Erişilebilirlik Butonu
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu
Kapat

Sağ Menü

16° hava durumu ikonu

Sayfası

Sayfa İçeriği

21
Şubat

“Gururla gezdirdi”

TÜMÜ PAYLAŞ


Gaziemir’de inşaatı devam eden İzmir Yeni Fuar Kompleksi’ni medya temsilcilerine gezdiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ismini İzmirliler’in belirleyeceği yeni fuar kompleksinin Temmuz ayında tamamlanacağı müjdesini verdi. Başkan Kocaoğlu, yeni fuar alanı ile birlikte İzmir’de fuarcılığı 5 misli büyüteceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir’de inşaatı süren İzmir Yeni Fuar Kompleksi’ni kentteki medya kuruluşlarının temsilcileri ve gazetecilere gezdirdi. Dünyada ilk kez bir belediye tarafından, öz kaynaklarla hayata geçirilen ve 400 milyon liraya mal olacak yeni fuar alanının tanıtım gezisine, medya temsilcilerinin ilgisi büyük oldu. Medya temsilcileri, Başkan Kocaoğlu ile birlikte 240 bin metrekarelik alanda 7 blok halinde inşaatı devam eden İzmir Fuar Kompleksi’nin şantiyesini gezerek bilgi aldı.

Şantiye sahasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Yeni Fuar Kompleksi'nin havaalanına 10 dakikada, kent merkezine ise 15 dakika uzaklıkta olduğunu söyleyerek, hedeflerinin İzmir'i her gün fuar organize eden bir kent haline getirmek olduğunu vurguladı.

Otel ve kongre merkezi de içinde olacak
İzmir'in Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri doğrultusunda bir fuarcılık misyonu bulunduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "2005 yılında başlattığımız çalışmalarla bugün inşaat aşamasına geldik. İzmir, Türkiye’de fuarcılığın başladığı ilk kent. Rahmetli başkanlarımız Behçet Uz ve Ahmet Piriştina’nın yaptığı holler artık yetmiyor. 23 bin 500 metrekare olan Kültürpark'taki fuar hollerini yeni merkezde 5 katına çıkarıyoruz. Otoparkımız, rezerv alanımız var. Otel ve kongre merkezi olarak planlanan bir alanımız da var" dedi.

İnşaat çalışmalarının "mükemmel" devam ettiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, betonarme inşaatlarının büyük oranda bittiğini belirterek, "İzmir fuarcılığını en az 5 misli büyütmeyi hedefliyoruz. Bu zaman içinde olacak. İzmir fuarcılığını daha üst düzeye çıkarıp dünyada tanınmış partner fuarcılık şirketleriyle birlikte çalışacağız. Bu kenti her gün fuar yapılır hale getireceğiz. Kongre merkezini de hayata geçirdiğimizde fuarla kongreyi iç içe gerçekleştirmeye çalışacağız" diye konuştu.

İsim babası İzmirliler olacak
Fuar alanının ismini İzmirlilerin belirleyeceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Şu anda 'Fuar İzmir' deniyor, ama biz İzmir Fuarı’nın ismini İzmirli hemşehrilerimizle birlikte belirleyeceğiz. İsim babası hemşehrilerimiz olacak. Biz çok mutluyuz. İnşaatın tamamlanmasının ardından, Temmuz ayından sonra ihtisas fuarlarını bu alanda yapacağız. Kültürpark’taki fuar hollerinin yeri için de hayata geçireceğimiz bir projemiz var. Orada ne yapacağımızı kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Dünyada ilk
Yeni Fuar Kompleksi'ni hayata geçirmek için kamulaştırma dahil, tefrişatı ile birlikte 400 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyada hiçbir belediye, bu kadar büyüklükte bir yatırımı tek başına yapmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi fuar için borçlanmadan, kendi bütçesi ile bu yatırımı hayata geçiriyor. Bu da bizim kentin ekonomisi, yerelde kalkınma, fuarcılık ve kongre sektörünün gelişmesiyle ilgili hedefimizde sadece ve sadece belediyenin gücü ve kaynaklarıyla ne noktaya geldiğimizin ve ileride ne noktaya gelebileceğimizin en büyük ispatı. Bu projenin önce kentimize, bu bölgede üretim yapan sanayicilere, tarımcılara, Türkiye ve İzmir ekonomisine katkıda bulunmasını diliyorum”.
Fuarların kademeli olarak Gaziemir'deki alana taşınacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Geleneksel İzmir fuarı ilk Kültürpark kentin merkezi. Tüketiciye yönelik halka yönelik kitap mücevher, hediyelik eşya, İzmir Enternasyonal Fuarı gibi fuarlar bir müddet Kültürpark'ta yapılacak. İhtisas fuarları burada yapılacak. Buranın ulaşım problemi köklü bir şekilde halledilip 4 milyon İzmirlinin hafızasına yerleşip bilinir, görünür olduktan sonra fuar faaliyetleri kademeli olarak buraya çekilecek" dedi.

Başbakana kongre yanıtı
Başkan Kocaoğlu, gazetecilerin "Başbakan İzmir’in kongre merkezi yok” demişti.  Seçim öncesi buna yanıt mı veriyorsunuz" sorusunu şöyle cevapladı: “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çevre yatırımları ve kentin kalkınması için yapılan yatırımlar konusunda hiç destek almadan her belediyeye verilen ve verilmesi gereken bütçeden o da İzmirlilerin verdiği vergilerin karşılığını alarak yaptığımız çalışmalardan bahsediyoruz.
Sayın Başbakan İzmir’de bir eksik gördüyse kongre merkezi, raylı sistem, metro gibi, İzmir'de başka eksiklikler gördüyse; diğer illerde yaptığı gibi devlet bütçesinden destek vererek kendisi yaparak veya bakanlıklara yaptırmaya muktedirdir. Biz de İzmir'e bir çivi çakan kim olursa; 'sayın başbakan,  sayın bakan, sayın hayırsever yapmıştır' diye göğsümüzü gerere gere paylaşırız, eğer böyle bir eksiklik gördüyse teşekkür ederiz"
.

Monoray gelecek!
İzmir Yeni Fuar Kompleksi’ne ulaşımı sağlayacak monoray sistemine Karayolları’nın izin vermediği yönündeki bir soruya ise Başkan Kocaoğlu; “Seçime kadar birçok şeyler oldu, geçti. Onların üzerinde durmanın,  negatif söylemde bulunmanın anlamı yok.  Seçimden sonra Karayolları o izni verecektir.  Buraya da monoray gelecektir. Monoray sistemleri artık çok gelişti. Saatte 45 bin yolcu taşıyan sistemler var. Karayolları izin verdiğinde bir kısmını belki ESBAŞ’tan buraya yapmak istiyoruz. Üçkuyular Metro ile birleştirebiliriz.  Bunu önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. 

Planlarda var ama izin verilmiyor
Fuar çıkışının düzenlenmesi ile ilgili bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, mutlaka trampet kavşak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Çevre Yolu Projesi gerçekleştirilirken fuarın bulunduğu bölgeye iki menfez ve bu bölgeden çıkış için trampet kavşak belirlendiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Biz bu trampet kavşağı ve kamulaştırmasını yapalım istiyoruz. Fuara “buradan gireceğiz’ dediğimizde planlamayı yapan Karayolları, sanki o zaman Gaziemir ve Karabağlar kavşağı yokmuş gibi ‘o kavşağa çok yakın’ diye trampet kavşak yapmamıza karşı çıktılar. Projeler, planlar duruyor. Ara yollardan tırların geçmesi söz konusu olamayacağına göre bir an önce Karayolları’nın ilgili Bakanlığın planlarda var olan projeyi uygulamamıza izin vermesi gerekmektedir. Düzgün bir trampet kavşakla fuar alanına girişin sağlanmasını istiyoruz. Bu da bizim 5 – 6 yıllık talebimizdir. Bu fuar benim değil. Bu fuar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de değil. Bu fuar hem İzmirli’nin hem Türkiye Cumhuriyeti’nin. Buraya trampet kavşak yapılmasına izin vermemek anlaşılır bir şey değil. Bunu da vatandaşlarımızın takdirine sunuyorum” dedi. 

850 işçi çalışıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Fazıl Ölçer de, inşaatla ilgili medya temsilcilerine detaylı bilgiler verdi.  İzmir Yeni Fuar Kompleksi’nin 240 bin metrekare inşaat alanı ile İzmir’de tek başına yapılan en büyük proje olduğunu belirten Ölçer, 7 bloktan oluşan şantiyede 3 blokta betonarme imalatlarının tamamlandığını, geri kalan bloklarda da betonarme imalatların hızla sürdüğünü söyledi. Ölçer ayrıca alanda yapılan hafriyattan 200 bin kamyon malzeme çıktığına dikkat çekerek, çalışmaların 45’i teknik eleman olmak üzere 850 kişi ve 85 iş makinesiyle yürütüldüğünü açıkladı.

Rakamlarla fuar alanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kente fuarcılık geleneğinde sıçrama yaptıracak yeni fuar merkezinin inşaatını hızla sürdürüyor. 337 bin metrekare alan üzerindeki yeni fuar kompleksi, fuarcılık sektöründe büyüttüğü İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti olma hedefine de bir adım daha yaklaştıracak.

Fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak 14 katlı seyir kulesi tamamlandı. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, 2. etapta kullanılmak üzere 46 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu.  Bunun haricinde ayrıca, 40 bin metrekarelik ayrı bir alan da otel ve kongre merkezi yapılması için ayrıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni fuar merkezinde 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı oluşturularak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis; sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak.

Fuar merkezinin inşaat alanı 240 bin metrekare. Bu büyüklükteki bir inşaat alanı ile İzmir’de tek başına yapılan en büyük proje. 20 bin 500 metrekarelik Fuar Meydanı ve 12 bin metrekarelik Fuar Platosu da proje çerçevesinde hayata geçiyor.

Yapımı devam eden Proje 7 bloktan oluşuyor.
A Blok:  3 kat.   600’ar araç kapasiteli 2 otopark. 23 bin metrekarelik sergi holü.
B Blok: 3 kat. 26 bin 600 metrekarelik sergi holü.
C Blok:  Tek katlı. 15 bin 650 metrekarelik sergi holü.
D Blok:  8 kat. 6 tane 145’er araç kapasiteli otopark. Restoran, seminer salonu.
E Blok: Fuar Sokağı. 4 kat. 3 tane 125’er adet kapasiteli otopark. Fuar sokağı, 2 adet seminer salonu. 
F Blok:  3 kat. 11 bin 500 metrekarelik sergi holü.
G Blok:  Seyir kulesi 14 kat.
TÜMÜ
Önceki Haber
Sonraki Haber