Erişilebilirlik Butonu
Kapat
TSE
İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi facebook hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi twitter hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi resmi instagram hesabı İzmir Büyükşehir Belediyesi Rss WhatsApp
İzmir Büyükşehir Belediyesi Resmi Logosu

Sağ Menü

17° hava durumu ikonu

Projeler Sayfası

Sayfa İçeriği

Sayfa İçeriği

Moloz Döküm Sahaları Ağaçlandırılıyor

Twitterde paylaş Facebook'ta paylaş WhatsApp'ta paylaş
PAYLAŞ

Eski moloz döküm sahaları yeşillendirerek yeni yeşil alanlar ve kent ormanları oluşturuluyor. 
Moloz ve haftriyatla dolarak ömrünü tamamlayan hafriyat depolama sahaları binlerce ton toprakla kapatılarak üzerlerine fidan ve bitki dikilerek ağaçlandırılıyor. 

Doğal yapısı bozulmuş eski bir taş ocağı olan 150 bin metrekarelik Fatmacık Kayası Hafriyat Atık Depolama Sahası da 2018 yılı sonuna doğru  yaklaşık 2 milyon ton hafriyat atığının üzerine 6120 kamyon seferiyle 159 bin ton bahçe toprağı sererek ağaç dikimine uygun hale getirildi. Arazi  4 bin 170 adet fıstık çamı dikilerek Orman Bölge Müdürlüğü'ne devrediliyor.

Bornova Şeytan Deresi'ne de 280 bin dönüm alana  47 bin ağaçlık kızılçam ormanı kuruluyor.

Büyükşehir Belediyesi'nin bundan önce Gaziemir Evka 7'de 23 bin m², Buca Kırıklar'da 51 bin m², Bornova Gökdere'de 189 bin m², Güzelbahçe Yelki'de 43 bin m², Fatmacık Kayası'nda 150 bin m², Koyundere'de 79 bin m², Berbersalih Tepesi'nde 100 bin m² ve Yelki Çalıca'sında ise 120 bin m²'lik döküm sahasını orman alanına dönüştürdü.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden ihaleyle alınan moloz döküm alanları dolduktan sonra üzerine toprak sererek ağaçlandırılıyor ve yine Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim ediliyor. Alana dikilen fidanlar yöre halkının istediği doğrultusunda planlanıyor.
 
Bornova Taş Ocaklarından Orman Alanlarına Doğru

Türkiye’de ilk kez 2007 yılında hayata geçirilen bir proje ile Belkahve'deki görüntü kirliliği ve tozu ortadan kaldırmak için bölgede 40 yıldır faaliyet gösteren işletmelerle  “Belkahve Bölgesinde Bulunan Taşocaklarının, Kırma- Eleme Tesislerinin Taşınması Konusunda Tüm Şirketlerin Uyması Gereken Kurallara İlişkin Protokolü” imzalamıştı.

Taş ocakları çevresel ve topografik olarak uygun olan arka vadiye taşıındı.  Bölgeye; koşullara uygun tür çeşitliliğinin gözetildiği Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nün peyzaj projesi uygulanarak yıllar içinde etap etap fidan dikildi.

Orman İzmir Kampanyası

İzmir'de 2019 yılı Ağustos ayında yaşanan yangının yarattığı büyük tahribatın ardından İzmir’in ormanlarını korumak ve geliştirmek için Orman İzmir Kampanyası gerçekleşti. 

Kentimizde 2019 yılı  Ağustos ayında yaşanan yangının yarattığı  büyük tahribatın ardından İzmir’in ormanlarını korumak ve geliştirmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ağustos 2019 yılında başlattığı Orman İzmir Kampanyası, İzmir Valiliği'nin onayladığı sürenin tamamlanmasıyla birlikte sonlandı.