış olacak. 2007 yılından bu yana kooperatifler aracılığıyla üreticiye aktarılan destek, 2015 yılı alımlarıyla birlikte 190 milyon TL’ye ulaşacak.

Üretici kooperatiflerinden yapılan alımlar:

Tire Süt Kooperatifi
2009 yılından bu yana 106 milyon liralık alım yapıldı. Tire Süt Kooperatifi’ne sadece 2015 yılının Temmuz ayına kadar alımı yapılan 5.6 milyon litre süt için 17.4 milyon TL ödenirken yıl sonuna kadar alımı planlanan 5 milyon litre süt için 15.8 milyon TL daha ödenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında 10.6 milyon litre süt için toplam 33.2 milyon TL ödeme yapmış olacak.

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2006 yılından bu yana 25 milyon TL’lik bitki, yoğurt, ayran ve zeytinyağı alımı yapıldı. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden sadece 2015 yılının başından itibaren 1 milyon 205 bin liralık zeytinyağı ve 3 milyon 572 bin TL’lik bitki alımı yapıldı. Yıl sonuna kadar yaklaşık 1.6 milyon TL’ye 55 bin 370 adet çalı, bin 550 adet ağaç alımı yapılması planlanıyor.

İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2009 yılından bu yana 3 milyon 772 bin liralık kaşar peyniri, tulum peyniri, lor ve zeytinyağı alımı yapıldı. İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden sadece 2015 yılında 1 milyon 795 bin liralık peynir alımı yapıldı.

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2007 yılından bu yana toplam; 25 milyon 138 bin TL tutarla 35 milyon adet ağaç, çalı, mevsimlik ve yer örtücü bitki alımı yapıldı. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 2015 yılının başından itibaren 4 milyon TL’lik alım yapıldı. Yıl sonuna kadar 2.3 milyon liralık 58 bin adet çalı ve 1.3 milyon mevsimlik çiçek alımı daha yapılması planlanıyor.

Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2010 yılından bu yana 5.2 milyon TL tutarla yaklaşık 9 milyon adet çalı grubu ve mevsimlik bitki alımını gerçekleştirildi. Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 2015 yılının başından itibaren 1 milyon 205 bin TL’lik alım yapıldı. Yıl sonuna kadar 890 bin TL’ye bir milyon adet mevsimlik çiçek alınması planlanıyor.

Zeytinova Çiçek, Süs Bitkileri Peyzaj, Üretim Pazarlama Kooperatifi
2013 yılından bu yana 762 bin TL tutarla 76 bin adet çalı bitkisi alımı yapıldı. Zeytinova Çiçek, Süs Bitkileri Peyzaj, Üretim Pazarlama Kooperatifi’nden 2015 yılında 276 bin TL’lik alım yapıldı.

Derebaşı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2014 yılından bu yana yaklaşık 600 bin TL tutarla 160 bin adet çalı bitkisi alımı yapılmıştır.

Pamukyazı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2008- 2010 yılları arasında 860 bin TL tutarla 1 milyon 385 bin adet ağaç, çalı ve yer örtücü bitki alımı yapıldı.

Karaburunlu ve Mordoğanlı üreticilerden 2007-2011 yılları arasında 187 bin adet nergis soğanı; Mordoğan Çok Amaçlı Üretim Pazarlama ve İşletme Kooperatifi’nden ise 2010 yılından itibaren 90 bin adet çiçekli nergis bitkisi alımı yapıldı.

Torbalı Orman Fidanlığı’ndan 2007 yılından itibaren toplam 955 bin TL tutarla 293 bin adet ağaç, çalı ve yer örtücü bitki alımı yapıldı.

Muradiye Orman Fidanlığı’ndan 2007 yılından itibaren toplam 583 bin 586 TL tutarla 34 bin adet ağaç ve çalı grubu alımı yapıldı