Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

26° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

03
Temmuz

İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt

TÜMÜ PAYLAŞ

İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt
İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt
İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt
İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt
İzmir’in yollarına “cüruflu” asfalt
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin demir cürufundan elde ettiği yeni asfalt türü, uzmanlardan tam not aldı. İZBETON laboratuvarındaki üretim sürecini ve uygulamasını yerinde inceleyen Başkan Kocaoğlu, bu yeni ürünü altı kesitli yol inşaatlarının en alt üç kesitinde uygulamayı düşündüklerini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin demir-çelik fabrikalarının atık malzemesi olan demir cürufundan asfalt (cüruf agreda) üretmek amacıyla İZBETON laboratuvarında gerçekleştirdiği deneme çalışmaları olumlu sonuç verdi. Ortalama 65 cm kalınlığındaki bir yolun standartını oluşturan 6 kesitten en alttaki üçü olan dolgu, alt temel ve plentmiks temel kesitleri ile bordür ve parke taşı üretiminde kullanılması öngörülen yeni malzeme, ilk testlerden başarıyla geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBETON’un Belkahve’deki şantiyesine giderek cüruftan elde edilen asfaltın üretimi ile malzemenin uygulanarak test edilmesi süreçlerini yerinde inceledi.

Demir çelik üretiminden elde edilen cürufun büyük kısmının atıl durumda stoklandığını ve her yıl 3 milyon tondan fazla cürufun bu atıl yığına eklendiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Ülkemizde daha önce bir karayolu inşaatında kullanılmayan ve yeni yeni gündeme gelen cüruf malzemesi, teknolojik olarak gelişmiş ABD, Avustralya, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin karayolu inşaatlarında yüksek oranlarda uygulanıyor. Söz konusu malzemeyi sıcak asfalt veya sathi kaplama olarak değil, ilk etapta yolun en alttaki üç katmanında uygulamayı düşünüyoruz” dedi.

Çok daha avantajlı
İZBETON tarafından üretilen cüruf karışımlı asfalt; kimyasal ve biyolojik olarak bir değişime uğramıyor, çözünmüyor ve yanmıyor. Fiziksel veya kimyasal olarak reaksiyona girmiyor, temas ettiği maddeleri çevreye veya insan sağlığına zarar verecek şekilde etkilemiyor; yüzeysel su ve yer altı suyu kirliliği tehlikesi de yaratmıyor. Bu yeni asfalt türünün dayanıklılık ve uzun ömürlülük faktörlerinin yanısıra cürufun geri dönüşüme kazandırılması ve çevrecilik açısından da önemli olduğu bildiriliyor.

Ekonomik yönden cazip görünen cüruflu asfalt, sıkışma ve taşıma gücü oranı deneylerinde kalkerli asfalta oranla ortalama yüzde 95 daha avantajlı bulunuyor. Ayrıca, cüruf malzemesinden elde edilen asfalt, kalkerli asfalta göre daha geç soğuyor. Sıcaklığını daha uzun süre koruyan bu yeni asfalt, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni bağlanan ve kent merkezine nispeten uzak yerleşimlere asfalt götürürken malzemenin sıcaklığını korumakta yaşanılan zorluğu da ortadan kaldıracak.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber