Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

21° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Toros Eğitim Merkezi Uluslararası İşbirliğine Hazır...

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Toros Yangın ve Doğal Afet  Eğitim Merkezi  eğitimenleri uluslararası geçerliliğe sahip NFPA (National Fire Protection Association) Standardı Sertifika Programı’na katıldı.

Yangınlardan doğal afetlere, arama-kurtarmadan ilkyardıma kadar birçok konudaacil durum eğitiminin verildiği  İzmir Büyükşehir Belediyesi Toros Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi, uluslararası eğitim çizgisinde itfaiyeci yetiştirebilmek ve itfaiyeci eğitim programlarını en üst seviyeye ulaştırmak üzere merkezde görevli 12 eğitmen itfaiyeci, endüstriyel yangınlar, yapı yangınları, tehlikeli madde kazaları ile mücadele, risk yönetimi ve komuta çalışmaları konularında NFPA sertifika programından başarıyla tamamlayarak merkezin uluslararası yolda ilerlemesinin önünü açtı. 
 

İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞIMIZ ÇALIŞMALARIMIZ
MODERN VE TEKNOLOJİK EKİPMAN VE ARAÇ FİLOSUNUN GÜÇLENDİRİLMESİ


Şehrimiz genelinde tarihi yapıların ve eski yerleşim yerlerinin halihazırda yaşanılabilirliğini sürdürmesi sebebiyle dar sokakların sayısı çok fazladır, bu sayı bütün şehir yasası ile daha da artmıştır. Bu sebeple söz konusu alanlar için ilk müdahalenin daha kısa sürede yapılmasını sağlayacak itfaiye aracı alınması gerekmektedir.
Buna göre ihtiyaçları karşılayacak araç alımları için ön fizibilite çalışmaları başlatılmış ihtiyaç tespitleri yapılmaya başlanmıştır.
Bu tespitler neticesinde 4 bölge amirliğimizin dar sokakları için dar alan arazöz araç, dar alan merdivenli araç ve Tam Teşekküllü İtfaiye Kombi Kurtarma Aracına ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.
 
     

Ayrıca ; son yıllarda Ülkemizde ve Şehrimizde yaşanan orman yangınları sonrasında yapılan değerlendirme çalışmaları sonrasında  İtfaiye Dairesi Başkanlığımızın yerleşim yerleri yakınındaki ormanlık alanlarda meydana gelebilecek yangınların yerleşim alanlarını tehdit etmesini önleyebilmek adına bu bölgelerde rahat hareket edebilecek arazi tipi itfaiye araçları ve bölgeye en yakın su bulunan alanlardan takviye yapabilecek su tahliye ve takviye ekipmanları alınarak itfaiye ekiplerimizin güçlerinin artırılması planlanmıştır.




Hızla gelişmekte olan şehrimizin sanayileşme ve OSB’lerde bulunan kimyasal madde üretim tesislerinde yerinde müdahale ve personellerimizin kimyasalların yan etkilerinden en az seviyede zarar görmesini sağlamak amacı ile olayların başlangıç noktalarına müdahale gerçekleştirebilecek fabrika vb. kapalı alanlarda rahat hareket edebilecek uzaktan kumandalı robotik müdahale araçlarına ihtiyaç olduğu da tespit edilmiştir.
Araçlarımızın üzerinde her türlü itfai olaya anında müdahale etmek amacıyla, harekete ve ısıya duyarlı bio-radar” cihazı, Akustik dinleme cihazı, termal kameralar, arama kameraları ( search cam) ve insansız hava araçları (Drone) ile desteklenmektedir.
 
 


 

E-İtfaiye Hizmetlerinin Geliştirilmesi (İtfaiye Raporlarının İnternet Üzerinden Teslim Edilmesi) 


Yangın, su baskını ve kurtarma işlemleri gibi itfai işlemler sonrasında ekiplerimiz tarafından düzenlenen raporların, vatandaşlarımız tarafından talep edilmesi durumlarında (sigorta. ayni yardım, kasko vb nedenlerle) , internet sitemiz üzerinden kişilere tanımlı raporlarını teslim almalarını sağlayacak yazılım çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Sırt Tipi (Portotif)  Söndürme Sistemi


Hızlı ve etkili müdahale gerektiren yangınlarda, araçlarımızın giremediği sokaklarda ilk müdahale yapacak ve ufak çaplı yangınlarda, ilk müdahale gerçekleştirecek söndürücü, itfaiyecinin sırtına takılarak, kendi haznesinden beslenmektedir.
 
 
 

İzmir Arama Kurtarma Dernekleri İle İşbirliği Protokolü

Kentimizde gönüllü olarak Arama kurtarma alanında hizmet veren ekipman ve kurumsal yapılanmasını tamamlamış 9 arama kurtarma derneği ile 3 İlçe Belediyesi Arama Kurtarma Birimi ile 29 Eylül 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak Afet öncesi, anı ve sonrasında yapılacak hazırlık, müdahale, eğitim ve tatbikat başlıklarını kapsayan İşbirliği Protokolü imzalanmış olup, 29 Eylül 2021 tarihinde ortak tatbikat ile kamuoyu ile paylaşılmıştır.
 


Bu kapsamda ilimizdeki 30 İlçe Belediyemiz çatısı altında gönüllü vatandaşlardan ve personellerden oluşacak, profesyonel ekipmana sahip Arama Kurtarma Birimlerinin oluşturulması için yazışma ve eğitimlerimiz devam etmektedir.
Afetlere daha hızlı ve etkin müdahale için bütünleşik yaklaşımla, yerel kaynakların en iyi şekilde koordine edilmesi ile gerçekleşeceği ortadır. Bu doğrultuda mahalle bazlı planlamız ile Muhtarlarımız vasıtasıyla gönüllü arama kurtarma ve yangın müdahale ekipleri oluşturulması çalışmaları da yürütülmektedir.



İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet Ve Acil Durum Müdahale Planı

TAMP-İZMİR İl Afet Müdahale Planı ve 5216 sayılı kanun kapsamında olası afet ve acil durumlarda Büyükşehir Belediyesi Birimlerinin afet öncesi hazırlık afet anı müdahalesi ve afet sonrası çalışmalarında koordinasyonu, görev ve sorumlulukları tanımlayan müdahale planı hazırlanarak İzmir Büyükşehir Meclisi onayına sunlmuş ve yürürlüğe girmiştir.
Plan, her yıl güncellenerek İzmir Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu’na onaya sunulacak olup, İzmir Büyükşehir Belediyesi Birimleri ile sene içinde en az 1 defa ortak saha tatbikatı ile Plan’ın icrası gerçekleştirilecektir.
Aynı zamanda Afet Koordinasyon Merkezi Yönerge Çalışmalarımız ve Şube Müdürlüğü olarak hizmet vermesi amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir.





 

Yangın ve Kurtarma Sporları Çocuk ve Genç Şampiyonası Organizasyonu (2023)

2001 yılından itibaren Dünya itfaiye ve kurtarma sporları federasyonunun kurulması ile birlikte her yıl Uluslararası olarak organize edilen Yangın ve Kurtarma Sporları Şampiyonası 2010 yılından itibaren genç ve çocuk kategorisi eklenerek düzenlenmektedir. 26 üye ülkenin katılım sağladığı şampiyona 2015 yılında Antalya’da 2017 yılında ise İzmir’de Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen ülkemiz adına İtfaiye ve Kurtarma Sporları Çocuk ve Genç  Şampiyonası düzenlenmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.










Iprocüre Security Ab Hibe Projesi Paydaş Kurum

Iprocure Security Projesi



Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Projesi olan iProcureSecurity’e ortak olarak, 7 ülkeden 10 partner katılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Arama Kurtarma ve Afet İşleri (AKS ekipleri) Müdürlüğümüz paydaş kurum olarak çalışmalara katkı sunmaktadır.
Başlangıç:  2019 Mayıs 
Maliyet: 1.2 Milyon Euro
Katılımcı ülkeler: Avusturya, Belçika, İspanya, Yunanistan, İtalya, Türkiye, İrlanda




PROJENİN AMAÇLARI
MOBİLİZE ET; Mevcut ekipler arasında sinerji oluşturmak ve bilgi alışverişini başlatmak için acil sağlık hizmetleri uygulayıcılarını, alandaki araştırmacıları ve uzmanları harekete geçirmek.
YARAT; Yenilikçi çözümleri listelemek, göstermek ve konsorsiyum ile dış paydaşlar arasında çevrimiçi işbirliğini kolaylaştırmak için etkileşimli bir platform oluşturmak.
ANALİZ ET; Avrupa Acil Sağlık Hizmetleri ekosistemini incelemek, onun yetenek boşluklarını, zorluklarını ve ihtiyaçlarını, Ar-Ge girişimlerini izleyerek bir inovatif çözümler kataloğu yaratmak.
ADRES GÖSTER;  Acil Sağlık alanında yeni çözümlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve dağıtılması sırasında dikkate alınması gereken yasal sorunları, etik ve toplumsal yönleri belirlemek.
TEMİN ET; Ticari öncesi tedarik eylemi ve dış tedarikçiler tarafından kullanıma hazır Ar-Ge alımı için ortak şartlar ve teknik ihale dokümanları ile ilgili şartnameleri sağlamak.
YAYINLA;  Avrupa’nın her yerinden uygulayıcıları ve Ar-Ge sağlayıcılarını hedef alarak iletişim araçları aracılığıyla proje faaliyetlerini ve çıktılarını sürekli ve çok kanallı olarak yayınlamak.

Web: https://project.iprocuresecurity.eu/



 

Yenilikçi ve Modern İtfaiye Hizmet Binaları 

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 52’si  yerleşik, 7’si  mobil olmak üzere  59 ayrı noktada görev yapmaktadır.
Yangın ve kurtarma yükü, nüfus yoğunluğu ve riskler hesaplanarak şehrimize yeni hizmet noktaları eklenmektedir. Ayrıca Afet ve Acil Durumlara karşı daha dirençli hizmet binaları oluşturmak kurtarma yapan ekiplerimizin ve kamu hizmetlerinin aksamaması amacını gütmektedir. Bu amaçla; mevcut binalarımız için modernizasyon ve yenileme ve güçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. 
Daha çevreci binalar yaratmak amacıyla birçok itfaiye istasyonumuz, enerji ihtiyacını karşılama amacıyla, Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) ile donatılmaktadır. Bu kapsamda Buca, Seyrek. Bergama, Aliağa, Karşıyaka, Torbalı Çaybaşı Gruplarımız enerjilerini GES ile karşılamaktadır.
 





5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile metropol alana dahil edilen ilçeler de  oluşturulan yeni itfaiye gruplarına uygun yeni binalar da hizmete alınıyor. 
          İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 52’si  yerleşik, 6’si  müfreze olmak üzere  58 ayrı noktada görev yapıyor. 
          Torbalı Çaybaşı Hizmet Binası ile Çeşme Dalyan İtfaiye Hizmet Binası ve Menderes İtob Organize Sanayi Bölgesinde yeni itfaiye binaları hizmete girdi. 
Yeni binalarda garaj,  idari bina, teknik odalar, eğitim odası, mutfak ve yemekhane yer alıyor. Tesislerde itfaiye erlerinin fiziksel güçlerini koruyabilmeleri için spor salonu, basketbol ve voleybol sahaları da bulunmaktadır.


Yapım ve İhale Aşamasında Olan İtfaiye Hizmet Binaları

1- Aliağa Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Hizmet Binası: 4000 metrekare yaşam alanı 4 adet kapalı garaj, eğitim ve toplantı salonları, spor salonu ve yemekhanesi ile tam donanımlı bir istasyon olarak 2022 yılı Şubat ayında hizmete girecektir.
2-Pancar  Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Hizmet Binası: 3500 metrekare üzerine kurulacak binamızın temel atması gerçekleştirilmiş olup, yapım aşaması devam etmektedir.
3- İZBAŞ Serbest Bölge İtfaiye Hizmet Binası
4- Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi İtfaiye Hizmet Binası
5- Kemalpaşa İtfaiye Hizmet Binası
6- Mordoğan İtfaiye Hizmet Binası
7- Karaburun İtfaiye Hizmet Binası
8- Tire İtfaiye Hizmet Binası
9- Seferihisar İtfaiye Hizmet Binası
10- Kınık İtfaiye Hizmet Binası
11-Foça İtfaiye Hizmet Binası
12- Bağarası  (Foça) Binası

 
GELECEĞİMİZ ORMANLARA SAHİP ÇIKIYORUZ
 
Orman Köyleri Su Tankeri Dağıtımı
 
İtfaiye Dairesi Başkanlığı sorumluluk alanında ki, İtfaiye İstasyonları ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan müfrezelerinin, orman ve kırsal alan yangınlarına  müdahale  süreleri, mesafeleri ve nüfus yoğunluğuna bakılarak risk analizi yapılmış olup başlangıç aşamasındaki yangınlara müdahale amacıyla su tankerleri dağıtımı planlanmaktadır.
Orman köylerine (Mahalle) dağıtılan su tankerleri, Mahallenin Muhtarına zimmetle teslim edilerek, mahallede ikamet eden gönüllü 7 kişiden de Orman gönüllüsü ekibi oluşturulmaktadır. Orman Gönüllüsü ekip üyelerine İtfaiye Eğitim Şube Müdürlüğümüz ve İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğümüz koordinasyonunda, Su Tankeri kullanımı, Yangın bilgisi ve Yangına Müdahale Şekilleri konularında eğitimler düzenlenmektedir.
İlimize bağlı 30 İlçede, 1256 mahalle  bulunmaktadır. Bu mahallelerde yaptığımız ilk tespitlere göre 600’e yakın mahallenin ormanlık alanlar içinde yangın risk taşıdığı tarafımızca öngörülmektedir. tanımlanmaktadır.
İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürlüğümüz kuruluşundan bu zamana kadar, 7 ilçenin risk analizini tamamlamiş olup 23 ilçeninde risk analizi çalişmasinın 2022 sonuna kadar sonlandırılması planlanmaktadır.







Ayrica İl Özel İdaresi ve Orman Genel Müdürlüğü’nden, Büyükşehir Belediyemize 230 adet yangin tankeri devir işlemleri gerçekleşmiş olup bunlarinda bakim ve onarim çalişmalari tarafimizca takip edilmektedir. Bugüne kadar 60 adet yeni tanker dağitimi gerçekleştirilmiş olup 36 adet yangin tankerinin bakim ve onarim çalişmalari devam etmektedir.
 
 
 
 
GELECEĞİMİZ ÇOCUKLAR
Çocuklar için Temel Afet Bilinci Eğitici Videosu Hazırlama
AMAÇ : Çocukları afete dayanıklı bireyler olarak yetiştirmek, afet bilinci konusunda farkındalığı arttırmak.
Çocukların afet nedir, afet öncesi ve sonrasında neler yapılmalıdır sorularına cevap vermek.
Afetler sırasında bilinci yüksek, eğitim yeterliliği sağlanmış bireyler yetiştirmek.
Çocuklarda afet bilinci kültürünün yerleşmesini sağlamak ve afet durumlarından en az etkilenerek kayıpların azalmasını sağlamak.
Bu bilinci sağlamanın en etkili yolu eğitim materyallerimizi geliştirmekten ve uzun süreli hafıza edinimini sağlamak için aynı anda hem görsel hem işitsel uyaranları kullanabileceğimiz bir eğitim videosu hazırlamaktan geçiyor. Böylece toplumun büyük bir kesiminin kullandığı sosyal medya ve kurumsal sitelerimiz aracılığıyla çocuklara ebeveyn gözetiminde sürekli eğitim imkanı sunmuş olacağız
 
Sanal Gerçekliği Artırılmış Deprem Simülasyon Oyunu
AMAÇ: Sanal Gerçekliği Artırılmış Deprem Simülasyon Oyunu deprem öncesi deprem çantası hazırlığı yapılmasını, deprem sarsıntısı anında salınım hareketi ile deprem hissi yaşanmasını, deprem sonrasında  gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlamaktadır.
Sanal Gerçekliği Artırılmış Deprem Simülasyon Oyunu, gerek deprem hissi gerekse deprem anında yaşam alanımızda olabilecek hasar vs. durumlarını sanan gözlükler yardımı ile oyunculara birebir sunabilmektedir.
Yetişkin bireyler için Temel Afet Bilinci Eğitici Videosu Hazırlama
AMAÇ: Yetişkinleri afete karşı dayanıklı bireyler olarak yetiştirmek, afet bilinci farkındalığı arttırmak.
Yetişkin bireyler afet nedir, afet öncesi ve sonrasında neler yapılmalıdır sorularına cevap vermek.
Afetlerde bilinci kültürü yüksek, eğitim yeterliliği sağlanmış bireyler yetiştirmek.
Proje ile Afet ülkemizin bir gerçeği ve toplum olarak bu durumla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu bilinci sağlamanın en etkili yolu eğitim materyallerimizi geliştirmekten ve uzun süreli hafıza edinimini sağlamak için aynı anda hem görsel hem işitsel uyaranları kullanabileceğimiz bir eğitim videosu hazırlamaktan geçiyor. Böylece toplumun büyük bir kesiminin kullandığı sosyal medya ve kurumsal sitelerimiz aracılığıyla çocuklara ebeveyn gözetiminde sürekli eğitim imkanı sunmuş olacağız

 
Acil Durum Eğitimi İçerikli Çocuk Oyun Parkı
İtfaiye mesleğine karşı çocuklarımızın yoğun bir ilgisi bulunmaktadır. Bu kapsamda hem MEB okullarımız, hem de özel okullar tarafından birçok eğitim ve etkinlik talebi ve  itfaiye ziyareti gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultu da çocuklarımıza hem itfaiyecilik mesleğini tanıtmak ve sevdirmek hem de Acil Durumlarda kişisel davranış şekillerini öğretecek Çocuklar için interaktif Acil Durum Eğitim Platosu Projesi.