Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

25° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Yeşil Stratejimiz Uluslararası Ödüle Değer Bulundu

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Avrupa Birliği’nin hibe programı “HORIZON 2020” kapsamında 39 uluslararası proje arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, “UrbanGreenUp” adlı projesi birinciliği elde etti. 

Bu kapsamda düzenlenen yabancı uzmanların da katılımıyla gerçekleşen "Horizon 2020-Uluslararası Yeşil Alt Yapı Çalıştayı"nda   kentin geleceğine yön verecek uygulamalar ele alındı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Bitnet ve Demir Enerjiyle birlikte hazırladığı, AB'den 2,5 milyon EURO hibe almaya hak kazanan “UrbanGreenUp” isimli projesi ile  Karşıyaka’dan İzmir Doğal Yaşam Parkı'na, Menemen Ovası'ndan Çamaltı Tuzlası'na kadar çevreyi korumak için yenilikçi uygulamalar gerçekleştirilecek.  

İzmir 2015 yılında imzaladığı ve "Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" çerçevesinde 2020 yılına kadar karbon salımını %20 azaltacak. Bunu başarırken temiz ve çevreci tramvayı, geliştirilmiş bisiklet yolu ağı ve enerjisini %100 yenilebilir enerji kaynaklarından karşılayan belediye yapılarıyla örnek olacak. "UrbanGreenUP" kapsamında geliştirilen örnek uygulamalar, 2020 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken bu hedefler için bir sembol olacak. Ayrıca 2040 yılında taahhüt edilen iklim değişikliği uyum çerçevesinde yapılması gerekenlere de örnek teşkil edecek. 
Ayrıca, "UrbanGreenUp" projesi ile yapılan örnek uygulamalar “İzmir Yeşil Altyapı Stratejisi” ile uyum içinde tüm kente yaygınlaştırılacak.  Projede kentlinin tarımla ve tarımsal üretici kooperatifleri ile buluşturulması, İzmir’in yerel kalkınma hedefleri ile uyumlu ekolojik iş-çalışma alanları oluşturulacak. Kent tarımının geliştirilmesi gıda güvenliği ve çevre bilincini geliştirici pek çok önemli uygulama ve etkinliğe destek verilecek.

HORİZON 2020 kapsamında Peynircioğlu Deresinde 54790m²'lik alanda dere ıslahı ve çevre düzenlemesi, etkinlik ve amfi alanları, geçirimli yaya ve bisiklet yolları, dere üzerinde ahşap iskeleler ve seyir oturma alanları oluşturulmuştur. Ayrıca Sasdalı Doğal Yaşam Parkında 14110 m² alanda tarım, eğitim ve araştırma enstitüsü kurulmuştur. Enstitüde Kütüphane, laboratuvar, ekopazar alanı, sınıflar ve amfi alanı, farklı üretim teknikleri olanak sağlayan sera alanları ve tarım alanları oluşturuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeşil strateji internet sitesi için

http://izmirdoga.izmir.bel.tr/